Czym jest zielona kawa? To niepalone ziarna, które są pozyskiwane z rośliny, jaką jest kawowiec. Choć na polskim rynku ten produkt istnieje już od kilku lat, to dopiero od niedawna cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Taka kawa zawiera w swoim składzie kwas chlorogenowy, któremu zawdzięcza się liczne korzyści. Taki produkt jak ten nie należy do najtańszych, ale z racji na to, że jest wydajny, to nie jest on zbyt dużym obciążeniem budżetu domowego. Czytaj dalej!
Zielona kawa – historia
Zieloną kawę znano już w czasach przed naszą erą. Uważa się, że swoje pochodzenie zawdzięcza krajowi, jakim jest Etiopia. Najpopularniejszy gatunek rośliny, z której powstaje kawa jak ta, to robusta. Zawiera więcej kofeiny, dlatego charakteryzuje się bardziej gorzkim smakiem niż popularna arabica. Uprawiana jest najczęściej w Ugandzie, Kamerunie i Wietnamie. Co ciekawe, te rośliny to rodzaj wiecznie zielonych krzewów.
Zielona kawa – właściwości
Zielona kawa jest nie tylko dobrą alternatywą dla innych napojów, ale również jest idealnym uzupełnieniem jadłospisu. Poznaj najważniejsze właściwości takiego naparu.
- Przeciwutleniacz, jakim jest kwas chlorogenowy doskonale wspomaga proces oczyszczania organizmu. Również ta substancja posiada właściwości antynowotworowe.
- Wzmacnianie i ochranianie wątroby oraz wspomaganie jej funkcjonowania.
- Wzmacnianie odporności organizmu poprzez stymulowanie pracy układu immunologicznego. W ten sposób zmniejsza się podatność na infekcje czy przeziębienia.
- Zawarte w tej kawie polifenole mają działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe.
Jak działa kwas chlorogenowy?
Kwas chlorogenowy ma dużą biodostępność, czyli w niezmienionej formie przedostaje się do jelita grubego. Dopiero tam rozkładany jest przez mikroflorę. Ten kwas podobnie jak biała morwa zmniejsza wchłanianie cukru w jelicie cienkim. Dzięki temu mniej glukozy trafia do krwioobiegu, a co za tym idzie choroby takie jak cukrzyca czy insulinooporność są łagodniej przechodzone przez daną osobę.
Jakie wartości odżywcze ma zielona kawa?
Warto parzyć napój, jakim jest zielona kawa. W 100 gramach można znaleźć zaledwie 14 kcal i 3,3 g węglowodanów. Taka niska kaloryczność zachęci szczególnie osoby dbające o to, co spożywają. Warto pamiętać o tym, że na kaloryczność kawy wpływają głównie dodatki takie jak cukier, mleko i słodkie przekąski. Osoby z cukrzycą docenią kawę zieloną, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Skutecznie ta kawa zastąpi niejeden suplement diety, dlatego że posiada w składzie mnóstwo witamin i składników odżywczych. Są to między innymi:
- witaminy: B12, B1, B2, kwas foliowy kwas pantotenowy;
- minerały: magnez, potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, cynk, miedź;
- kofeina.
Czy zielona kawa jest skuteczna na odchudzanie?
Zgubienie zbędnych kilogramów, to istotna kwestia w życiu wielu osób. Zielona kawa wykazuje właściwości odchudzające, jednak naukowcy nie do końca potwierdzają tę tezę. Przyspieszony metabolizm wspomoże w spalaniu niechcianej tkanki tłuszczowej. Również niwelowane są gwałtowne skoki cukru w organizmie oraz zmniejszone jest uczucie łaknienia. Dzieje się to dzięki zawartości kwasu chlorogenowego w tym napoju roślinnym. Pewne jest, że zdrowy styl życia, dieta i aktywność fizyczna, w połączeniu z piciem zielonej kawy pozwolą osiągnąć sukces i wymarzoną sylwetkę.
Zielona kawa – przeciwwskazania
Istnieje kilka grup osób, które nie powinny pić tego kawowego napoju. Osoby źle tolerujące kofeinę powinny jej unikać. Do tej grupy zaliczają się chorujący na nadciśnienie tętnicze lub inne choroby serca. Kofeina jest zabroniona w przypadku dzieci. Najlepiej, aby nie stosowały jej osoby poniżej 16. roku życia ze względu na właściwości pobudzające, które mogą na przykład spowodować problemy z sercem. Kobiety w ciąży również nie powinny pić kawy. Dla karmiących piersią również nie jest to wskazane, ponieważ wszystko, co zje czy wypije kobieta, w jakimś stopniu może przenikać do mleka.
