Kawa w ciąży a zdrowie matki i dziecka

To oczywiste, że kobieta w ciąży powinna szczególnie troszczyć się o swoje zdrowie, między innymi przez stosowanie odpowiedniej dla siebie i dziecka diety. Czy kawa w ciąży jest dozwolona? Na to i inne pytania otrzymasz odpowiedź, czytając ten artykuł.
kawa w ciąży

Ze względu na zawartość kofeiny czy teiny w wyżej wymienionych napojach przyszła mama powinna ograniczyć ich spożywanie i z uwagą wprowadzać je do swojej diety w trakcie ciąży. Przeprowadzone badania dowodzą, że wypijanie niewielkiej ilości kofeiny w tych okolicznościach jest dozwolone, jednak warto wiedzieć, ile mg na dobę tego produktu można spożywać w ciąży. Wypita w nadmiernej ilości kawa w ciąży szkodzi organizmowi zarówno mamy, jak i płodu. Dowiedz się, czy kofeina przenika przez łożysko i jaki dokładnie może mieć wpływ na rozwój dziecka.

Picie kawy w ciąży – jak wpływa na kondycję matki?

Wiadomo, że kofeina zawarta w kawie wykazuje silne właściwości pobudzające, dlatego po wypiciu kilku filiżanek dziennie kobieta może dotkliwie odczuwać wzmożone rozdrażnienie czy niepokój. Szczególnie powinno się zrezygnować z mocnych wersji napoju kawowego, którego przykładem jest espresso. Możliwe u kobiety skutki uboczne picia kawy w ciąży, to:

  • przyspieszona czynność serca;
  • wzrost ciśnienia krwi;
  • bezsenność;
  • zgaga;
  • mdłości;
  • anemia;
  • wypłukanie magnezu i wapnia.

Kiedy najlepiej ograniczyć picie kawy w ciąży?

Co istotne, kawa w ciąży najbardziej powinna być ograniczona w ostatnim okresie przed porodem, ponieważ wtedy organizm pozbywa się jej w najwolniejszym tempie. Wiele przyszłych mam nie odmawia sobie jednak filiżanki kawy dziennie, ponieważ zbytnio doskwierają im bezsenność, zmęczenie czy brak skupienia.

Należy pamiętać, że zarówno w przypadku kawy, jak i herbaty znajdujące się w nich fenole przeszkadzają w przyswajaniu żelaza przez organizm, dlatego istotne jest, by kobiety ciężarne spożywały je w przerwach między posiłkami.

Czy picie kawy w ciąży szkodzi dziecku?

Kofeina przenika do łożyska, a następnie do płodu. Podczas ciąży metabolizm jest spowolniony, dlatego również wydalanie kofeiny wypitej w kawie trwa znacznie dłużej. Niestety przez to, płód jest przez dłuższy czas narażony na szkodliwą substancję. W najgorszym przypadku zbyt duża ilość kofeiny może być pośrednią przyczyną, która może doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu. Taki scenariusz, choć zdarza się niezwykle rzadko, jest niestety możliwy. Również może mieć miejsce niska waga urodzeniowa dziecka. Dzieje się tak, ponieważ w łożysku zostaje zakłócony przepływ krwi, a co za tym idzie, dziecko w brzuchu mamy otrzymuje mniej substancji odżywczych.

Kofeina nie tylko w kawie – gdzie się ukrywa?

Jak większość osób wie, dawka kofeiny w naturalny sposób jest zawarta w kawie oraz herbacie. Istnieją produkty, w których w mniejszej bądź większej ilości można znaleźć substancję, jaką jest kofeina.

Są to:

  • kakao;
  • czekolada;
  • napoje energetyczne;
  • niektóre napoje gazowane;
  • suplementy diety;
  • lekarstwa (np. przeciwbólowe).

Kawa w ciąży – czym ją zastąpić?

Choć kawa z kofeiną szybko i skutecznie pobudza, to w przypadku kobiet w ciąży nie może pić pita bez ograniczeń. Zalecana dozwolona dzienna dawka, to 1–2 filiżanki tego naparu. Kawa w ciąży może być w pełni bezpieczna, jeśli jest bez kofeiny w składzie. Poznaj napoje, które ciężarna może stosować, bez zastanawiania się, czy mogą mieć negatywny wpływ zarówno na nią, jak i płód.

