Chai latte – poznaj przepis na rozgrzewającą herbatę

Rozgrzewa jak herbata i pobudza jak kawa? Taka właśnie jest chai latte – indyjska herbata z mlekiem i korzennymi dodatkami. Wykorzystaj nasz przepis, by przygotować ją w domu!
chai latte

Efektem połączenia herbaty z mlekiem wcale nie musi być mało lubiana przez większość osób bawarka. Jeśli do takiego napoju dodasz nieco indyjskich przypraw, zyskasz oryginalny, łagodnie rozgrzewający i pobudzający przysmak. Dowiedz się, jak zrobić domowe chai latte i daj się zaskoczyć jego smakiem!

Skąd pochodzi przepis na chai latte?

Chai latte to napój, w którym jednym z głównych składników jest mieszanka przypraw – masala. Gdy już to wiesz, na pewno nietrudno będzie ci się domyślić, skąd pochodzi ten rozgrzewający przysmak. Chai latte jest popularna w Indiach – to jeden z typowych elementów street foodu. Gorący napar na bazie herbaty i mleka najczęściej oferują mobilni sprzedawcy.

Alternatywa dla kawy – doskonała na jesień i zimę

Szukasz sposobu na rozgrzanie zziębniętego organizmu, ale nie chcesz serwować sobie kolejnej porcji kofeiny? Chai latte to doskonała zimowa alternatywa dla kawy. Obecne w mieszance masala przyprawy, przede wszystkim pieprz, imbir, cynamon, kardamon, przyjemnie rozgrzewają ciało od środka. To nie wszystko – dzięki nim chai latte ma właściwości zdrowotne. Wiele ze składników masali działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Chai latte – kawa czy herbata?

Wiele osób, mając na myśli aromatyczny indyjski napar, używa określenia „kawa chai latte”. Jest ono błędne. Przyczyną pomyłek jest prawdopodobnie słowo „latte” (po włosku – mleko), kojarzone z „cafe latte”. W rzeczywistości oryginalna chai latte, choć serwuje się ją najczęściej w kawiarniach, jest napojem na bazie czarnej herbaty.

Coraz częściej pojawiają się jednak również wersje chai latte z kawą. Taki napój przygotowuje się tak samo, zmieniając jedynie jeden ze składników.

Jak wybrać najlepsze składniki do chai latte?

Jeśli chcesz przygotować masala chai w domu i mieć pewność, że napój będzie udany już za pierwszym razem, zwróć uwagę na rodzaj i jakość składników.

Kluczem do sukcesu jest dobra herbata. Do chai latte przygotowuje się mocny napar, dlatego to właśnie ona ma największy wpływ na smak całego napoju. Z tego względu lepiej unikać tanich produktów w torebkach. Najlepszy smak domowego chai latte osiągniesz, używając wysokiej jakości czarnej herbaty liściastej.

Jeśli chcesz skutecznie spienić mleko, wybierz jego pełnotłustą wersję. Osoby, które wolą mleko roślinne, mogą użyć mleka sojowego lub migdałowego.

W supermarketach i sklepach z żywnością egzotyczną znajdziesz gotowe mieszanki przypraw masala. Mają one wszystko, czego potrzebujesz, by zrobić chai latte w domu. Jeśli jednak zależy ci na tym, by herbata z mlekiem miała wyrazisty smak, możesz samodzielnie utrzeć przyprawy w moździerzu.

Poznaj przepis na chai latte i przygotuj samodzielnie smaczny napój o bogatym korzennym smaku

Jeśli masz ochotę poznać niecodzienny smak chai latte, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Tę herbatę z mlekiem i przyprawami przygotujesz w zaledwie kilka minut! Do przyrządzenia indyjskiego napoju możesz użyć gotowej mieszanki przypraw, świeżego imbiru i innych dodatków lub syropu. W tym ostatnim przypadku trzeba poświęcić wcześniej nieco czasu na jego przygotowanie, za to zaparzanie samej chai latte będzie wówczas dużo łatwiejsze.

Jakich akcesoriów potrzebujesz, by zrobić chai latte?

Zanim rozpoczniesz parzenie chai latte, przygotuj niezbędne naczynia i akcesoria. Gdy będziesz mieć je pod ręką, cały proces potrwa znacznie krócej.

Do przyrządzenia herbaty z aromatycznymi przyprawami i mlekiem potrzebujesz:

  • rondelka lub niewielkiego garnka;
  • zaparzacza do herbaty;
  • spieniacza do mleka;
  • sitka;
  • moździerza, blendera lub młynka do kawy – jeśli chcesz przygotować masalę samodzielnie.

Przepis na chai latte – lista składników

Zanim zaczniesz zaparzać chai latte, sprawdź, czy masz w domu następujące składniki:

  • czarna herbata, najlepiej liściasta – 2 łyżeczki;
  • 2 szklanki wody;
  • 0,5 szklanki mleka;
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego lub kokosowego), zamiast cukru możesz dodać 2 łyżeczki miodu;
  • 1 laska cynamonu lub 0,5 łyżeczki sproszkowanej przyprawy;
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu;
  • 1/4 łyżeczki kardamonu;
  • 3 goździki;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • 2 gwiazdki anyżu;
  • 3-centymetrowy kawałek kłącza imbiru, pokrojony na plasterki.

Jeśli nie uda ci się kupić przypraw w całości, możesz użyć sproszkowanych.

Jak przygotować w domu chai latte? Instrukcja krok po kroku

Zobacz, jakie kroki należy wykonać, by móc delektować się pyszną chai latte.

  1. Zagotuj wodę w niewielkim garnku – doprowadź ją do wrzenia.
  2. W międzyczasie możesz tłuc przyprawy w moździerzu lub miksować je w młynku.
  3. Gdy woda się zagotuje, dodaj przyprawy i gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu.
  4. Po tym czasie wsyp cukier lub wlej miód.
  5. Następnie dodaj herbatę i gotuj całość przez 2-3 minuty.
  6. Gdy herbata się zaparzy, zdejmij garnek z ognia.
  7. Przelej napar do kubka, przecedzając go przez sitko.
  8. Zagotuj mleko i odstaw je z ognia, gdy zacznie się podnosić.
  9. Mleko możesz od razu dodać do herbaty z przyprawami. Warto jednak najpierw je spienić, by było puszyste – najlepiej użyć specjalnego spieniacza, ale można zrobić to również przy pomocy blendera lub trzepaczki.
  10. Połącz spienione mleko z naparem, a na koniec posyp całość odrobiną cynamonu.

To wszystko – twoja chai latte jest gotowa! Pamiętaj, że możesz ją spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
jak zmielić kawę w termomiksie

Jak zmielić kawę w Thermomiksie? Przepis na aromatyczną kawę w kilka chwil

Następny artykuł
kawa w ciąży

Kawa w ciąży a zdrowie matki i dziecka

Zobacz też