Czy kawa po bawarsku w menu kawiarni znajdzie się w dziale kaw, czy deserów? Warto sprawdzić, zamówić lub zrobić samodzielnie i rozkoszować się jej smakiem. Zanim to zrobisz, dowiedz się o niej więcej.
Czy może być coś lepszego niż połączenie gorącej kawy z jej aromatycznym zapachem i intensywnym smakiem z czekoladą, słodką i aksamitną? Jasne, że tak. Rozkosz dla podniebienia można jeszcze podbić bitą śmietaną i dodatkami. Kawa po bawarsku to gotowy przepis na doskonały napój, który będzie pobudzał i jednocześnie otulał zmysły i kubki smakowe swoją słodyczą i głębią. Kawa i deser w jednym. Dla kawoszy, którzy lubią eksperymenty i amatorów deserów w mini wydaniu. Na zimne jesienno-zimowe popołudnia i dni, gdy masz odrobinę więcej czasu na celebrację poranka.
Skąd pochodzi zwyczaj picia kawy z czekoladą i bitą śmietaną
Właściwie nie wiadomo kto wpadł na pomysł tej kompozycji. Zapewne to konsekwencja poszukiwań nowych połączeń smaków, które w naturalny sposób występuje w ziarnach kawowca. Zwłaszcza te pochodzące z Ameryki Południowej mają charakterystyczną i lubianą przez wielu nutę kakaowo-czekoladową. Oczywiście zależy to gatunku i sposobu obróbki ziaren. Jednak te dwa smaki wydają się współgrać i uzupełniać w sposób naturalny.
Tylko nie pomyl bawarki z kawą po bawarsku
Te dwa napoje często są mylone, ze względu na nazwę. Nie mają jednak ze sobą nic wspólnego. Bawarka robiona jest na bazie herbaty, Podawana jest z mlekiem i różnymi dodatkami jako tradycyjny napój w wielu krajach (we Francji, Anglii, w Indiach, w Tybecie z mlekiem jaków). Do Polski przywędrowała bezpośrednio z Francji. Tymczasem bazą kawy po bawarsku jest espresso lub americano. Dodatek, który tak wpływa na kompozycję, jest czekolada.
Podstawowy przepis na kawę po bawarsku
Przepis możesz wykonać w domu. Kawa z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki będzie doskonałą bazą. Żeby wydobyć jak najlepszy smak gotowego napoju, potrzebne półprodukty powinny być dobrej jakości. Na jedną porcję weź:
- 30 ml czekolady mlecznej lub gorzkiej. Ta druga będzie bardziej intensywna i zdrowsza. Mleczna uczyni napój bardziej delikatnym.
- Filiżankę kawy, może to być mocne espresso lub jeśli wolisz wersję łagodniejszą to americano (czyli espresso zalane, rozcieńczone gorącą wodą).
- Ok. 50 ml śmietanki kremówki + cukier puder.
- Cynamon.
Składników jest niewiele i wszystkie są łatwo dostępne.
Co dokładnie należy zrobić ze składnikami, żeby uzyskać pyszny deser
Czekoladę połam na mniejsze kawałki, umieść w miseczce a tą zanurz w garnku z gorącą wodą. Podgrzewana woda rozpuści czekoladę, ale jej nie przypali. Pamiętaj o mieszaniu. To tzw.: rozpuszczanie czekolady w kąpieli.
Zaparz ulubioną kawę i wlej ją do rozpuszczonej czekolady. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekolada potrzebuje na to dłuższej chwili.
Śmietankę ubij z odrobiną cukru pudru.
Mieszankę z czekoladą przelej do podgrzanej filiżanki. Jeżeli lubisz słodką, dosłodź ja na tym etapie. Udekoruj szczodrą ilością bitej śmietany i posyp po wierzchu cynamonem. Gotowe.
Kawowy napój czy deser. Co jeszcze można dodać do takiego espresso
Oczywiście są różne przepisy na takie połączenie. Zmienną są składniki:
- Kawa może być różnie parzona, słabsza, bądź mocniejsza, według uznania.
- Zamiast czekolady można użyć syropu czekoladowego.
- Często podawany jest z dodatkiem alkoholu takiego jak likier kawowy, czy rum.
- Oprócz cynamonu dodawana jest odrobina soku z limonki lub wanilią.
Kawa po bawarsku ma swoich zwolenników na całym świecie. A co kraj to inne zwyczaje i ulubione dodatki. Bardzo ładnie będzie się prezentować tak w filiżance, jak i w przeźroczystym naczyniu. Pamiętaj, że sposób podania także działa na zmysły.
Zanim się napijesz warto poznać jej zalety
Ten kaloryczny, ale pyszny napój może z powodzeniem zastąpić deser i od czasu do czasu warto się na niego skusić. W końcu zawartość czekolady sprawia, że oprócz kalorii dostarcza nam magnez i potas. Sama kawa pita w odpowiednich ilościach poprawia metabolizm, koncentrację a w takim połączeniu także samopoczucie. Ponadto ma działanie antyoksydacyjne, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II. Kofeina pomaga alergikom i astmatykom. Przygotowana po bawarsku dzięki swoim dodatkom działa rozgrzewająco jest więc idealna po spacerze w zimny dzień.
Czy ten kawowy napój ma szansę zaistnieć wśród twoich ulubieńców? Nie zaszkodzi spróbować. Kawa i czekolada wydają się oczywistym połączeniem. Często przecież do kawy sięgamy po coś słodkiego. Możemy się doszukiwać wad i zalet zdrowotnych tej propozycji podania, ale przecież najważniejszą rzeczą jest po prostu smak i aromat, który sprawia nam przyjemność. A tej nie warto sobie odmawiać.
Może Cię też zainteresować:
- Aromatyczna kawa mokka na twoim stole. Prosty przepis na czekoladowy napój
- Krem kawowy – doskonały dodatek do tortu
- Kawa z whisky, czyli popularne Irish Coffee. Sprawdź, jak samemu przygotować rozgrzewający napój
- Bimber kawowy – jak go zrobić?
- Tort cappuccino – z serkiem mascarpone i białą czekoladą
- Tort kawowy na kilka sposobów. Poznaj przepisy!
- Ciasto kawowe – poznaj łatwe przepisy
- Kawa z lodami – jak przygotować pyszny i pobudzający napój? Poznaj prosty przepis!