Napar z imbiru, czyli idealny napój na przeziębienie. Dlaczego warto pić rozgrzewający napar z imbiru?

Napar z imbiru to jedna z pierwszych rzeczy, po które sięgamy kiedy boli nas gardło i czujemy, że chwyta nas przeziębienie. Z czego wynikają zdrowotne właściwości imbiru?
napar z imbiru

Imbir lekarski (Zingiber officinale) od wielu lat znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa oraz w medycynie surowiec lekarski. Dowiedz się więcej o tej roślinie i przeczytaj, dlaczego warto dodać go do herbaty.

Imbir – co to za roślina i jakie są właściwości imbiru?

Imbir lekarski to roślina uprawna z rodziny imbirowatych (Zinigiberaceae) pochodząca z Melanezji (wysp zachodniej części Oceanii). Obecnie nie jest spotykany w formie dzikiej, rośnie jedynie w formie uprawnej. Roślina ma długie, mięsiste kłącze o jasnobrązowej barwie, pokryte dużymi, łuskowatymi liśćmi. Imbir wydaje kłosowate kwiatostany o zielonkawożółtym kolorze. Kwiaty są małe i grzbieciste.

Imbir hoduje się na terenie Chin, Nepalu, Indii i Papui-Nowej Gwinei.

Którą część imbiru się spożywa?

Jako przyprawę i surowiec zielarski wykorzystuje się jadalne kłącze, czyli korzeń imbiru. Jest ono podłużne, bulwiaste, o jasnobrązowym kolorze. Podzielone jest na rozrastające się człony.

Jako przyprawa stosowany jest głównie w kuchni azjatyckiej, gdzie jego aromat wykorzystywany jest od tysięcy lat. Świeży korzeń imbiru można spożywać jako warzywo, najczęściej jednak imbir się suszy lub kandyzuje. Przyprawa używana jest do produkcji miodów pitnych, piwa i wina. Kłącze ma ostry, intensywny zapach i gorzkawy smak. Specyficzny aromat wynika z zawartości olejków eterycznych takich jak gingerol, cytral czy zingeron. Korzeń wykorzystywany jest również jako surowiec leczniczy, roślina ma bowiem szerokie właściwości lecznicze i wykazuje silne działanie immunomodulacyjne. Stąd zresztą sam przydomek nazwy, imbir „lekarski”.

Jakie właściwości lecznicze ma imbir? Dlaczego stosujemy imbir na przeziębienie?

Ta niesamowita przyprawa zawiera wiele cennych dla organizmu składników mineralnych i witamin. Najważniejsze z nich to między innymi:

  • witamina C, naturalny antyoksydant o działaniu immunostymulującym;
  • witamina A, odgrywająca rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek i przyśpieszająca gojenie się ran;
  • witamina K, wzmacniająca kości i uelastyczniająca naczynia krwionośne, regulująca równowagę kwasowo-zasadową organizmu;
  • witamina E, antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym, reguluje ciśnienie tętnicze;
  • witamina B9, wspierająca układ nerwowy i funkcje poznawcze, zwiększa odporność na stres, wpływa na prawidłowy rozwój płodu podczas ciąży;
  • składniki i sole mineralne takie jak: potas, fosfor, żelazo, wapno;
  • olejki eteryczne (gingerol, cytral, zingiberen i szagol), zawierające w sobie wiele substancji leczniczych. Olejki eteryczne stanowią od 1.5 do 3% zawartości imbiru i to właśnie z nich wynikają najważniejsze zdrowotne właściwości rośliny;
  • aminokwasy (m.in. arginina, cysteina, glicyna, leucyna, seryna);
  • błonnik pokarmowy.

Pośród działań prozdrowotnych imbiru na czele stoi jego działanie immunomodulacyjne, czyli zwiększające odporność organizmu. Olejek wykazuje też działanie przeciw wirusom, grzybom i bakteriom. Jakie inne działania ma napar z imbiru? W czym może pomóc jego picie?

Napar z imbiru – właściwości

Napar imbirowy ma wiele zalet. Jak działa ta roślina lecznicza?

