Wszyscy to wiedzą – zawarta w kawie kofeina ma właściwości pobudzające. Mocna kawa powinna więc zawierać jej na tyle dużo, żeby szybko i skutecznie postawiła na nogi. To tyle w teorii, ponieważ dla każdego określenie dotyczące smaku i mocy kawy oznacza co innego. Równie dobrze mocną ktoż może określić taką, która ma intensywny zapach i kwaśny, przeszywający smak. Wiele zależy zatem od punktu widzenia, ale i wiedzy na temat tego, jak parzy się kawę i co na ową mistyczną moc wpływa.
Co decyduje o tym, że kawa jest mocna – smak czy zawartość kofeiny?
Na moc kawy wpływa wiele czynników. Najważniejszym są ziarna. Im mocnej palone, tym napar wydaje się mocniejszy – bo paloność dodaje goryczki, a także właśnie mocy. Co jednak ciekawe, więcej kofeiny znajduje się w ziarnach mniej palonych, co sprawia, że możemy mówić o sprzeczności.
Istotny jest również rodzaj kawy. Najpopularniejsza na świecie jest 100% arabika, ale – jeśli zależy ci na gęstości i właśnie mocy – zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie mieszanka arabiki oraz robusty. Na koniec warto wspomnieć, że więcej doznań smakowych zapewniają kawy, które są świeżo palone. Czyli unikać trzeba opakowań zalegających miesiącami na marketowych półkach.
Kiedy mocna kawa faktycznie stawia na nogi?
Wielu powie, że espresso to mocna kawa. A jest to prawda połowiczna, ponieważ jest to kawa mocno skoncentrowana, czyli wypijając dwa łyki, faktycznie czujemy jej moc. Nie stawia ona jednak na nogi bardziej niż zwykła czarna kawa średniej wielkości. Po prostu musisz wypić więcej płynu, ale zawartość kofeiny będzie taka sama w obu naparach. Warto też pamiętać, że kofeina wprowadzona do organizmu nie działa natychmiast. Uwalnia się stopniowo, dając efekt pobudzenia, ale proces ten wymaga czasu. Nie ma kawy, która pobudzi kilka minut po wypiciu.
Mocna kawa – najważniejsze jest parzenie
Mocna kawa powinna się, to proste, dłużej parzyć. Espresso z ekspresu robi się mniej więcej pół minuty. To bardzo krótko. Zdecydowanie większą intensywność, a co za tym idzie moc, można uzyskać, stosując inne metody parzenia. Polecane jest używanie Chemexu i Frechpressu. Woda znacznie dłużej przenika przez kawę, wyciągając z niej moc i aromat. Tak przyrządzony napar faktycznie może zdziałać cuda.Dla każdego mocna kawa jest czymś zupełnie innym. Nie ma jednak definicji dla wszystkich. Dopiero rozumiejąc własne potrzeby, a także sam proces parzenia kawy będziesz w stanie zrozumieć, który jej aspekt jest dla ciebie najważniejszy i który faktycznie określić będziesz mógł mianem „mocy”.
Może Cię też zainteresować:
- Kawa organiczna, czyli jaka? Wszystko, co musisz wiedzieć o ekologicznej uprawie kaw
- Kawa z kolagenem – nowa moda czy sposób na zdrowie? Sprawdź, czy warto dodawać kolagen do kawy
- Od kiedy można pić kawę? Kofeina a rozwój dziecka
- Jak odstawić kawę? Skuteczne sposoby na rzucenie kofeiny
- Kawa dla dzieci – czy dzieci powinny pić kawę? Opinie ekspertów i propozycje zamienników
- Kawa z kakao – jak ją przygotować? Prosty przepis na pyszny napój
- Kawa a hemoglobina – jak kawa wpływa na twoje zdrowie?
- Kawa z topinamburu – bezkofeinowa alternatywa dla „małej czarnej”. Dlaczego warto ją pić?