Kawa lungo z ekspresu ciśnieniowego czy kapsułki? Co to za napar

Kawa lungo dostępna jest w menu większości kawiarni. Należy do rodziny espresso i tak jak ona najlepsza jest z ekspresu. Jak najprościej zrobić ją w domu? Jak smakuje? Co to właściwie za napar i komu przypadnie do gustu?
kawa lungo

Espresso to malutka porcja kawy na kilka łyków. Na jej wypicie nie potrzeba wiele czasu. Zamawiasz, wypijasz, cieszysz się jej intensywnym smakiem i idziesz dalej pełen energii. Wspaniałe uczucie. A co jeśli chcesz przysiąść przy kawie troszkę dłużej? Spotkać się z kimś i spokojnie porozmawiać? Tego malutkiego espresso nie starczy na zbyt długie spotkanie. Odpocząć też nie zdążysz. Rozwiązaniem jest kawa lungo nazywana też przedłużonym espresso. Ma znacznie większą objętość i idealnie nadaje się do tego, by przy niej chwilę porozmawiać, złapać oddech czy przeczytać ciekawy artykuł.

Jak smakuje caffe lungo i czy jest tak samo aromatyczna, jak kawa espresso?

Caffe lungo zawiera trzy razy tyle płynu, co espresso. Na jej smak wpływa przede wszystkim użyta do zaparzenia kawa. Najlepsza będzie świeżo palona w ziarnach. Dobrą kawę mielimy tuż przed parzeniem. Do espresso i jej pochodnych najczęściej używa się mieszanek arabiki i robusty. Z arabiki pochodzi słodycz i owocowo-kwiatowe nuty, a z robusty dawka kofeiny i piękna pianka.

Kawa lungo jest znacznie łagodniejsza niż espresso i bardziej wodnista. Znacznie bardziej wyczuwalna jest goryczka spowodowana dłuższym czasem parzenia.

Dlaczego espresso lungo mylone jest z americano?

Lungo i americano to zupełnie różne kawy. Mimo że pojemność obydwu jest znacznie większa niż espresso, to proces ich parzenia jest inny. Americano przygotowuje się poprzez dodanie do espresso gorącej wody i to wpływa diametralnie na jej smak. Jest łagodniejsza. Powstała właśnie dlatego, pże dla amerykańskich żołnierzy pijących w swoim kraju litrami delikatną kawę przelewową standardowe espresso było zbyt mocne. Kawa lungo parzona jest dłużej, a to oznacza, że co prawda jest jej więcej w naczyniu, ale też woda ma dłuższy kontakt z ziarnami, a więc nie będzie wcale taka słaba.

Zacznijmy od prototypu, czyli jak wygląda standardowe espresso?

Klasyczne espresso to baza wielu napojów kawowych (latte macchiato, cappuccino, flat white, caffe latte, ale także bardziej wymyślnych, jak kawa po bawarsku czy kawa z cynamonem). Samo espresso to pobudzająca malutka porcja o intensywnym smaku. Uznaje się, że prawidłowo zaparzone espresso to proporce 7 g kawy/25 ml wody, a czas parzenia to 25 sekund. Są to dość restrykcyjne wytyczne, ale jeśli chcemy mieć możliwość wypicia takiego samego espresso na całym świecie – są one konieczne. I tak kawa kawie nie równa, ponieważ wystarczy użyć innej mieszanki o zmiennych proporcjach, by powstało coś oryginalnego.

Jedyny słuszny przepis na aromatyczne espresso lungo nie istnieje

Na szczęście nie istnieje jedyny słuszny przepis, bo to nam daje pole do własnych eksperymentów i możliwość zaparzania kawy według potrzeb i uznania:

  • Wersja 1 – 21 g kawy parzymy przez 50 sekund – to może być naprawdę mocne.
  • Wersja 2 – 7 g kawy parzymy tak długo, żeby uzyskać 50-60 ml – tu siłą naparu jest czas.
  • Wersja 3 – używamy programu w ekspresie ciśnieniowym, który wie co robić.
  • Wersja 4 – kapsułki Nespresso Dolce Gusto Lungo.

Która jest prawidłowa? Skoro to przedłużone espresso, to powinno mieć 7 g kawy i parzyć się nie dłużej niż przez minutę.

Czysta kawa z pianką czy z dodatkiem mleka?

To już kolejne wariacje na temat. Oczywiście możemy wypić czysty napar z orzechową pianką i cukrem (lub całkiem gorzką, żeby poczuć jej prawdziwy aromat). Można także pokusić się o dodanie mleka, ale wtedy to już będzie café lungo macchiato. Jest jeszcze wersja na upalne dni – z kostkami lodu (Iced Lungo od Nespresso).

Niższa zawartość kofeiny. Czy to prawda?

Niektórzy twierdzą, że kawa lungo zawiera mniej kofeiny. Tłumaczą to większą ilością wody, w której jest rozpuszczona. Niestety to błędne twierdzenie. Ilość kofeiny w ten sposób się nie zmniejsza. Ponadto długość parzenia sprawia, że jest jej więcej, a w zależności od użytej mieszanki kaw może jej być znacznie więcej niż w tradycyjnym espresso. W zależności od przepisu proporcje ziaren także mogą być większe. Tak więc wybierając kawę lungo, zostaniemy skutecznie pobudzeni i dłużej będziemy się cieszyć intensywnością tej aromatycznej kawy. Wrażliwi na nadmiar kofeiny powinni mieć to na uwadze.

Kawa parzona w domu i przez baristę

Tę kawę bez problemu zamówimy w każdej kawiarni, ale nie ma zbyt wielu zwolenników. Może ze względu na brak wiedzy, co to właściwie za napój. Czas to zmienić. Przecież chętnie odkrywamy nowe smaki, a bariści uczą się, jak je nam najlepiej serwować.

Możemy ją też zrobić w większości domowych automatycznych ekspresów ciśnieniowych. Tutaj w zasadzie musimy zdecydować tylko o rodzaju kawy, której chcemy w tym celu użyć.

Kawa w kapsułkach Dolce Gusto Lungo

Równie dobrą opcją jest ekspres kapsułkowy, w którym caffe lungo zrobimy jednym naciśnięciem guzika. Idealne proporcje kawy i wody, jej temperatura i czas parzenia są zaprogramowane automatycznie. Wybieramy tylko smakową Nespresso i już po chwili mamy porcję w filiżance. Nie trzeba martwić się o pochodzenie ziaren i ich mielenie. Nie zawracamy sobie głowy odpowiednią temperaturą wody, nie liczymy czasu. To alternatywa dla osób, które cenią sobie smak kawy, ale nie znają się na gatunkach i metodach ich parzenia, a w codziennej krzątaninie lubią zrobić łyk (a nawet kilka) pobudzającego napoju.

Tak właśnie odkrywa się nowe smaki, próbując mało popularnych gatunków, decydując się na odtworzenie nowego przepisu czy odważnie zamawiając nową pozycję w karcie. Kawa lungo to dobra propozycja dla Polaków, którzy przy kawie lubią posiedzieć i prowadzić długie rozmowy, spotykają się przy niej żeby rozwijać swoje biznesy, podpisywać umowy, a przede wszystkim złapać oddech w trakcie ciężkiego dnia.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Kiedy organizm odrzuca kawę

Kiedy organizm odrzuca kawę? Jakie są objawy?

Następny artykuł
W jaki sposób parzy się kawę po turecku

W jaki sposób parzy się kawę po turecku?

Zobacz też