Czy picie herbaty w ciąży jest bezpieczne? Nie wszystkie odmiany są wskazane. Sprawdzamy, jaką herbatę może pić przyszła mama

Herbata to pyszny i aromatyczny napój o wielu prozdrowotnych właściwościach. Popularne odmiany zawierają dużą ilość składników bioaktywnych, które pozytywnie wpływają na organizm. Herbata w ciąży – jakie rodzaje można pić, a które są niewskazane?
herbata w ciąży

Czy można spożywać herbatę w ciąży? Jakie odmiany są bezpieczne dla matki i dziecka? W tym artykule szczegółowo opiszemy popularne odmiany herbat oraz ich wpływ na organizm ciężarnej. Przyjrzymy się także różnym ziołom, które znajdują się niemal w każdej kuchni.

Czy można pić czarną herbatę w ciąży?

Okres ciąży to czas wzmożonego zapotrzebowania organizmu na wszelkie składniki odżywcze oraz wodę. Warto wiedzieć jakie napoje można w tym czasie spożywać, a których należy unikać. Czy picie czarnej herbaty w ciąży jest bezpieczna dla przyszłych mam i dziecka? Popularny, aromatyczny napar pomimo swoich niewątpliwych prozdrowotnych właściwości nie jest wskazany kobietom ciężarnym. Zawiera dużą ilość teiny, która podobnie jak obecna w kawie kofeina podnosi ciśnienie krwi tętniczej, działa pobudzająco, a przyjęta w nadmiernej dawce może nasilić dolegliwości żołądkowe.

Herbata czarna zawiera także garbniki roślinne, czyli taniny, które nadają naparowi gorzkiego, lekko cierpkiego smaku. Są silnymi antyoksydantami, które neutralizują wolne rodniki tlenowe, działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Mogą być pomocne w problemach trawiennych, biegunkach i zatruciach pokarmowych. Dodatkowo wspomagają regenerację tkanek, działają ściągająco na błony śluzowe oraz wspierają funkcje obronne organizmu. Warto jednak ograniczyć spożywanie czarnej herbaty w ciąży, gdyż duża ilość garbników może utrudniać przyswajanie witamin oraz wypłukiwać cenne minerały, takie jak żelazo, wapń oraz niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu kwas foliowy.

Picie zielonej herbaty w ciąży

Prozdrowotne właściwości herbaty zielonej od dawna są przedmiotem wielu badań. Z dotychczas otrzymanych wyników wiadomo, że małe, zielone listki są prawdziwym bogactwem teiny, flawonoidów, polifenoli oraz garbników. Filiżanka zielonego herbaty zawiera sporą dawkę witamin, w szczególności C, E i K oraz składników mineralnych, w tym między innymi: magnez, potas, żelazo, cynk i fluor. Regularne spożywanie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, reguluje ciśnienie krwi tętniczej, obniża poziom złego cholesterolu oraz zapobiega parodontozie i próchnicy. Ze względu na energetyzujące właściwości picie zielonej herbaty w ciąży może redukować często pojawiającą się senność u kobiet ciężarnych, lekko pobudzać oraz wspomagać koncentrację. Herbata zielona skutecznie zwalcza nudności występujące na początku ciąży, pobudza apetyt oraz reguluje metabolizm. Dzięki zawartości antyoksydantów neutralizuje chorobotwórcze wolne rodniki tlenowe oraz detoksykuje organizm. Warto jednak uważać, by nie przesadzić z jej nadmierną ilością, bo może wypłukiwać i utrudniać przyswajanie kwasu foliowego.

Herbata w ciąży – jaką można pić?

Herbata rooibos

Herbata rooibos jest mniej popularna, jednak warto się nią zainteresować, ze względu na wyjątkowy smak i aromat. W porównaniu z odmianą czarną i zieloną nie zawiera dużej ilości kofeiny. Dzięki temu doskonale sprawdzi się jako bezpieczna alternatywa dla kawy w ciąży. Herbata z czerwonokrzewu zawiera znacznie mniej garbników, które w nadmiernych ilościach wypłukują cenne witaminy i minerały, a w szczególności magnez, potas, kwas foliowy oraz żelazo. W skrajnych przypadkach może wystąpić anemia. Picie herbaty rooibos w ciąży łagodzi niektóre typowe dolegliwości kobiet ciężarnych, takie jak mdłości, wzdęcia, bolesne skurcze żołądka oraz zaparcia. Ponadto usuwa toksyny z organizmu, chroni i wspomaga wątrobę oraz poprawia nastrój i samopoczucie. Doskonale rozluźnia i pomaga wyciszyć organizm, dlatego kubek aromatycznego napoju warto wypić w godzinach wieczornych.

