Kawa mrożona na różne sposoby. Poznaj receptury przygotowania tego chłodzącego napoju!

kawa mrożona

Kawa to napój zwyczajowo uznawany za pobudzający. Kiedy jednak w ciepły, letni poranek marzysz jednocześnie o tym, żeby się nieco schłodzić, sięgnij po przepisy na kawę w wersji mrożonej. Możliwości jej przygotowania jest bardzo wiele – możesz tu wykorzystać klasyczne espresso, kawę rozpuszczalną, syrop smakowy czy lód. Sprawdź najlepsze przepisy na kawę mrożoną!

Jeśli szukasz sposobu na poranne pobudzenie, domowa kawa mrożona może okazać się idealnym rozwiązaniem, kiedy na zewnątrz panuje wysoka temperatura. Ten orzeźwiający napój stał się już na tyle modny, że można wybierać spośród licznych przepisów na jego przygotowanie. Dobierz dodatki według własnego uznania i stwórz swoją idealną, schłodzoną kawę. Z pewnością będzie ona znacznie lepsza niż kawa mrożona ze sklepu, która często zawiera też wiele niepotrzebnych dodatków, na przykład konserwantów. Wiele osób niesłusznie bagatelizuje obecność dodatków takich jak e385 w produktach spożywczych.

Kawa mrożona – co należy przygotować?

Zastanawiasz się, czy do stworzenia wersji kawy z lodem wykorzystać zmielone ziarna kawy, czy kawę rozpuszczalną? Czy lepiej nada się tu mleko skondensowane, czy świeże? Możliwości jest bardzo wiele i tak naprawdę wszystko zależy od twoich indywidualnych upodobań. Zanim przystąpisz do przygotowania kawy mrożonej, zadbaj o to, by pod ręką mieć wybraną wersję samej kawy, odpowiednie mleko, kostki lodu, bitą śmietanę, a także ulubione dodatki. Świetnie sprawdzają się w tym wypadku cukier, cynamon, cukier waniliowy czy pokruszona czekolada. Smacznym urozmaiceniem jest również syrop o wybranym smaku w przypadku zimnej kawy najlepiej sprawdza się karmelowy, waniliowy czy cynamonowy.

Tradycyjna kawa na zimno

Do klasycznej wersji tego chłodzącego napoju dobrze jest wykorzystać kawiarkę i właśnie w niej zaparzyć bazę do kawy mrożonej.

Składniki:

  • pół łyżeczki wybranej kawy;
  • łyżeczka cukru;
  • 3 szklanki zimnej wody;
  • lód w kostkach.

Przygotowanie:

  • zaparz kawę, wykorzystując kawiarkę;
  • dodaj cukier i mieszaj do jego całkowitego rozpuszczenia;
  • dodaj zimną wodę i odczekaj, aż całość ostygnie;
  • w tym czasie dno szklanki lub filiżanki wyłóż kostkami lodu;
  • po chwili wlej napój kawowy;
  • wierzch kawy mrożonej możesz udekorować bitą śmietaną i sypkimi dodatkami.

Kawa mrożona w wersji latte

Kawa latte to mocno mleczna wersja tego napoju, która w klasycznym wydaniu powstaje przez dodanie ciepłego i spienionego mleka do porcji mocnego espresso. Taki wariant można stworzyć z powodzeniem także w orzeźwiającej wersji z wykorzystaniem blendera.

Składniki:

  • jedna porcja espresso (ok. 40 ml);
  • 150 ml zimnego mleka (najlepiej 2%);
  • kilka kostek lodu.

Przygotowanie:

  • do blendera wlej zaparzone espresso oraz mleko;
  • dodaj lód;
  • miksuj ze sobą składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • przelej kawę do szklanki.

Kawa mrożona z syropem karmelowym

Dla osób lubiących kawowe słodkości najlepiej sprawdzi się kawa z dodatkiem syropu o smaku karmelowym. Kawa mrożona z lodami w upalne dni smakuje równie wyśmienicie, dlatego warto połączyć ze sobą te dwa pomysły.

