Kawa americano, czyli rodzaj kawy, który znacznie różni się od latte czy cappuccino. Jak poprawnie parzyć americano?

Kawa americano to czarna kawa parzona zgodnie z odpowiednią procedurą, jednak współcześnie wychodzi się w tej kwestii naprzeciw potrzebom klienta. Standardowo jest to esencjonalne espresso z dodatkiem gorącej wody. Jak bariści przygotowują ten napój? Sprawdź!
americano

Kawa americano to napój, który jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku niż zwykła czarna kawa, a to za sprawą dolewania do espresso wybranej ilości wody. Niestety, w wyniku takiego zabiegu espresso traci swój mocny i wyrazisty smak oraz moc pobudzającą, dlatego nie każdy miłośnik czarnego naparu zdecyduje się właśnie na americano. Poznaj historię powstania tej wersji kawy i sprawdź, jakie walory smakowe znajdziesz w jednej filiżance americano.

Historia powstania kawy americano

Wbrew temu, na co wskazuje nazwa, kawa ta wcale nie pochodzi z USA. Powszechnie uważa się, że americano powstało na terenie Włoch w okresie II wojny światowej. Wówczas amerykańscy żołnierze mieli żądać dolewania do klasycznego espresso większej ilości wody, by uzyskać smak, który znali z własnego kraju. W wyniku takiego połączenia włoskie espresso traciło swój niepowtarzalny smak i aromat, a kawa americano uznana została przez Włochów raczej za napój, który przypomina kawę, ale nią nie jest.

Czym jest americano? Poznaj smak tego napoju

Kawa americano przygotowywana jest zwykle na bazie jednej porcji espresso w ilości 25–30 ml (dopuszczalne jest także podwójne espresso), do którego dolewa się od 25 ml do nawet 400 ml wrzątku. Można także odwrócić tę procedurę i do gorącej wody dodać zaparzoną kawę, co zdecydowanie zadziała na korzyść jej walorów smakowych. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w Stanach Zjednoczonych tak parzona kawa w proporcji 1:1 nazywana jest po prostu „Italiano”.

Czy americano to mocna kawa?

Połączenie dodatkowej wody i espresso sprawia, że uzyskany napar ma mniejszą moc, a tym samym nie pobudza w takim stopniu, jak typowe espresso czy kawy tworzone na jego podstawie (macchiato, latte czy cappuccino), choć w tym ostatnim przypadku smak również nie jest tak intensywny, ale wpływa na to raczej obecność gorącego mleka niż rozwodnienie.

Przygotowanie kawy americano w domu i w kawiarni

Aby stworzyć dobrą kawę americano, przygotuj:

  • wybraną ilość gorącej wody;
  • pojedynczą lub podwójną porcję espresso.

Najlepiej, aby proporcje między nimi wyglądały następująco:

  • 1/3 espresso;
  • 2/3 wody.

Dolej espresso do gorącej wody i wymieszaj. Co ważne, w kawiarni zawsze możesz prosić o dodanie takiej ilości wody, jaka będzie ci odpowiadała, jeśli chodzi o ostateczną intensywność napoju.

W przypadku profesjonalnych baristów dużym wyzwaniem może być wyeliminowanie „brudnego” posmaku naparu, którego źródłem jest kawowy pył. W tym celu espresso przelewa się przez specjalny papierowy filtr, który wcześniej także należy potraktować wrzątkiem.

Jaką wodę wybrać do parzenia kawy americano?

Nie powinno się uzupełniać espresso wodą pochodzącą bezpośrednio z bojlera ekspresu ze względu na wysoki stopień jej mineralizacji. Ten ostatni raczej niekorzystnie wpływa na smak kawy. Nie należy także ulegać wrażeniu, że do espresso można w nieskończoność dolewać wody.

Americano jako kawowy napój z dodatkami

W oryginalnym wydaniu kawa americano to czysty napar bez żadnych smakowych dodatków, jednak współcześnie coraz częściej dodaje się do niej cukier czy mleko. Niektórzy wzmacniają ją nawet ulubionymi smakowymi syropami. Jeśli już stosujesz dodatki, rób to jeszcze przed wlaniem kawy do filiżanki. Dzięki temu napar będzie miał szansę się z nimi dobrze zmieszać. W kawiarniach można zamówić również americano z dodatkiem bitej śmietany, jednak wówczas jest to już napój zmierzający w stronę cappuccino czy latte macchiato.

Włoskie espresso z dodatkiem wody – jakie ziarna wybrać?

Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jakiej intensywności kawy oczekujesz. Pamiętaj jednak, że arabica to ziarna o wiele delikatniejsze w smaku i aromacie po zaparzeniu niż robusta. Odznaczają się także mniejszą zawartością kofeiny. Jeśli zatem do parzenia americano wybierzesz właśnie tę kawę, espresso będzie słabsze, co po dodaniu wody wpłynie także na moc całości naparu. W związku z tym lepszym wyborem może być robusta, która zawiera średnio 1% kofeiny więcej niż arabica, a jej smak jest cięższy i przywodzący na myśl gorzką czekoladę. Wydaje się zatem, że lepiej sprawdzi się do parzenia kawy americano.

Jak parzyć ten rodzaj kawy?

Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście skorzystanie z ciśnieniowego ekspresu do kawy, ponieważ jest to najszybsze i najprostsze rozwiązanie. Jeśli nie masz takiego sprzętu w domu, z powodzeniem możesz wybrać tradycyjną kawiarkę, jednak w tym wypadku zaparzenie czarnej kawy wymaga od ciebie większego wysiłku i skupienia. Oczywiście powstały już specjalne kapsułki, dzięki którym w specjalnym ekspresie zaparzysz kawę americano jeszcze szybciej. Wystarczy, że zaparzoną z kapsułki esensję o nazwie „espresso intenso” wlejesz do wrzącej wody i wymieszasz.

To czego z pewnością nie powinieneś robić, parząc kawę americano, to przedłużanie procesu ekstrakcji espresso. W ten sposób przygotowuje się caffe lungo, czyli typ naparu o zupełnie innych walorach smakowych.

Kawa americano to włoski wynalazek parzony na bazie tradycyjnego espresso z dodatkiem gorącej wody. Taka duża czarna kawa dobrze sprawdza się, kiedy oczekujesz klasycznej wersji tego naparu, jednak o mniejszej mocy niż włoskie espresso. Obecne receptury na przygotowanie americano mocno odbiegają od jej początków. Coraz chętniej kawę łączy się bowiem z takimi dodatkami, jak mleko, cukier czy nawet bita śmietana.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa na zimno

Kawa na zimno – poznaj kilka sprawdzonych przepisów, które Cię zachwycą!

Następny artykuł
kawa na zaparcia

Kawa na zaparcia – czy jest to remedium na problemy z niedrożnością jelit?

Zobacz też