Jeśli nie posiadasz ekspresu z funkcją mielenia ani młynka do kawy, raczej nie decydujesz się na zakup kawy w ziarnach. Na szczęście obecnie na rynku dostępny jest szeroki wybór kawy mielonej, dzięki której możesz parzyć czarny napar dowolną metodą, nie martwiąc się o profesjonalny sprzęt do mielenia. Czy smak kawy mielonej dostępnej w sklepach bardzo odbiega od obrabianej tuż przed parzeniem? Poznaj smak i aromat dobrej kawy mielonej do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki!
Kawa mielona – charakterystyka
Mielona kawa to po prostu mieszanka stworzona w drodze zmielenia wybranych ziaren kawowca. Jest ona znacznie prostsza i szybsza w przyrządzeniu, ponieważ do jej zaparzenia potrzeba czajnika, ekspresu lub przynajmniej kubka lub filiżanki zalanej gorącą wodą. Możesz ją zaparzyć właściwie od razu po otwarciu paczki zakupionej w sklepie. Z kolei w przypadku kawy ziarnistej cały proces jest znacznie dłuższy, ponieważ musisz samodzielnie (z wykorzystaniem młynka automatycznego w ekspresie lub młynka ręcznego) zmielić ziarna.
Zalety najlepszej kawy mielonej
Jak już powiedzieliśmy, kawa mielona to najlepsze rozwiązanie dla osób zabieganych lub w sytuacjach, w których po prostu ci się spieszy. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość mieszanki do szklanki lub filiżanki, a następnie zalać wodą podgrzaną do odpowiedniej temperatury.
Dużą zaletą już zmielonej kawy jest jej cena – ta wersja mieszanki jest tańsza od kawy ziarnistej średnio o 20%. Tak korzystna cena warunkowana jest przede wszystkim metodą jej pakowania oraz jakością.
Jak powstaje mielona kawa?
Krzewy kawowca wyrastają z nasion tej rośliny. Po raz pierwszy ich owoce można zebrać po ok 3-4 latach od zasadzenia. W dalszej kolejności ziarna poddaje się przetwarzaniu i sortowaniu. Wybrane ziarna są poddawane procesowi palenia, a później się je mieli. Tak wyprodukowany proszek nadaje się do parzenia i sprzedaży.
Kawa mielona produkowana jest głównie na dwa sposoby:
- suszenie z wykorzystaniem gorącego powietrza;
- suszenie w drodze wymrażania.
Jak suszy się kawę?
W tym ostatnim przypadku parzy się już uprażoną zmieloną kawę w sporych, specjalnie do tego przeznaczonych zbiornikach. W efekcie powstaje dość skoncentrowany wywar. W dalszej kolejności się go filtruje, suszy i wymraża w temperaturze -40 stopni Celsjusza. Jest to sposób, który jest mniej inwazyjny – nie ma dużego wpływu na smak i aromat kawy. Inna metoda to suszenie kawy bardzo gorącym powietrzem, na skutek czego woda odparowuje, pozostawiając w zbiorniku jedynie proszek kawowy.
Warto jednak wiedzieć, że producenci kawy mielonej wybierają do tego procesu ziarna gorszej jakości, które np. zostały uszkodzone, ponieważ mają świadomość, że klient nie jest w stanie jej zweryfikować.
Parzenie kawy mielonej. Jak wydobyć z niej smak i aromat?
Jeśli chcesz zaparzyć aromatyczny napój, wykorzystując już zmieloną kawę, możesz to zrobić na dwa popularne sposoby, którymi są:
- parzenie kawy według tureckiego przepisu;
- parzenia za pomocą ekspresu ciśnieniowego.
Kawa po turecku
W przypadku kawy po turecku w pełni samodzielnie parzysz wybraną mieszankę w tradycyjnym tureckim naczyniu zwanym tygielkiem. Ta metoda pochłania sporo czasu, ponieważ w jej trakcie kawę musisz zagotować kilka razy, by uzyskać pożądany efekt. Ponadto, kawa w tym wydaniu oznacza dużą ilość słodkich dodatków.
