Za najlepszą możesz uznać tę, którą pijesz o poranku lub przy której relaksujesz się w przerwie od pracy. Pod pojęciem „najlepsza kawa” kryją się jednak nie twoje subiektywne odczucia, ale wyniki badań i degustacji ekspertów. Określenie, która kawa jest najsmaczniejsza na świecie, wcale nie jest proste. Sprawdź, co bierze się pod uwagę podczas oceny poszczególnych odmian.
Jakie kawy zajmują najwyższe miejsca w rankingach ekspertów?
Stworzenie rankingu najlepszych kaw świata nie jest łatwe. O tym, która kawa znajdzie się na wysokiej pozycji, decyduje wiele czynników. Poszczególne kawy są także przeznaczone do ekspresów automatycznych lub do parzenia w kawiarce – nieodpowiedni sposób przygotowywania może sprawić, że pozornie doskonała kawa okaże się niesmaczna.
Możemy natomiast przedstawić ranking kilka świetnych kaw, które cieszą się dużą popularnością i są łatwo dostępne. W naszym kraju najczęściej wybierane są:
- Lavazza Qualita Rossa;
- DeLonghi Kimbo Arabica;
- Vaspiatta Braziia Santos Arabica;
- Lavazza Qualita Oro;
- kawa Pellini Top.
W kategorii specialty w rankingu najlepszych kaw ziarnistych wysokie miejsca zajmują zawsze:
- Gardelli Specialty Coffees – Ethiopia Chirku;
- Frukt Coffee Roasters – Guatemala – HUNAPU DUEÑAS;
- Kawa Rwanda Rushashi;
- Rwanda Gihanga Kyoto Roasters;
- Kawa Colombia La Esperanza Geisha.
Jeśli szukasz najlepszej kawy do ekspresu, staraj się wybierać produkty z małych palarni, dostępne w specjalistycznych sklepach internetowych. Dzięki temu będziesz cieszyć się bogatym aromatem i niecodziennymi nutami smakowymi.
Skąd pochodzą najlepsze kawy świata?
Odpowiednie warunki do uprawy kawowców ma tylko 80 państw na całym świecie. Jednocześnie tylko w 50 z nich znajduje się odpowiednia infrastruktura umożliwiająca pozyskiwanie ziaren. To pokazuje, że uzyskanie ziaren arabiki czy robusty o intensywnym aromacie, odpowiedniej zawartości kofeiny i zachwycającym smaku wcale nie jest łatwe.
Aby kawa mogła dojrzewać na plantacjach, muszą zostać spełnione pewne warunki:
- ekspozycja na słońce;
- nachylenie terenu;
- wilgotność powietrza i ilość opadów;
- kwasowość i inne właściwości gleby;
- wysokość nad poziomem morza.
Takie warunki do uprawy najlepszych ziaren kawy panują w Brazylii, Gwatemali, Kolumbii, Kostaryki czy Etiopii.
Co decyduje o jakości kawy?
O tym, która kawa zajmie pierwsze miejsce w rankingu kaw ziarnistych czy mielonych, nie decydują oczywiście subiektywne odczucia. Kawowi eksperci mają szereg narzędzi, za pomocą których oceniają smak, jakość i przydatność poszczególnych produktów.
O tym, jaka kawa zostanie uznana za najlepszą, decyduje przede wszystkim jakość ziaren. Dobra kawa ziarnista to taka, której ziarna mają odpowiedni kształt i rozmiar, a także nie zawierają ciał obcych. Bada się ziarna kawowca zarówno świeże, jak i takie, które przeszły proces palenia kawy.
Następnie kiperzy (tak nazywa się specjalistów oceniających, jaka kawa jest najlepsza) sprawdzają aromat i smak kawy zmielonej i zaparzonej. Badania dotyczą:
- wrażeń smakowych i węchowych;
- kwasowości;
- cielistości (body) – to trudne do opisania pojęcie dotyczy konsystencji napoju i odczuć, jakie powoduje na języku jego spożywanie;
- posmaku;
- słodyczy;
- czystości naparu.
O jakości kaw ziarnistych decyduje nie tylko sposób uprawy, rodzaj ziaren lub blend (mieszanki, czyli tego, ile jaką jej część stanowi arabica i robusta). Duży wpływ na smak ma stopień palenia. Im kawa jest mocniej palona, tym bardziej jej naturalne właściwości smakowe i aromatyczne są zastąpione przez te wynikające z procesu prażenia ziaren. Przykładem są kawy włoskie, które są dość mocno palone i przez to mają wyrazisty, gorzkawy smak, który nie każdemu będzie odpowiadał.
Czym są kawy z kategorii specialty?
