Kawa sypana to nic innego jak drobno zmielone ziarna krzewu kawowca. Tak powstały proszek kawowy jest niezwykle prosty i szybki w zaparzeniu, dlatego gości w domach osób zapracowanych i prowadzących szybki tryb życia. Dawka kofeiny w jednej filiżance kawy sypanej pobudza organizm do działania na kilka godzin, a ponadto jej smak i aromat sprawia wiele przyjemności. Jak odpowiednio zaparzyć najlepszą kawę tego rodzaju i jaką ma zawartość kofeiny?
Kawa sypana – jak powstaje?
Każdy miłośnik kawy wie, że najlepiej smakują świeżo palone i zmielone ziarna arabica lub robusta. Gdy jednak w ciągu dnia brakuje czasu na ulubione kawowe rytuały, całkiem nieźle sprawdza się także dobrej jakości kawa sypana, dodając energii na cały dzień.
Ten typ kawy powstaje w wyniku filtracji, a następnie obróbki (w gorącej lub skrajnie zimnej temperaturze) zebranych ziaren kawowca. Po zasadzeniu ziaren wyrasta z nich średniej wielkości krzew, z którego owoce można zbierać po około 3–4 latach. Następnie ziarna pozbawiane są łupin i przekazuje do suszenia, a następnie mielenia. Stamtąd już prosta droga kawowego proszku do sklepów i kawiarni na całym świecie.
Jak najlepiej parzyć kawowy proszek?
Aby przygotować jedną filiżankę dobrej kawy sypanej, wystarczy ci:
- około 12 gramów wybranej kawy (to zwykle dwie łyżeczki);
- 200 ml gorącej wody.
Pamiętaj, by kawy mielonej nie zalewać wrzątkiem! Po jej zagotowaniu należy odczekać około minuty i dopiero później dodać wodę do mieszanki. Następnie odstaw napar na około 4 minuty przykryty spodkiem. To zapobiegnie utracie ciepła napoju, zaś ekstrakcja kawy zostanie wyrównana.
Jak pić kawę sypaną?
Kawa sypana może posłużyć do przygotowania każdego typu naparu. Sprawdzi się zarówno w przypadku małej czarnej, na dobry początek dnia, jak i każdej kawy z mlekiem, jak np. latte, cappuccino czy americano z dodatkiem mleka. Co istotne, kawę sypaną przygotujesz zarówno za pomocą ekspresu ciśnieniowego, tradycyjnej kawiarki, jak i w najprostszy sposób, bez wykorzystania żadnych sprzętów mechanicznych.
Nie musisz też kupować od razu zmielonych ziaren kawy. Proszek kawowy stworzyć samemu, jeśli wykorzystasz młynek do kawy.
Kawa sypana czy rozpuszczalna? A może jednak ziarno?
Opisywana przez na kawa przeważa nad rozpuszczalną swoją mocą. Jeśli szukasz porannego pobudzenia, będzie ona zdecydowanie lepszym wyborem. Podobną intensywnością odznacza się też kawa ziarnista, mielona tuż przed zaparzeniem. Wiele osób zastanawia się nad tym, czy sypana wersja kawy jest zdrowsza od rozpuszczalnej. Z uwagi na fakt, że kawa sypana to po prostu zmielone ziarna, a kawa rozpuszczalna poddawana jest wielu procesom, w trakcie których dodawane są do niej rozmaite substancje wspomagające smak i aromat, odpowiedź wydaje się oczywista.
Kawa rozpuszczalna to produkt kilkakrotnie poddawany obróbce. Co więcej, do jej produkcji stosuje się ziarna gorszej jakości, mając świadomość, że klient nigdy nie będzie miał sposobności, by tę jakość zweryfikować. Jest łagodniejsza w smaku, jednak mniej zdrowa.
Jaka kawa sypana będzie najlepsza?
Przy zakupie kawy sypanej lub samodzielnym mieleniu jej w domu zawsze powinieneś zwrócić uwagę na jakość ziaren, z których pochodzi. Najlepszy napój powstanie na bazie świeżo palonej kawy, która stosunkowo długo zachowuje świeżość. Uważa się, że kawa ziarnista traci właściwości po około 3 miesiącach od ich wypalenia. Niestety, właściwości kawy sypanej zanikają znacznie szybciej i nawet wysokiej jakości opakowanie nie jest w stanie temu zapobiec. W dużej mierze zależy od tego smak zaparzonego naparu.
Czy da się sprawdzić datę palenia kawy?
