Herbata z pokrzywy – właściwości lecznicze, niezbędne informacje

Herbata z pokrzywy bogata jest w wiele witamin oraz substancji odżywczych. Jest w pełni bezpieczna oraz łatwo dostępna w sklepach i aptekach. Poznaj jej wszystkie zalety.
herbata z pokrzywy

Taki napar może powstać ze świeżych liści pokrzywy, ale także z ich suszonych odpowiedników. Ekstrakt z korzenia pokrzywy używany jest do produkcji leków. Już w średniowieczu herbata z pokrzywy była traktowana jak świetny lek na niemal każde dolegliwości. Nie bez powodu tak było, ponieważ taki napar pomoże, począwszy od zwykłych infekcji, a kończąc na chorobach układu moczowego czy reumatyzmie. Wszechstronne zastosowanie dotyczy nie tylko właściwości leczniczych, ale również jej smak i aromat może z powodzeniem być dodatkiem do różnych dań.

Herbata z pokrzywy – właściwości

Według niektórych pokrzywa zwyczajna działa niczym antybiotyk. Herbata z pokrzywy ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Pomaga na:

  • infekcje;
  • alergie;
  • anemię;
  • stres;
  • zapalenie stawów;
  • problemy z prostatą;
  • choroby nerek;
  • układ nerwowy;
  • wypadające włosy;
  • łamliwe paznokcie;
  • trądzik;
  • łupież;
  • wysoki cholesterol;
  • problemy z ciśnieniem krwi;
  • stany zapalne;
  • otyłość (wsparcie w odchudzaniu).

Jakich substancji odżywczych dostarcza herbata z pokrzywy?

Napar z pokrzywy ze względu na tak szerokie zastosowanie, jest bardzo dobrym wyborem do codziennego stosowania. Oczyszczanie układu moczowego, wzmacnianie włosów i paznokci czy działanie przeciwzapalne, to bardzo wszechstronne zagadnienia związane ze zdrowiem, a jednak na wszystkie z nich pomaga herbata z pokrzywy.

Herbatka z pokrzywy zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania sole mineralne oraz inne substancje odżywcze, a są to między innymi:

  • żelazo;
  • wapń;
  • magnez;
  • fosfor;
  • krzem;
  • flawonoidy;
  • alkanoidy;
  • lektyny;
  • taniny;
  • kwasy organiczne;
  • witaminy: A, B1, B2, B3, B5, C, K.

Herbata z pokrzywy – przeciwwskazania

Nie ma wielu przeciwwskazań w przypadku picia herbaty z pokrzywy. W przypadku stosowania pokrzywy pewne grupy osób powinny zachować ostrożność. Na pierwszym miejscu warto wymienić dość oczywisty problem, o którym często się zapomina, czyli o alergii na tę roślinę. Ze względu na dość silne działanie moczopędne, nie powinny jej pić dzieci. Z tego samego powodu osoby z niewydolnością nerek nie mogą sięgać po napar z pokrzywy. Zażywanie leków na cukrzycę, nadciśnienie czy takie, które zmniejszają ciśnienie krwi, również są przeciwwskazaniem, aby pić herbatę z pokrzywy. A co z kobietami karmiącymi piersią? Ta grupa osób jak w przypadku wszystkiego, co stosują, powinna skonsultować się z lekarzem.

Herbata z pokrzywy a ciąża

Na rynku istnieje niewiele substancji w tym również tych ziołowych, które są polecane kobietom w ciąży. Herbata z pokrzywy wspomaga bardzo obciążony i osłabiony organizm kobiety w ciąży. Dostarcza jej wiele mikroelementów, związków aminowych oraz kwasów organicznych. Herbata z pokrzywy pomaga również przy częstej ciążowej dolegliwości, jaką jest obrzęk, powodowany nadmiernie gromadzoną się wodą w organizmie. Zalecana jest również w takim okresie, ponieważ jest to czas, w którym kobiety są mocno narażone na infekcje dróg moczowych. Z racji na to, że taka herbatka ziołowa stymuluje produkcję mleka, warto ją pić również w okresie laktacji, czyli podczas karmienia piersią.

