Kawa ziarnista i jej rodzaje. Sprawdź, który z nich smakuje najlepiej. Jaka kawa do ekspresu będzie odpowiednia?

kawa ziarnista

Smak kawy zależy od sposobu jej parzenia, ale również jakości mieszanki. Miłośnicy tego napoju uważają, że najlepsze efekty można uzyskać dzięki kawie w ziarnach mielonych bezpośrednio tuż przed parzeniem. Od czego zależy zawartość kofeiny w ziarnach i jakie wybrać, by cieszyć się ulubionym smakiem kawowego napoju?

Kawa ziarnista to zwykle wybór prawdziwych smakoszy, dla których liczy się szlachetny i esencjonalny smak tego naparu. Obecnie możesz wybierać spośród szeregu rodzajów kawy w tej formie w zależności od siły aromatu i ostrości. Czym różni się kawa ziarnista od kawy mielonej czy rozpuszczalnej? Jak przebiega proces palenia ziaren kawy do ekspresu? Dowiedz się więcej na ten temat i zasmakuj w różnych typach kawy ziarnistej.

Kawa ziarnista – różnorodność gatunków

Na świecie istnieje ponad sto rodzajów kawowca, czyli rośliny, z ziaren której parzysz kawę w swoim domu. Należy zaznaczyć, że poszczególne gatunki sprzedaje się w formie ziarnistej, mielonej albo w postaci kawy rozpuszczalnej. Do najbardziej znanych typów kawy należą ziarna:

Kawa Arabica – najszlachetniejsze ziarno

Ten typ ziaren przyciąga uwagę swoim smukłym wyglądem i delikatnym smakiem. Według koneserów kawy dają one typowo kakaowy, a nawet nieco orzechowy posmak podczas parzenia. To arabscy kupcy mieli wpływ na popularyzację gatunku, stąd nazwa tej najpopularniejszej kawy ziarnistej. Co ciekawe, stanowi ona najczęściej hodowany krzew kawowy w przydomowych uprawach. Ze względu na mnogość odmian ziarn tego rodzaju trudno jest dokładniej scharakteryzować smak i aromat, jaki zapewnia Arabica. Z pewnością można w niej wyczuć kakao, akcenty kwiatowe oraz owocowe, przywodzące na myśl porzeczki czy śliwki. To wszystko razem składa się na lekko słodki smak, który jest uwielbiany na całym świecie, a Arabica uznawana jest za najlepszą kawę ziarnistą.

Mocniejsza kawa ziarnista do ekspresu, czyli Robusta

Ten gatunek jest mocniejszy od ziaren arabiki, w którym wyczuć można aromaty korzenne. Robusta cechuje się większą zawartością kofeiny, dlatego jeśli potrzebujesz wzmocnienia w postaci filiżanki kawy, ten typ kawy ziarnistej będzie doskonałym wyborem z uwagi na swój intensywny, kwaskowaty i mocny smak. Nie dość, że Robusta to dobra kawa, to po zmieleniu i zaparzeniu wygląda również estetycznie, ponieważ w jego trakcie powstaje elegancka i typowa dla niej pianka. Największe uprawy Robusty znaleźć można w takich zakątkach świata, jak:

  • Indonezja;
  • Indie;
  • Wietnam.

Liberica – słabsza mieszanka kawy do ekspresu

Ten gatunek kawy uprawiany jest najczęściej na Cejlonie, Madagaskarze czy w regionach afrykańskich. Liberica to raczej mało popularna odmiana, jednak często stanowi składnik mieszanek i produkuje się z niej kawę rozpuszczalną. Od Arabiki i Robusty różni się tym, że nie odznacza się szczególnym smakiem czy aromatem.

Najlepsza kawa ziarnista – jak ją mielić?