Kawa mielona z ekspresu
Jeśli chodzi o przygotowanie ulubionego kawowego napoju w ekspresie, jest on znacznie prostszy i szybszy. Wystarczy, że wsypiesz wybrane ziarna (np. arabica albo robusta) do pojemnika z młynkiem, który automatycznie zmieli ziarna tuż przed procesem parzenia. Istnieją także ekspresy kolbowe, w przypadku których do pojemnika wsypuje się już zmieloną kawę. Kawę z ekspresu ciśnieniowego możesz potem modyfikować w dowolny sposób, dodając do espresso wody lub wykorzystując mleko, by stworzyć latte albo cappuccino.
Zawartość kofeiny w dobrej kawie mielonej
Istnieje powszechna opinia, że kawa ma wiele właściwości korzystnych dla funkcjonowania organizmu człowieka, ponieważ podnosi jego wydajność, a ponadto przyspiesza spalanie tłuszczu, co może być szczególnie istotne dla osób, które dbają o linię. Zakłada się, że 100 ml zaparzonej czarnej kawy mielonej czy rozpuszczalnej ma ok. 1–5 kalorii. Z kolei 250 ml kawy parzonej zawiera 70–140 mg kofeiny.
Kawa mielona a kawa rozpuszczalna
Kawa mielona zawiera większą ilość kofeiny od rozpuszczalnej, dlatego jeśli liczysz na pobudzenie do działania, zdecyduj się raczej na tę pierwszą. Niestety, z jej piciem wiąże się jednocześnie większe ryzyko podrażnień żołądka i nie poleca się jej osobom cierpiącym na rozmaite choroby serca. Z kolei kawa rozpuszczalna nie pozostawia fusów w procesie parzenia, jest prostsza w przygotowaniu i mogą spożywać ją osoby, które borykają się z chorobami serca albo nadciśnieniem.
Jakość ziaren dla obu rodzajów kawy
Choć do stworzenia kawy mielonej wykorzystuje się ziarna dość niskiej jakości, jeszcze gorzej jest w przypadku wersji rozpuszczalnej, dlatego przez wielu kawoszy nie jest ona ceniona ani uznawana za kawę, a raczej napój kawopodobny. Co więcej, w kawie rozpuszczalnej mogą znajdować się śladowe ilości niklu.
Kawa mielona to proszek powstały w wyniku procesu zmielenia wyselekcjonowanych ziaren, czyli owoców krzewu kawowca. Do większości kaw mielonych wykorzystywane są popularne ziarna arabica oraz robusta, jednak jako konsument nigdy nie jesteś w stanie dokładnie sprawdzić pochodzenia i jakości konkretnej mieszanki. Największą zaletą mielonej kawy jest szybkość i prostota jej przygotowania. Doskonale sprawdza się w miejscach, gdzie nie jest dostępny profesjonalny sprzęt do parzenia kawy lub gdy po prostu nie masz czasu na dłuższe rytuały kawowe.
Może Cię też zainteresować:
- Jak zalewać kawę sypaną? Czy używać wrzątku?
- Kawa ziarnista i jej rodzaje. Sprawdź, który z nich smakuje najlepiej. Jaka kawa do ekspresu będzie odpowiednia?
- Jak zmielić kawę w Thermomiksie? Przepis na aromatyczną kawę w kilka chwil
- Kwasowość kawy – czym jest i co na nią wpływa?
- Czym jest kawa orkiszowa i dlaczego warto ją wykorzystywać w swojej kuchni? Dowiedz się i poznaj propozycje jej podania!
- Kawa arabica to wartościowa kawa ziarnista. Poznaj bliżej tę aromatyczną mieszankę! Czym różni się od robusty?
- Kawa sypana czy rozpuszczalna? Która z nich ma lepszy wpływ na zdrowie? Jak zaparzyć dobrą kawę sypaną?
- Czarna kawa – sprawdź informacje, które możesz wykorzystać do jej przygotowywania! Poznaj ciekawe propozycje podania!