Żeby jednak zrobić z tego prawdziwą ucztę dla podniebienia, trzeba niestety przymknąć oczy na wszechobecne kalorie i skorzystać z wszystkich polecanych do tego specjału składników. Lepiej też od razu celować w większą ilość ml pojemności, zamiast potem żałować, że zabrakło. Kawa mrożona z lodami ma swoich fanów na całym świecie zwłaszcza w letnie dni.
Prosty przepis na mrożoną kawę z lodami
Podstawowy przepis to dopiero początek. Baza, inspiracja dla twoich ulubionych smaków, zabawa w mieszanie, dodawanie. Obfituje w najróżniejsze dodatki: lody, syropy smakowe, czekoladę, bitą śmietanę, mleko, przyprawy. Jest w czym wybierać. Najprawdopodobniej masz je wszystkie w domu i możesz już teraz spróbować zrobić swoją wersję. Jeżeli obawiasz się, że to zbyt trudne jak najszybciej udaj się do najbliższej kawiarni i zamów kawę mrożoną z lodami. Szybko, zanim się rozmyślisz. Jeżeli postanowisz zrobić ją w domu, poprowadzimy cię za rękę co, jak i z czym połączyć, żeby było pysznie.
Zacznij od dobrego espresso
Mocna i intensywna kawa to baza tego deseru. Jej mocny, lekko gorzki smak przełamuje słodycz reszty dodatków. Dlatego potrzebne będzie dobre espresso. To z niego pochodzi dawka kofeiny, która cię pobudzi. Oczywiście, że najlepsze będzie ze świeżo zmielonych ziaren pochodzącej z dobrej palarni. W każdym razie zaparz kawę, ale tym razem, zamiast dodatkowo rozgrzewać się gorącym naparem, poczekaj, aż przestygnie. Nie straci swojego aromatu. Możesz to zrobić w ekspresie ciśnieniowym jako powolny przelew lub w zaparzaczu. Ważne, żeby nie miała w sobie fusów.
Czas dodać mleko i lód
- Espresso należy posłodzić, ale ostrożnie, zwłaszcza jeśli planujesz dodać syrop.
- Słodką kawę mieszamy z mlekiem, może być roślinne.
- Na dno szklanki wlewamy syrop o dowolnym smaku.
- Dodajemy do niego espresso z mlekiem.
- Uzupełniamy kostkami lodu i mieszamy. Dla lepszego efektu kostki mogą być kawowe. Napój będzie mocniejszy.
- Na wierzch kładziemy jedną lub dwie gałki lodów waniliowych.
- Dekorujemy bitą śmietaną, a wierzch posypujemy startą czekoladą. Można dodać owoce.
Ta opcja jest naprawdę bardzo bogata, ale można zrobić lżejszą wersję, rezygnując z niektórych dodatków lub zmniejszając proporcje.
Wykorzystaj dodatki: dodaj lody i syropy
Lody w tej kawie występują nie tylko w postaci kostek. Mają za zadanie schłodzić napój i jednocześnie nadać mu gęstość jedwabistość i posmak wybranych lodów. Standardowo poleca się te o smaku waniliowym, jako te uniwersalne i delikatne. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać inne. Mogą przykładowo podkreślać nutę syropu.
Syrop to gęsty i słodki dodatek do koktajli, deserów, lemoniad, jako polewa do ciast. Wzbogacają smak, mogą zastąpić słodzik. Wystarczy zamienić syrop kawowy na korzenny i powstanie coś nowego. Można je dostać w większości sklepów, często w wygodnych zestawach.
Weź dużą szklankę na większą porcję kawowej pyszności
Do podania napoju użyj wysokiej szklanki, będą widoczne warstwy. Koniecznie dużej, ponieważ porcja z dodatkami wyjdzie większa niż zwykle. Najlepiej, jeśli będzie to szklanka termiczna z podwójnymi ściankami. Ta przez dłuższy czas utrzyma napój w odpowiedniej temperaturze. Zanim go wypijesz do końca, z pewnością się ochłodzisz.
Szklankę można wcześniej włożyć do lodówki, żeby szkło nabrało niskiej temperatury.
Wypicie napoju ułatwi rurka. Gruba, żeby gęsty płyn łatwo wędrował ze szklanki do ust. Rurka także może być szklana lub metalowa. Są eleganckie i ekologiczne, bo wielorazowego użytku.
Podobne przepisy kulinarne na pyszny napój
Pyszną mrożoną kawę z lodami można robić na wiele sposobów. Jedną z bardziej znanych wersji jest frappe na bazie kawy rozpuszczalnej, którą należy mocno zmiksować aż do uzyskania puszystej pianki.
O końcowym smaku decydują użyte dodatki. Zmiana syropu, dodanie owoców do dekoracji. Powinny być lekko kwaśne i lekkie, żeby nie opadły na dno.
Przy użyciu blendera można połączyć ostudzoną kawę z gałkami lodów i zmiksować na gładką konsystencję. W szklance do podania wymieszać mleko z kostkami lodów i do tego wlać kawę.
Do rodziny kaw mrożonych należy też cold brew
To bardziej macerowanie ziaren niż ich zaparzanie. Zalewamy zmielone ziarna wodą o pokojowej temperaturze i odstawiamy. Potrzeba nawet kilku godzin (do 12 h) w chłodnym miejscu, żeby wydobyć odpowiedni smak. Tutaj czas odgrywa istotną rolę. Tak powstały macerat przelewamy przez filtr i może stać się podstawą do dalszej obróbki.
Zrobienie kawy mrożonej z lodami i bitą śmietaną nie powinno sprawić trudności, a taki napój z pewnością pomoże przetrwać upały. Ten sposób chłodzenia się stosowany jest na całym świecie. W końcu fani kawy nie chcą rezygnować z ulubionego napoju nawet w gorące dni. W zależności też od regionu inne stosuje się dodatki. Dzięki temu właśnie powstało wiele wersji i najlepiej samemu sprawdzić, która jest najsmaczniejsza.
Może Cię też zainteresować:
- Kawa z lodami – jak przygotować pyszny i pobudzający napój? Poznaj prosty przepis!
- Kawa mrożona na różne sposoby. Poznaj receptury przygotowania tego chłodzącego napoju!
- Espresso tonic – orzeźwiająca kawa na upalne dni
- Kawa frappe – przepis na orzeźwienie prosto ze słonecznych Salonik
- Czy kawa latte to po prostu kawa z mlekiem? Poznaj najlepszy przepis na kawę tego rodzaju
- Aromatyczna kawa mokka na twoim stole. Prosty przepis na czekoladowy napój
- Kawa z Baileys – smak, który zachwyci każdego
- Jak zrobić kawę latte bez ekspresu? Poradnik dla początkujących