Podczas zakupu zwróć uwagę na datę palenia kawy, która powinna znajdować się na torebce. Podejrzenie powinien wzbudzić u ciebie jej brak. Producenci często umieszczają tam jedynie datę zdatności do spożycia. Po pierwszym otwarciu opakowania pilnuj, by szczelnie je zamykać i nie narażać mieszanki na zwietrzenie.
Ile kofeiny znajduje się w kawie sypanej?
W jednej szklance czy filiżance zaparzonej kawy sypanej znajduje się około 70–140 mg kofeiny. Średnio jest to zwykle 65 mg. Ostateczna zawartość tej substancji w gotowym naparze zależy od tego, z ilu łyżeczek proszku został stworzony. Jest to zatem najmocniejsza wersja kawowego naparu, zdecydowanie silniejsza niż kawa rozpuszczalna czy parzona (rozpuszczalna zawiera od 50 do 80 mg kofeiny). W dużej mierze traci ją w wyniku licznych obróbek.
Kaloryczność i zawartość przeciwutleniaczy w kawie sypanej
Jeśli masz wątpliwości, którą kawę wybrać, by zyskać satysfakcjonujący smak i aromat, odpowiedni poziom pobudzenia, a przy tym korzyści dla zdrowia, zdecydowanie wybierz świeżo zaparzoną kawę sypaną. Jej kaloryczność w jednej filiżance wynosi jednie 2 kalorie, oczywiście bez dodatku cukru czy mleka. W rankingu kaw o wiele słabiej wypadają wersje instant czy wspomniana kawa rozpuszczalna z licznymi dodatkami smakowymi.
Warto też zwrócić uwagę na stężenie przeciwutleniaczy w kawowym proszku. W 1 litrze zaparzonej kawy sypanej znaleźć można 650 mg polifenoli, a w rozpuszczalnej jest ich ok. 800. Przeciwutleniacze zaś mają pozytywny wpływ na przemiany metaboliczne w organizmie.
Czy sypana kawa jest zdrowa?
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy kawa sypana jest bardziej szkodliwa dla zdrowia niż rozpuszczalna. Jeśli chodzi o zawartość w niej substancji odżywczych, wiele zależy od wybranej metody parzenia. Sypana kawa przyrządzona w wersji po turecku zawiera frakcje lipidowe, które wpływają na zwiększenie stężenia cholesterolu we krwi. Z tego powodu znacznie lepie jest przygotować kawę sypaną w ekspresie ciśnieniowym.
Należy pamiętać, że taka kawa nie jest przeznaczona dla osób, które borykają się z refluksem żołądkowo-przełykowym. Wypijana w zbyt dużych ilościach zwiększa poziom ciśnienia tętniczego we krwi.
Która kawa ziarnista jest najlepsza do mielenia?
Jak już powiedzieliśmy, kawę sypaną możesz przygotować samodzielnie z wyselekcjonowanych przez siebie ziaren najwyższej jakości. Największą część światowego rynku produkcji kawy opanowały ziarna arabica, które odznaczają się dość delikatnym smakiem, niewielką kwasowością oraz posmakami owoców, takich jak porzeczki, śliwki czy wiśnie. Drugim najpopularniejszym typem ziaren nadających się do stworzenia kawy sypanej jest robusta. Zawiera więcej kofeiny niż arabica i odznacza się mocno czekoladowym posmakiem.
Kawa sypana to bardzo drobno zmielone ziarna krzewów kawowca. Jest popularnym napojem wśród osób, które prowadzą szybki tryb życia, ponieważ parzy się ją w stosunkowo krótkim czasie i przy niewielkim nakładzie sił. Największą popularnością cieszy się parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym lub z wykorzystaniem kawiarki. Gdy jednak masz więcej czasu lub szykujesz przyjęcie, możesz spróbować zaparzyć kawę sypaną metodą turecką, która wymaga więcej wysiłku i czasu, jednak efekty robią wrażenie.
Może Cię też zainteresować:
- Jak zalewać kawę sypaną? Czy używać wrzątku?
- Kawa filtrowana – jakie ma zalety i jak smakuje?
- Kawa rozpuszczalna – jak powstaje i jaki ma wpływ na zdrowie? Poznaj alternatywę dla kawy mielonej i ziarnistej
- Herbata sypana – Yunnan, Earl Grey, macha czy herbata owocowa? Naturalna herbata liściasta to ulubiony napój wielu ludzi
- Jak zmielić kawę w Thermomiksie? Przepis na aromatyczną kawę w kilka chwil
- Kawa smakowa – rodzaje, przepisy, porady
- Kawa mielona jako efekt obróbki ziaren kawowca. Jaka jest najlepsza kawa mielona – arabica czy robusta?
- Kawa zbożowa – poznaj jej właściwości