Masala chai – przepis na herbatę z mlekiem i przyprawami. Czym zaskoczy cię indyjski przysmak?

Podawany w glinianych czarkach napój, masala chai, to indyjski skarb narodowy. Serwowany tam smakuje najlepiej, ale nie trzeba wiele, żeby odtworzyć go we własnym domu. Sprawdź, jakie to proste!
masala chai

Mówiąc najogólniej, masala chai to połączenie czarnej herbaty Assam z przyprawami korzennymi oraz mlekiem. Brzmi banalnie, ale oczywiście nie jest to takie proste, ponieważ kluczem do odtworzenia smaku i aromatów Indii jest zastosowanie odpowiednich przypraw. Warto więc wiedzieć, po co sięgać, a od czego trzymać się z daleka podczas przygotowywania masala chai.

Tradycyjny indyjski napój – poznaj masala chai!

Indie w kubku. Tak można określić to, czym jest indyjska herbata masala chai. To połączenie popularnych w tym kraju mieszanek przypraw korzennych, często ostrych, a także aromatycznej czarnej herbaty, mleka i dużej ilości cukru. Będąc w Indiach, nie da się nie spróbować napoju, który pity jest nie tylko w każdej knajpie, ale niemalże na każdym rogu. Przygotowanie takiej herbaty to sztuka, którą szczęśliwie da się opanować.

Masala chai – przepis

Oczywiście co Hindus, to inny przepis na masala chai. Nie ma więc mowy o żadnym uniwersalnym sposobie, który sprawi, że napój będzie smakował dokładnie tak samo, jak ten wypity kilka lat temu w Indiach. Na pewno jednak są pewne składniki, które w tej herbacie muszą się znaleźć. Oto one:

  • woda – 300 ml;
  • mleko krowie – 300 ml;
  • herbata liściasta Assam;
  • brązowy cukier (4-6 łyżeczek) / miód;
  • cynamon (1 łyżeczka);
  • kardamon (1/2 łyżeczki);
  • cynamon (1/2 łyżeczki);
  • goździki;
  • anyż.

Wszystkie składniki z wyjątkiem herbaty (i miodu, jeśli się na niego zdecydowałeś) włóż do garnka. Gotuj przez około 10 minut, zwracając uwagę, żeby zawartość nie wykipiała. Zdejmij garnek z ognia i wsyp do środka herbatę (około 2 łyżeczek). Przykryj i parz przez kolejne 5 minut. Przelej napój przez sitko i wlej do naczyń. Jeśli zdecydowałeś się na miód, dodaj go dopiero teraz.

Do naparu można dodawać również inne przyprawy, jak chociażby pieprz czy imbir. Wiele zależy od twoich preferencji, ponieważ różne kombinacje przypraw i składników są w wypadku masala chai dopuszczalne. Ważne, żeby znalazły się w niej herbata, mleko i mieszanka przypraw. Jakich? To już twoja decyzja!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Jak zrobić kawę w kawiarce

Jak zrobić kawę w kawiarce?

Następny artykuł
napar z kurkumy

Napar z kurkumy – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Kiedy warto pić taką herbatę? Poznaj przepis!

Zobacz też