  1. Wzmocnienie układu pokarmowego. Imbir działa korzystnie na procesy trawienne, a picie naparu z imbiru jest tradycyjnym remedium na mdłości czy ból brzucha.
  2. Regulacja apetytu. Ostry smak przyprawy stymuluje metabolizm oraz pozwala wydłużyć przerwy pomiędzy posiłkami. Surowiec ze sproszkowanego imbiru jest częstym składnikiem suplementów odchudzających.
  3. Obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Imbir posiada właściwości zmniejszające lepkość krwi, co zapobiega zatorom w naczyniach krwionośnych i zmniejsza ryzyko miażdżycy.
  4. Pobudzenie i wsparcie układu odpornościowego.
  5. Zwalczanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
  6. Działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono naukowo, że obecny w imbirze gingerol niszczy komórki rakowe wielu typów nowotworów. Napar z imbiru jest powszechnie stosowany w profilaktyce przeciwnowotworowej.
  7. Pobudzenie krążenia krwi.
  8. Zwiększenie przepływu krwi przez narządy płciowe. Imbir od wieków jest stosowany jako afrodyzjak.
  9. Działanie przeciwbólowe. Ponieważ zmniejsza też mdłości, napar z imbiru świeżego jest często stosowany jako ulga w bólu miesiączkowym.

Imbir działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwpierwotniakowo i przeciwpasożytniczo. Działa na wiele groźnych bakterii takich jak gronkowiec, paciorkowiec, pałeczki salmonelli czy pałeczki okrężnicy E.Coli.

Właściwości przeciwzapalne imbiru są szczególnie wykorzystywane w okresie jesienno-zimowym. Herbata z imbirem, cytryną i miodem staje się szybkim i bardzo skutecznym napojem wzmacniającym organizm w walce z przeziębieniem. Imbir nie tylko zwalcza rinowirusy odpowiedzialne za większość przeziębień, ale ma przede wszystkim działanie rozgrzewające i pobudzające krążenie krwi. Regularne spożywanie imbiru zimą pomogą na infekcje oddechowe, katar czy zbicie gorączki.

Napar z imbiru czy herbata z imbirem?

Z właściwości leczniczych imbiru najprościej możemy skorzystać, pijąc herbatę z imbirem. Kilka cienkich plasterków można dorzucić bezpośrednio do kubka z czarną herbatą. Taki napój z dodatkiem miodu i soku z cytryny działa rozgrzewająco, a nie wymaga praktycznie żadnego przygotowania.

Jeśli podpasował nam charakterystyczny smak imbiru, warto pójść o krok dalej i zmieszać ulubioną herbatę z przygotowanym wcześniej ekstraktem imbirowym. Tutaj około pięciu centymetrów obranego kłącza imbiru kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce, wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Po odcedzeniu do odwaru dodajemy herbatę czarną lub zieloną. W niemal ten sam sposób przygotowuje się napar z imbiru.

Parzyć oczywiście można też susz zielarski, ale świeży imbir ma w sobie znacznie więcej prozdrowotnych składników. Jak przygotować napar z imbiru?

Napar z imbiru krok po kroku

  1. Obierz kłącze imbiru ze skórki za pomocą noża lub obieraczki do warzyw.
  2. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na małe kawałki.
  3. Zachowaj w słoiku wytracający się podczas ścierania sok.
  4. Przełóż starty świeży imbir do słoika i zakręć szczelnie.
  5. Odstaw słoik z zawartością na około 12 godzin w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
  6. Odcedź napar, np. przelewając przez sitko.

Tak przygotowany ekstrakt możesz zalać gorącą wodą i dodać do niego inne składniki, np. sok z cytryny. Ponieważ imbir wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, z naparu imbirowego często tworzy się lecznicze napoje o właściwościach rozgrzewających. Świeżo stary imbir łączy się w tym celu z kurkumą, miodem, pieprzem cayenne czy cynamonem.

Popularnym drinkiem imbirowym jest tzw. złote mleko, czyli napar z imbiru i kurkumy pity z dodatkiem mleka, cynamonu, pieprzu i goździków. Aby go przygotować, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a potem mieszamy z przyprawami i kolejno zalewamy mlekiem krowim lub roślinnym. Taki napar gotujemy przez około kwadrans na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i dosładzamy miodem. Ze względu na połączenie wielu składników o korzystnych właściwościach zdrowotnych, napój złote mleko wykazuje działanie zwalczające przeziębienie i odkażające podrażnione gardło.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa żołędziowa

Kawa żołędziowa – skąd popularność żołędziówki? Przepis i najważniejsze informacje o napoju

Następny artykuł
herbata po rosyjsku

Herbata po rosyjsku. Picie herbaty z samowara w szklance z koszyczkiem, z dodatkiem konfitury – parzenie herbaty w Rosji