Herbata rooibos zawiera mnóstwo cennych składników, które są niezbędne dla kobiet w okresie ciąży. Są to przede wszystkim: magnez, żelazo, cynk, wapń oraz mangan. Rooibos jest także naturalnym rozwiązaniem obniżającym wysoki poziom stresu, poprawiającym nastrój i regulującym pracę serca.

Herbata z imbirem

Herbatka z imbirem doskonale sprawdzi się w ciąży jako środek skutecznie zwalczający poranne nudności. Wspaniale radzi sobie ze wszelkimi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego i układu trawiennego. Działa przeciwwymiotnie, przeciwbólowo i rozkurczowo. Zmniejsza ilość wytwarzanych kwasów żołądkowych, przez co przeciwdziała uciążliwym zgagom.

W okresie zwiększonej aktywności wirusów i bakterii napar imbirowy jest wręcz obowiązkowym napojem dla każdej przyszłej mamy. Wspomaga układ odpornościowy w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami, zwalcza gorączkę, zmniejsza intensywność kaszlu oraz udrażnia górne drogi oddechowe, łagodząc objawy kataru. Rozgrzewające właściwości imbiru sprzyjają oczyszczaniu zatok, co znacznie skróci czas powrotu do zdrowia. Roślina ta działa lekko moczopędnie. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn oraz innych szkodliwych produktów przemiany materii. Skutecznie poprawia nastrój, samopoczucie oraz pozytywnie wpływa na koncentrację. Zwalcza uciążliwe bóle głowy, działa uspokajająco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

Herbata w ciąży – przepis

Przygotowanie dobroczynnego naparu z imbiru jest bardzo proste. Kilka plasterków świeżego korzenia imbiru należy zalać szklanką gorącej wody i gotować przez 2 minuty. Następnie napój należy odcedzić i doprawić łyżką miodu oraz plasterkiem świeżej cytryny. Tak przygotowany napój najlepiej spożywać od razu po przyrządzeniu.

Herbaty ziołowe w ciąży – czy są bezpieczne?

Popularne zioła przynoszą wiele korzyści zdrowotnych także dla kobiet w ciąży. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie rośliny są dla przyszłych mam wskazane. Poniżej opisujemy 4 zioła, które z powodzeniem sprawdzą się podczas ciąży:

Herbata z liści malin

Napar z liści malin wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz rozkurczowo. Zawiera wiele cennych witamin i soli mineralnych oraz flawonoidy. Spora ilość magnezu pozytywnie wpływa na pracę układu mięśniowego, w tym mięśni macicy. Ze względu na silne działanie warto powstrzymać się ze spożywaniem malinowego naparu do 24 tygodnia. Nie należy przekraczać jednej filiżanki herbaty dziennie.

Napar z rumianku

Rumianek bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz usprawnia procesy trawienne. Zapobiega nudnościom i zaparciom. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Działa antyseptycznie i łagodząco, co może być pomocne w przypadku infekcji w okolicach intymnych.

Herbatka miętowa

Napar z liści mięty pieprzowej skutecznie zwalcza poranne mdłości i zapobiega wzdęciom. Usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspomaga trawienie pokarmów. Pozytywnie wpływa na samopoczucie i ułatwia zasypianie. Zawiera witaminę A i C, magnez, żelazo, wapń i potas oraz karoten i rutynę, która wzmacnia układ odpornościowy.

Herbata z liści pokrzywy

Herbata z pokrzywy zawiera dużą ilość żelaza, dlatego może być stosowana jako środek zapobiegawczy oraz wspomagający leczenie anemii w ciąży. Ponadto wspiera trawienie pokarmów, odtruwa organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Pokrzywa działa lekko moczopędnie i zapobiega gromadzeniu się nadmiernej ilości wody w organizmie. Kobietom w ciąży zaleca się spożywanie do trzech filiżanek naparu z pokrzywy w tygodniu.

Picie herbaty w ciąży – podsumowanie

Herbata nie ma negatywnego wpływu na przebieg ciąży oraz rozwój dziecka, pod warunkiem, że jest spożywana z umiarem. Kobiety nie powinny pić dużych ilości herbaty w ciąży, ani innych napojów zawierających dużą dawkę kofeiny. Światowa Organizacja Zdrowia określiła w swoich zalecenia maksymalną dzienną dawkę kofeiny dla kobiet w ciąży na poziomie 200 miligramów, co odpowiada około trzem filiżankom herbaty czerwonej lub czarnej. Ostrożność należy zachować także w przypadku białej herbaty, która zawiera najwięcej teiny ze wszystkich popularnych odmian. Może ona utrudniać przyswajanie kwasu foliowego.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata oolong

Herbata oolong – jak parzyć turkusowy ulung? Jakie są właściwości herbaty oolong?

Następny artykuł
herbata z majeranku

Herbata z majeranku – czy leczy przeziębienie? Poznaj jej wszystkie właściwości i sprawdź, jak przygotować ziołowy napar!

Zobacz też