Składniki:

  • 75 ml schłodzonej kawy (najlepiej zaparzonej w ekspresie);
  • 75 ml dowolnego mleka;
  • 75 ml syropu karmelowego;
  • kostki lodu;
  • gałka wybranych lodów (świetnie sprawdzą się śmietankowe lub waniliowe);
  • łyżka syropy waniliowego;
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

  • zaparzoną kawę, syrop oraz mleko wlej do jednej miski i dokładnie wymieszaj;
  • dodaj lód i zmiksuj wszystko razem;
  • odczekaj, aż mieszana zrobi się gęsta;
  • przelej napój do szklanki, na wierzch dodaj lody i udekoruj według uznania.

Frappe – kawa mrożona według Greków

Wiele osób zastanawia się, czy kawa mrożona i kawa frappe to jeden i ten sam orzeźwiający napój. Zasadniczo grecka frappe serwowana w kawiarniach to oczywiście jeden z typów kawy na zimno, jednak należy pamiętać, że tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie kawy rozpuszczalnej. W ten sposób przyrządził ją po raz pierwszy w 1957 roku jeden z greckich pracowników firmy Nestle. Współcześnie jednak często do stworzenia frappe wykorzystuje się shaker czy blender. Jak dzisiaj skomponować idealną kawę mrożoną w greckim wydaniu?

Składniki:

  • 2 porcje espresso;
  • 2 łyżki cukru;
  • 100 ml zimnej wody;
  • 100 ml mleka;
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

  • w shakerze zmieszaj ze sobą espresso, wodę i cukier;
  • wstrząsaj energicznie do chwili, gdy wytworzy się gęsta pianka;
  • na dnie szklanki umieść lód; zalej najpierw mlekiem, a następnie kawową mieszanką.

Mrożona kawa – w czym ją podawać?

Kawa mrożona jest na tyle interesującym i smacznym napojem, że warto serwować ją w eleganckim wydaniu. Ważne są tu jednak względy nie tylko estetyczne, ale i praktyczne. Z racji tego, że kawa w wersji mrożonej ma orzeźwiać, podaje się ją zwyczajowo w szklankach z grubego szkła. Dzięki temu lód znajdujący się na dnie dłużej zachowuje swoją formę i właściwości chłodzące. Nie bez znaczenia jest też kształt szklanki oraz jej przejrzystość. Kawa mrożona wspaniale się prezentuje dzięki charakterystycznej piance i rozmaitym kolorom, które dodają napojowi elegancji. Szkło powinno być również wystarczająco pojemne, by zmieścić dużą ilość kostek lodu. Z tego powodu najczęściej mrożoną kawę można zobaczyć w wysokich i wąskich szklankach, które dodatkowo warto przyozdobić np. laską cynamonu czy wanilii.

Jeśli napar ma cię naprawdę orzeźwić, zadbaj o wcześniejsze schłodzenie szklanek, np. jeszcze podczas przygotowywania kawy. Wystarczy, że wrzucisz do nich dwie lub trzy kostki lodu, a później uzupełnisz resztę tuż przed przelaniem napoju.

Kawa mrożona do doskonały sposób na ochłodzenie się, kiedy na zewnątrz panuje typowo letnia aura. Taką kawę bez problemu samodzielnie przygotujesz w domu, ale równie dobrym pomysłem będzie spacer do pobliskiej kawiarni, gdzie wybierzesz tę wersję napoju na zimno, która najbardziej ci odpowiada. Jeśli zdecydujesz się na przyrządzenie mrożonej kawy we własnej kuchni, możesz wykorzystać sprawdzone sposoby lub skomponować autorską recepturę. Wybierz podstawowe składniki oraz ulubione dodatki i do dzieła!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Kiedy pić kawę

Kiedy pić kawę, a w jakich godzinach tego unikać?

Następny artykuł
kawa na cellulit

Kawa na cellulit – sprawdź, co warto wiedzieć o wpływie kawy na kondycję skóry

Zobacz też