Kawa bezkofeinowa

Choć z jej nazwy można wywnioskować, że taka kawa zupełnie nie posiada w swoim składzie kofeiny, to tak do końca nie jest. Poprzez dekofenizację chemiczną, wodną lub gazową ilość kofeiny w takim napoju jest znacznie zmniejszona i wynosi 1–5 mg. Spożycie większej ilości takiej kawy, może dać efekt wypicia kawy czarnej bądź białej kofeinowej. Jej smak jest bardzo podobny do tradycyjnej wersji tego napoju.

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa to bezpieczny napój, który poza kobietami w ciąży mogą pić również dzieci i osoby starsze. Jej smak może być różny ze względu na to, z jakich rodzajów zbóż była uprażona. Naturalna wersja tej kawy nie zawiera barwników ani konserwantów. Zawarcie w niej błonnika pokarmowego i wielu substancji odżywczych sprawia, że napój taki jak ten warto parzyć.

Kawa z cykorii

Cykoria jest bogata w witaminy i minerały. Kawa z użyciem takiego składnika lekko pobudza, a jednocześnie bardzo pozytywnie wpływa na cały organizm. Taki napój sprawdza się idealnie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co istotne, nawet spożyta w większej ilości nie wpływa w żadnym stopniu niekorzystnie na kobietę w ciąży.

Herbaty owocowe

Picie herbaty, to nie tylko rozgrzanie organizmu w chłodny dzień czy zaspokojenie pragnienia. Wiele osób traktuje picie takiego naparu jak rytuał i moment relaksu. Zioła i herbaty w zależności od rodzaju mają różnorakie działanie, a niektóre z nich mogą wręcz zaszkodzić rozwijającemu się płodowi. Sprawdź, które z nich są bezpieczne.

Polecane herbaty w ciąży, to:

Soki owocowe

Warto wybrać tzw. soki świeże, o krótszym terminie przydatności. Dostępne często w kartonach soki z napisem „100%”, również są bezpieczne. Warto wyrobić w sobie nawyk sprawdzania składu i upewnienia się, że dany produkt nie jest dosładzany. Na rynku jest szeroki wybór zarówno soków owocowych, jak i warzywnych. Najbardziej polecane soki w ciąży, to: sok pomarańczowy, sok marchwiowy, sok pomidorowy.

Pamiętaj, że w tym wyjątkowym stanie zalecana dzienna dawka owoców i warzyw to łącznie około 700–800 g.

Woda mineralna

Będąc w ciąży, zamiast kawy powinna być spożywana woda, szczególnie że zwiększa się mocno zapotrzebowanie na ten produkt w tym wyjątkowym stanie. Łączna ilość płynów, jaką kobieta dostarcza swojemu organizmowi, powinna wynosić 3 litry. Ta liczba nie powinna przerazić, biorąc pod uwagę fakt, że wliczają się w tę liczbę inne produkty płynne, takie jak zupy, koktajle czy herbaty. Warto wiedzieć, że za mała ilość wypijanej wody, może doprowadzić do obrzęku, bądź cellulitu wodnego. Pamiętaj, że woda to zdrowie i orzeźwienie!

Kawa w ciąży – naturalny kosmetyk

Kawa zawartej w niej kofeinie jest częstym składnikiem kosmetyków stosowanych do pielęgnacji skóry twarzy, ciała i włosów. Znaleźć je można między innymi w peelingach, kremach, balsamach, a także kosmetykach do włosów. Działanie tego produktu w kosmetykach jest drogocenne.

Jak działa taki składnik? Kofeina w kosmetykach:

  • wyszczupla;
  • ujędrnia;
  • dotlenia;
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek;
  • zapobiega wypadaniu włosów.

Polecany jest tani, skuteczny i bezpieczny dla kobiet w ciąży peeling do ciała z kawą. Wystarczy połączyć składniki takie jak: 23 łyżki kawy (najlepsza jest zmielona, świeżo palona), niewielka ilość wrzątku, sok z połowy cytryny, kilka kropli oliwy z oliwek lub oliwki dla dzieci.

Podsumowanie

Kawa w ciąży powinna być ograniczona do minimum lub wykluczona, szczególnie w przypadku kobiet borykających się z wysokim ciśnieniem. Zalecana dzienna dawka w takim przypadku, to około 200 mg kofeiny. Warto podczas ciąży być ostrożnym i dbać o wszystko, co się je i pije!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
chai latte

Chai latte – poznaj przepis na rozgrzewającą herbatę

Następny artykuł
kawa z kakao

Kawa z kakao – jak ją przygotować? Prosty przepis na pyszny napój

Zobacz też