Zielona kawa – sposób przygotowania
Warto wspomnieć, że dostępna w sklepach jest zielona kawa mielona, jak również ziarnista, którą można samemu zmielić. Najlepiej zrobić to tuż przed jej zaparzeniem. Zalecane jest, aby zaparzać dwie łyżeczki ziaren lub zmielonego produktu w filiżance w temperaturze 85–90°C. Należy parzyć ją przez około 10 minut, najlepiej w 250 ml wody. Ciekawą i praktyczną rzeczą jest to, że daną porcję można parzyć nawet trzy razy. Za każdym razem efekt smakowy będzie nieco inny. Tak samo jest w przypadku zielonej herbaty, która również cieszy się popularnością i bardzo pozytywnym wpływem na organizm człowieka. Dostępna jest również na rynku kawa zielona rozpuszczalna. Jest ona niekiedy wzbogacona o błonnik lub też inne składniki odżywcze.
Jaki ma smak zielona kawa?
Wiele osób twierdzi, że smak tego napoju przypomina zieloną herbatę. Ten charakterystyczny ziołowy smak nie przypadnie jednak każdemu do gustu. Kwaskowatość oraz nuta goryczy są w tej kawie dość mocno wyczuwalne. Kawa zielona w porównaniu do klasycznej kawy ma łagodniejszy smak i jest od niej znacznie zdrowsza. Sięgać po zieloną kawę może niemal każdy, jednak jej smak i aromat mogą niektórych na początku zniechęcić. Ze względu na swój prozdrowotny wpływ zielone ziarna kawy, to jedno z najlepszych odkryć, jeśli chodzi o produkt do tworzenia napoju.
Zielona kawa zawarta w kapsułce
Ze względu na wygodę stosowania, ale również przez ziołowy nieodpowiadający każdemu smak, kawa zielona może być dostarczana organizmowi w postaci kapsułek lub tabletek. Taki rodzaj suplementacji przyspieszy proces spalania tkanki tłuszczowej, dzięki poprawie przemiany materii. Również niewątpliwą korzyścią jest fakt, że w taki sposób można poprawić witalność oraz dodać energii organizmowi. Pozytywnych właściwości jest znacznie więcej, dzięki dodatkom do tabletek na przykład takim jak błonnik, czy żeń-szeń. Można wówczas zauważyć wzmocnienie organizmu, więcej energii i polepszone samopoczucie. Jeśli chcesz zadbać o swoją sylwetkę i męczy cię częste zmęczenie, to bez wahania sięgnij po napój, jakim jest zielona kawa.
Zielona kawa a czarna kawa
Warto podsumować wspomniane wcześniej różnice między tymi dwoma rodzajami kaw. Wpływ termiczny na ziarna kawy, czyli proces palenia znacząco zmienia ziarna tej samej rośliny. Zielone ziarna są wkładane do specjalnej maszyny, a następnie wypalane w około 200–300 stopniach Celsjusza. To właśnie tak wysoka temperatura sprawia, że ziarna zmieniają diametralnie swój smak i pozostałe właściwości. Kawa czarna zyskuje inny smak, gubiąc przy tym ziołowy aromat, jaki mają ziarna w pierwotnej wersji.
Podsumowanie
Zielona kawa pomaga w wielu schorzeniach. Ten pobudzający napój warto pić, ponieważ wykazuje działanie korzystne niemal na każdy układ w organizmie. Napar z zielonej kawy posiada liczne właściwości zdrowotne w przeciwieństwie do ziaren czarnych. Można pić kilka filiżanek zielonej kawy dziennie, jednak należy zachować ostrożność ze względu na to, że znajduje się w niej kofeina.
Może Cię też zainteresować:
- Zielona herbata – właściwości, niezbędne informacje
- Herbata z pokrzywy – właściwości lecznicze, niezbędne informacje
- Herbata pobudzająca – zdrowa alternatywa dla kawy
- Kwasowość kawy – czym jest i co na nią wpływa?
- Zielona herbata na odchudzanie – jak działa? Fakty i mity na temat zielonej herbaty
- Yerba mate – intensywnie pobudzający napar zdrowszy od kawy
- Biała herbata rozkwitająca – napar z kulek złożonych z listków i kwiatów. Sprawdź jak parzyć herbatę kwitnącą!
- Matcha latte, czyli latte na bazie zielonej herbaty matcha