Dowiedz się, skąd wzięła się zwyczajowa herbata po irlandzku i za pomocą jakich składników przygotować ją w domu. Przed tobą krótki przewodnik po lekko zakrapianej, śmietankowej herbacie po irlandzku.
Herbata po irlandzku, czyli śmietanka i whisky
Irlandczycy tak samo jak obywatele sąsiadującej im wyspy piją przynajmniej kilka filiżanek herbaty dziennie. Herbatę, najczęściej popularnego earl greya, pija się do śniadania, do podwieczorku, podczas dnia, a nawet wieczorem. W Irlandii na głowę spożywa się ponad 3 kilogramy herbaty rocznie, o wiele więcej niż w innych krajach (aż 4 razy więcej od przeciętnego Polaka!). Najczęściej wybierane są mieszanki cejlońskie lub assamskie, importowane z Indii.
Co ciekawe, Irlandczycy lubią herbatę na tyle, że w codziennej mowie funkcjonuje wiele zwrotów nawiązujących do herbaty: np. it’s not my cup of tea (to nie mój kubek herbaty — kiedy coś średnio nam pasuje), albo ironiczne tea and sympathy (kiedy chcemy kogoś pocieszyć). Tradycyjnie też uznaje się dwie przerwy koło 11 i 17, specjalnie po to, aby napić się herbaty.
Nie ma jednak bardziej „irlandzkiego” napoju niż… alkohol. Kraj ten słynie z umiłowania do dobrych trunków, szczególnie piwa oraz whisky. Czemu by więc ich ze sobą nie połączyć? Tak właśnie powstała herbata po irlandzku.
Czy do irlandzkiej herbaty zawsze dodaje się alkohol?
Klasyczna irlandzka herbata nie musi jednak zawierać alkoholu. Napój herbaciany z dodatkiem whiskey to jedynie jedna z wersji irish cream tea. Słowem kluczem jest tutaj cream, czyli śmietana.
Do czarnej herbaty (najczęściej susz assam lub darjeeling) podawana jest śmietana, zamieniająca napar w kremową, podobną do kawy mieszankę. Zamiast śmietany można dodać mieszankę smakową, likier irish cream.
Herbata śniadaniowa
Herbata irlandzka to również jedna z popularnych mieszanek herbat śniadaniowych. Są one bogate w pobudzającą teinę i serwowane są rano jako alternatywa kawy. Irish breakfast tea zawiera więcej kofeiny (teiny) niż popularna angielska herbata śniadaniowa. Mieszanka zazwyczaj stanowi koncentrat herbat Assam o słodowym, mocnym smaku. Bogata w kofeinę herbata jest zazwyczaj zabielana śmietaną.
Jak parzyć i podawać herbatę po irlandzku? Herbata z dodatkiem śmietanki lub śmietanki i whiskey
Jak po kroku przygotować pyszną herbatę z alkoholem?
- Przygotuj jakościową herbatę liściastą odmiany darjeeling lub assam. Potrzebna będzie czubata łyżeczka suszu.
- Liście przesiej przez sitko i wsyp do szklanki.
- Zalej susz wrzącą wodą o temperaturze ok. 90 stopni.
- Parz herbatę od 3 do 10 minut, w zależności od pożądanej intensywności smaku. Dłuższe parzenie herbaty sprawi, że napar będzie miał silniejszy aromat, jednak słabszą koncentrację teiny.
- Do naparu dolej (oczywiście irlandzką) whiskey lub kremowy likier alkoholowy.
- Zabiel herbatę zimną lub ciepłą śmietaną.
Uwaga: wiele przepisów zaleca dolewanie herbaty do śmietany, niż odwrotnego zabielania herbaty. Jak w przypadku każdego sporu – najlepiej obydwa warianty przetestować samodzielnie i zdecydować się, po której stronie chcemy się podpisać. A ty jak przygotowujesz swoją herbatę po irlandzku?
Może Cię też zainteresować:
- Irish coffee – przepis na przygotowanie kawy po irlandzku. Jak połączyć whisky ze śmietanką, by uzyskać pyszny napój?
- Kawa z whisky, czyli popularne Irish Coffee. Sprawdź, jak samemu przygotować rozgrzewający napój
- Kawa z alkoholem – rozgrzewa, pobudza i dodaje energii. Sprawdź, jakie alkohole najlepiej łączą się z kawą!
- Kawa z Baileys – smak, który zachwyci każdego
- Dodatek do kawy – klasyczny czy oryginalny? Sprawdź, co smakuje z kawą najlepiej!
- Five o’clock tea, czyli tradycja picia herbaty
- Herbata po angielsku – czyli angielska tradycja
- Czarna herbata, czyli najpopularniejszy napój na świecie. Czy herbata czarna ma właściwości prozdrowotne? Jak ją zaparzać?