W tym wypadku wiele zależy od docelowego sposobu parzenia wybranej mieszanki ziaren. Jeśli korzystasz z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego, ziarna powinny zostać zmielone naprawdę dokładnie. W przypadku parzenia w tradycyjnej kawiarce nie ma już takiej konieczności – ziarna mogą pozostać nieco grubsze. Pamiętaj, że aby móc cieszyć się właściwościami kawy ziarnistej, musisz posiadać ekspres z funkcją mielenia lub specjalny młynek. Każdy dobry sklep z kawą oferuje również akcesoria tego rodzaju. Uważaj jednak przy zakupie i dobierz taki przyrząd, który nie zaszkodzi jakości ziaren. Przykładowo ostrza pracujące w młynku udarowym będą niekorzystnie wpływały na smak i aromat napoju. O wiele lepszym wyborem będzie młynek żarnowy, który doskonale mieli ziarna i zachowuje ich właściwości.

Kultura picia kawy – jak przechowywać ziarna?

Idealną sytuacją jest taka, w której kawa ziarnista zostanie wykorzystana w ciągu czterech tygodni od otwarcia opakowania. Nie zawsze jest to jednak możliwe, dlatego warto poznać sprawdzone i skuteczne sposoby, na zachowanie wysokiej jakości kawy na dłużej.

Każdy miłośnik kawy ma świadomość tego, że najbardziej szkodzi jej:

  • powietrze,
  • wilgoć,
  • światło słoneczne;
  • ciepło.

W takich warunkach kawa szybciej traci świeżość, smak, a nawet grozi jej zgnicie w wyniku utworzenia się pleśni. W związku z tym świeżo zakupionym ziarnom należy zapewnić hermetyczne, szczelne zamknięcie, najlepiej w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Jeśli paczka, w której zakupiłeś ziarna nie posiada specjalnego zamknięcia umożliwiającego zachowanie ich właściwości, możesz w tym celu wykorzystać klips lub przesypać je do szczelnego, nieprzezroczystego pojemnika.

Czy najlepsza jest kawa świeżo palona?

Istnieje przekonanie, że im świeższa jest kawa, czyli tuż po wypaleniu, tym lepiej będzie smakować. Nie jest to do końca prawdą, ponieważ w trakcie tego procesu ziarna wytwarzają duże ilości dwutlenku węgla, który przez jakiś czas uniemożliwia odczucie pełni ich smaku. Ponadto wzmaga się przez to ich kwaśność. Warto zatem pozwolić ziarnom na okres “wygazowania”, który powinien trwać od kilku dni do ok. dwóch tygodni.

Najlepszy sklep z kawą – gdzie robić zakupy?

Najlepszym miejscem na takie zakupy są specjalistyczne sklepy, w których oprócz wybranej kawy ziarnistej otrzymasz także szereg porad i wskazówek co do ich obróbki i parzenia. Szeroki wybór kaw ziarnistych znajdziesz także w sieci, jednak kupując w sklepie internetowym, zwróć uwagę na informacje zawarte w opisie konkretnego produktu. Powinieneś dowiedzieć się z niego o gatunku ziaren, dopuszczalnych formach ich parzenia i innych ważnych aspektach związanych z ich przetwarzaniem. Istotne jest także pochodzenie wybranej kawy oraz wysokość, na której była uprawiana. Te wszystkie informacje mogą okazać się pomocne przy parzeniu kawy ziarnistej w domowym zaciszu. Nie tylko zachowasz cenne właściwości ulubionych ziaren, ale umilisz sobie czas dzięki wyjątkowemu smakowi i aromatowi uzyskanym w trakcie samodzielnego parzenia.

Nie musisz być koneserem kawy, żeby wiedzieć, jak poprawnie wybierać ziarna i przygotowywać z nich ulubiony napój w rożnych wersjach. Jeśli szukasz informacji o tym, jaka kawa ziarnista jest najlepsza, udaj się do specjalistycznego sklepu lub odwiedź sprawdzone strony internetowe. Pamiętaj, by dobierać odmiany ziaren stosownie do swoich upodobań smakowych tak, by bezwarunkowo cieszyć się wysokiej jakości kawą.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa melange

Kawa melange, czyli gorące mleko i mocna kawa w akcji. Sprawdź, jak przygotować ten austriacki przysmak

Następny artykuł
herbata z prądem

Herbata z prądem – jak ją przygotować? Sprawdzone przepisy i porady dotyczące rozgrzewającego napoju

Zobacz też