Jeśli szukasz dla siebie najlepszej kawy, postaw na te z gatunku „specialty”. Co to oznacza? Kawy z tej kategorii, posiadające odpowiedni certyfikat, to jedynie około 5% rynku. Powstają w małych, lokalnych palarniach, a nie w dużych zakładach przemysłowych. Charakterystyczne dla nich jest także to, że ziarna kawowca zbiera się ręcznie, a nie wielkimi kombajnami. Kawy specialty są łagodne w smaku dzięki specjalnemu procesowi parzenia – dość krótkiemu i w stosunkowo niskich temperaturach. Dzięki temu można w nich wyczuć nuty czekolady, orzechów czy cytrusów, które giną w procesie parzenia na skalę przemysłową.
Jaka kawa do espresso, cappuccino, latte macchiato?
Określenie „najlepsza kawa” jest dość nieprecyzyjne. Nie istnieje taki rodzaj ziaren, który nadawałby się i do ekspresu, i do kawiarki, i do zaparzania wrzątkiem. Eksperci wyróżniają najczęściej najlepsze kawy ziarniste do ekspresu i do zaparzania na inne sposoby. Poszczególne rodzaje kaw ziarnistych i mielonych mogą także smakować lepiej jako espresso lub z mleczną pianką.
Jakiej kawy ziarnistej używać w ekspresach ciśnieniowych? Najlepsza kawa na filiżankę espresso powinna być:
- średnio lub mocno palona;
- świeża – najlepiej wybierać kawy w ziarnach palone nie wcześniej niż 3-6 miesięcy temu;
- o niewielkim poziomie kwasowości – lepiej unikać np. kaw etiopskich i zamiast tego wybierać brazylijskie;
- z dużą ilością arabiki – może to być 100% lub mieszanka 50/50 z robustą.
Jak wybrać ziarna do kaw mlecznych? Postaw na:
- mieszanki z niską zawartością kofeiny;
- długo palone, o mocnym smaku, tak aby mleko nie dominowało w naparze;
- mieszankę arabiki z robustą.
Czy „najlepsza kawa” zawsze oznacza „najdroższą”?
Kawy lubiane przez koneserów zazwyczaj nie są tanie. Wynika to m.in. z ich niewielkiej dostępności. Powstają w małych lokalnych palarniach i bywają trudno dostępne na rynku.
Jeśli jednak chodzi o ceny kaw, to sprawa jest bardziej skomplikowana. Najdroższe kawy to często te, które są w danym momencie modne. Tak stało się np. z kopi luwak, która rzeczywiście ma delikatny smak i jest pozbawiona wyczuwalnej goryczy, trudno jednak powiedzieć, czy jest warta swojej ceny. Wynika raczej ona z połączenia coraz większej popularności tej odmiany z małą dostępnością. A także – z ciekawości smakoszy. Kopi luwak jest bowiem kawą, która powstaje w nietypowy sposób. Jest pozyskiwana z… odchodów łaskuna, pewnego azjatyckiego gatunku, który trawi miąższ owoców kawowca, pozostawiając niestrawione ziarna. Ta wyjątkowa kawa charakteryzuje się łagodnym smakiem o wyczuwalnej nucie owocowej.
Najdroższe, choć nie zawsze najlepsze kawy, to także takie, których sposób produkcji jest owiany nutką tajemnicy. Tak jest np. w przypadku pochodzącej z Ameryki Południowej kawy El Injerto, uprawianą przez tylko jedną rodzinę, która pilnie strzeże sekretów produkcji.
Jak widzisz, nie musisz wybierać najdroższych produktów, by znaleźć dla siebie idealną kawę. Produkty z kategorii specialty, zwłaszcza kupowane przez internet, są co prawda droższe niż dostępna w marketach Lavazza Qualita Oro lub inne kawy premium, ale nadal przystępne cenowo.
Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Kto wygrywa w rankingu kaw ziarnistych 2022? Po przeczytaniu tego artykułu wiesz już, że żaden szanujący się ekspert nie odpowie wprost na to pytanie. Dzięki naszemu rankingowi możesz jednak dowiedzieć się, jak wybrać najlepszą kawę spośród tych dostępnych w marketach i w specjalistycznych sklepach internetowych. Na pewno znajdziesz wśród nich taką, która zachwyci cię bogatym smakiem i aromatem!
Może Cię też zainteresować:
- Kawa ziarnista i jej rodzaje. Sprawdź, który z nich smakuje najlepiej. Jaka kawa do ekspresu będzie odpowiednia?
- Inspiracje-Kawowe.pl – odkryj nowe smaki i historie za każdą filiżanką kawy
- Co wybierzesz spośród najpopularniejszych gatunków kawy? Delikatną arabikę czy wyrazisty smak, który posiada kawa robusta?
- Kawa filtrowana – jakie ma zalety i jak smakuje?
- Herbata pobudzająca – zdrowa alternatywa dla kawy
- Zastanawiasz się, czym jest drip? Kawa parzoną tą metodą może być dobrą opcją dla ciebie!
- Kawa mielona jako efekt obróbki ziaren kawowca. Jaka jest najlepsza kawa mielona – arabica czy robusta?
- Kawa sypana czy rozpuszczalna? Która z nich ma lepszy wpływ na zdrowie? Jak zaparzyć dobrą kawę sypaną?