Imbir jest nie tylko przyprawą, ale również rośliną lecznicą. Wpływa pozytywnie chociażby na trawienie czy układ krążenia. Ma specyficzny smak, który kojarzy się przede wszystkim z kuchnią azjatycką. Co prawda nie wszystkim on odpowiada, ale patrząc na prozdrowotne aspekty – warto się do imbiru przekonać. Alternatywnym rozwiązaniem może być herbata imbirowa. Smak nie jest już tak ostry, a wszystko, co roślina ma w sobie najlepszego, pozostaje w kubku z naparem i w końcu trafia do organizmu.
Zdrowotne właściwości imbiru – dlaczego warto dodawać go do herbaty?
Lista właściwości imbiru jest bardzo długa. Korzeń, łodygi, liście – wszystkie mogą być w takiej czy innej formie jedzone lub dodawane do posiłków, czy różnego rodzaju naparów. Jak już zostało wspomniane, roślina ta jest ważnym składnikiem wielu dań. Nas jednak dużo bardziej interesuje herbata, do której – obok cytryny czy pigwy – warto dodawać właśnie imbir. Powodów jest przynajmniej kilka.
Na przeziębienie i odporność
Picie herbaty imbirowej może mieć pozytywny wpływ na organizm, który zmaga się z infekcją – na przykład wirusową. Napój jest rozgrzewający, a dodany do niego imbir ma właściwości przeciwzapalnie. Takie naturalne wsparcie dla organizmu, który walczy z chorobą, może być niezwykle potrzebne. Warto również wspomnieć, że roślina wpływa pozytywnie na odporność.
Na odchudzanie i problemy żołądkowe
Herbata imbirowa jest dobrym wyjściem dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Wszystko dlatego, że zawarte w roślinie substancje wspomagają przemianę materii, pobudzają produkcję śliny oraz soków żołądkowych. Jednocześnie działają rozkurczowo na mięśnie gładkie, co wpływa bezpośrednio na lepszą perystaltykę jelit. Wszystkie te właściwości sprawiają, że imbir stanowi wsparcie dla całego układu pokarmowego. Można go stosować również doraźnie podczas drobnych dolegliwości.
Na mdłości
Picie herbaty imbirowej może przynieść jeszcze jeden pozytyw – napój pozwoli na zredukowanie uczucia mdłości. Właśnie dlatego – ponieważ jest to sposób całkowicie naturalny i bezpieczny – polecany jest kobietom w ciąży, które dość często cierpią na poranne mdłości. Spożywać imbir powinni również wszyscy, którzy cierpią na chorobę lokomocyjną. Napar można spożywać nawet w czasie jazdy (oczywiście małymi łykami!).
Herbata imbirowa – jak ją przyrządzić? Kilka praktycznych rad
Oczywiście można kupić gotowe herbatki imbirowe, ale zdecydowanie tańszym i zdrowszym rozwiązaniem będzie samodzielne dodawanie imbiru do herbaty. Najważniejszą kwestią jest obranie kupionego w sklepie kłącza. Ponieważ stosuje się przy ich uprawie dość dużo środków ochrony roślin, pierwsza warstwa nie powinna być spożywana.
Gdy kawałek imbiru jest obrany, możliwości są dwie. Albo można dodać kilka plasterków do herbaty, albo zdecydować się na użycie tarki. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest starcie 2-3 centymetrów obranego kłącza. Napój będzie dużo bardziej aromatyczny niż w przypadku wrzucenia kilku plasterków do naparu.
Pozytywne właściwości herbaty imbirowej, o czym pisaliśmy wyżej, są bardzo szerokie. Stosowanie kłącza imbiru do naparu herbacianego ma zatem uzasadnienie praktyczne, ale nie można zapominać również o nieco egzotycznym smaku, który na pewno doda zwykłej codzienne herbacie nieco charakteru. Kiedy dodamy do niej szczyptę cynamonu i na przykład sok z dzikiej róży, efekt może być piorunujący. Napój będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy.
Może Cię też zainteresować:
- Herbata z imbirem – niezastąpiona w każdym domu
- Napar z imbiru, czyli idealny napój na przeziębienie. Dlaczego warto pić rozgrzewający napar z imbiru?
- Idealna kawa zimowa – co dodać, żeby napój był smaczny i aromatyczny, a także rozgrzewający?
- Herbata z morwy białej na odchudzanie – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
- Szałwia – herbata, którą warto pić. Właściwości, zastosowanie oraz przeciwwskazania
- Ile herbaty na litr wody? Wskazówki dla poszukiwaczy idealnego naparu
- Herbata rumiankowa i jej pozytywny wpływ na ludzki organizm. Dlaczego warto ją pić?
- Rozgrzewająca herbata z imbiru i cytryny – jak ją parzyć i jakie są jej właściwości? Poznaj napar z imbiru!