Pokrzywa z własnego ogrodu – niezbędne informacje

Szeroki wybór herbat w sklepach może przyprawić o zawrót głowy. Do wyboru są smakowe, klasyczne, w torebkach czy z suszonych liści pokrzywy, która też bywa z dodatkami lub bez. Najlepiej jednak smakuje ziele świeżo zebrane i najlepiej niepryskane. Warto uprawiać w ogródku roślinę, jaką jest pokrzywa. Choć jej parzące listki mogą odstraszać, to bez obaw, skuś się i zadbaj o zdrowie od wewnątrz. Warto pić napar z pokrzywy, ze względu na jego bogactwo witamin i minerałów.

Jak zająć się taką ogrodową rośliną? Najlepiej zbierać pokrzywę od kwietnia do końca maja. W takim czasie ma ona najwięcej właściwości prozdrowotnych, a jej liście i łodygi są soczyste i świeże. Aby się cieszyć pełnia smaku, wybieraj gałązki z górnej części rośliny i zbierz je do około 10. centymetrów, licząc od góry.

Herbata z pokrzywy – jak parzyć?

Najlepiej wybrać herbatę z suszonych liści lub przygotować ją ze świeżych listków. Taki napar smakuje o wiele lepiej, niż ma to miejsce w przypadku herbaty ekspresowej. Kilka świeżych listków można wrzucić w całości do kubka i zalać wrzątkiem, a można też je drobno pokroić, dzięki czemu poszczą więcej soku i uwolnią intensywniejszy smak. Można również przygotować taki napój w większej ilości. Wówczas do garnka wrzuca się nie nie tylko listki, ale również łodygi. Wystarczą 2-3 gałązki pokrzywy lub jedna garstka suszu. Należy gotować przez około 5 minut, a następnie odstawić na około 10 minut. Następnie pozostaje przecedzenie naparu do dzbanka lub bezpośrednio do kubka, czy szklanki.

Herbata z pokrzywy z dodatkami

Można wzbogacić i urozmaicić napar z pokrzywy, dzięki rozmaitym dodatkom. Najczęściej dodawane produkty do herbaty z pokrzywy, to:

Mięta sprawi, że taka herbata będzie bardziej orzeźwiająca, co sprawdzi się idealnie podczas upałów. Rumianek między innymi bardzo skutecznie łagodzi stany zapalne, czy bóle brzucha. Melisa wycisza, kojąc nerwy. Cytryna jest bardzo zdrowa i posiada mnóstwo witaminy C. Z kolei imbir, to naturalny antybiotyk. Dzięki licznym korzyściom warto wzbogacać napój, jakim jest herbata z pokrzywy.

Pokrzywa w kuchni nie tylko do picia

Choć niewiele osób o tym słyszało, to zastosowanie pokrzywy nie ogranicza się tylko do stworzenia naparu do picia. Oto przykłady możliwego jej wykorzystania w kuchni:

  • sok z pokrzywy;
  • jajecznica z pokrzywą;
  • jako świetny zamiennik zieleniny, np. szpinaku w daniach na gorąco: zupy, farsze, gulasze, koktajle.

Podsumowanie

Istotne jest, że napar z pokrzywy ma być urozmaiceniem diety, a nie głównym napojem. Zaleca się jej picie 2-3 razy w ciągu doby przez kilkanaście dni. Po tak intensywnym oczyszczeniu organizmu powinno się później pić jej nieco mniej, bardziej doraźnie niż kilka razy dziennie. Warto wiedzieć o tym, że im dłużej parzysz pokrzywę, tym taki napar staje się bardziej intensywny, ciemniejszy, a jego działanie moczopędne jest znacznie silniejsze, niż w przypadku jej krótszego przygotowywania. Niezależnie czy zdecydujesz się, aby pić herbatę z pokrzywy z dodatkami, czy bez nich, to pamiętaj, że zawiera w swoim składzie wiele zdrowych składników odżywczych.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa a trzustka

Kawa a trzustka. Sprawdzamy jaki wpływ na trzustkę ma picie kawy. Jakie są zamienniki kawy w diecie trzustkowej?

Następny artykuł
herbata rooibos

Herbata rooibos, czyli napar z czerwonokrzewu. Czym jest rooibos i jakie ma właściwości zdrowotne?

Zobacz też