Kawa po wiedeńsku to elegancki i smaczny napój kawowy. Czy rzeczywiście pochodzi z Wiednia? Poznaj przepis na kawę po wiedeńsku!

Współcześnie serwowana kawa po wiedeńsku to porcja mocnej kawy z dodatkiem mlecznej albo gorzkiej czekolady, bitej śmietany, mleka czy cukru. Warto wiedzieć, jak prawidłowo parzyć i podawać kawę po wiedeńsku oraz jaka jest jej historia.
kawa po wiedeńsku

Historia tego napoju, jak sama nazwa wskazuje, rzeczywiście ma wiele wspólnego ze stolicą Austrii, a konkretnie z wydarzeniami mającymi miejsce w XVII wieku z udziałem króla Jana III Sobieskiego. Można ją parzyć na wiele różnych sposobów w zależności od rodzaju wykorzystanych ziaren, dodatków czy dostępnych sprzętów. Najczęściej kawa po wiedeńsku podawana jest z mlekiem i cukrem, a często, choć nieobowiązkowo, z dużą ilością bitej śmietany i innymi dodatkami. Jaką kawę po wiedeńsku dostaniesz kawiarni, a jaką możesz zaparzyć we własnym ekspresie? Sprawdź!

Historia kawy po wiedeńsku – czy rzeczywiście powstała w Wiedniu?

Interesujący jest fakt, że historia powstania tego kawowego napoju wiąże się z Polakiem, a konkretnie Jerzym Franciszkiem Kulczyckim. Kiedy w 1883 roku armia Turków usiłowała zdobyć Wiedeń, ten dyplomata i żołnierz przedostał się do wrogiego obozu do księcia Lotaryngii, wpływając na przygotowanie odsieczy miasta. Po zakończonej bitwie w Austrii okrzyknięto go bohaterem. Hojnie obdarowano go złotem i pozwolono zabrać pamiątkę z obozu przeciwnika. Polak zdecydował się na zabranie niezwykle cennych worków kawy. Dzięki tym zapasom otworzył pierwszą wiedeńską kawiarnię, gdzie często eksperymentował.

Początkowo Kulczycki serwował swoim gościom po prostu intensywny i aromatyczny napój bez żadnych dodatków, jednak jego goryczka nie cieszyła się wśród obywateli miasta szczególną popularnością. Właściciel lokalu postanowił urozmaicić swoją ofertę i zaproponował klientom łagodniejszą i słodszą wersję kawy, dodając do niej np. miód, mleko czy cukier. W bardzo podobnych okolicznościach powstało również cappuccino.

Warto dodać, że na terenie Wiednia kawa jako napar była bardzo popularna i w XIX wieku istniało tam już ponad 1000 kawiarni. Z taką tradycją współcześnie można skosztować tam takich rodzajów kawy, których nie spotka się w żadnym innym miejscu na świecie.

Receptura wiedeńskiej kawy dawniej i dziś

W oryginalnym wydaniu smak kawy w tej wersji jest mocny z dodatkiem kostek czekolady i bitej śmietany i posypki. Najczęściej tworzy się ją z cynamonu, startej czekolady albo kakao. Współcześnie coraz częściej zamiast bitej śmietany stosuje się po prostu mocno spienione mleko. Poszerzył się również wachlarz możliwych dodatków. Klienci chętnie piją kawę po wiedeńsku z syropem czekoladowym lub karmelowym. To, co jednak w kawie wiedeńskiej najważniejsze, to zaparzenie odpowiednio wyrazistego naparu z ziaren jak najwyższej jakości.

Przepis na kawę po wiedeńsku

Aby przygotować klasyczną wersję takiego napoju, przygotuj:

  • 200 ml esencjonalnej kawy (najlepiej espresso);
  • 50 ml mleka z dużą zawartością tłuszczu lub śmietany kremówki;
  • kilka kostek czekolady (może być zarówno mleczna, jak i gorzka);
  • spienione mleko lub bita śmietana.

Jako dodatki możesz wykorzystać:

  • łyżeczkę cukru;
  • posypkę (cynamon, startą czekoladę, kakao);
  • syrop smakowy do dekoracji.

Przygotowanie kawy po wiedeńsku krok po kroku

  1. Mleko lub śmietankę podgrzej w garnku na niewielkim ogniu.
  2. Do mleka dodaj kostki czekolady (wystarczą 3–4 sztuki) oraz cukier (jeśli preferujesz) i poczekaj, aż składniki się połączą.
  3. Mleko i czekoladę przelej do filiżanki lub szklanki (ważne, by naczynie zostało wcześniej ogrzane).
  4. Do tej mieszanki dodaj wcześniej zaparzoną kawę o mocnym i intensywnym smaku i aromacie.
  5. Gotową kawę możesz udekorować bitą śmietaną i wybraną posypką.
  6. Napój należy spożyć od razu po jego przygotowaniu.

Do zaparzenia esencji dobrze jest wykorzystać tradycyjną kawiarkę lub ekspres ciśnieniowy, którego spieniacza użyjesz również do przygotowania odpowiedniej konsystencji mleka czy śmietanki.

W czym i z czym najlepiej podawać kawę po wiedeńsku?

Ze względu na swoje walory estetyczne ta wersja kawy najlepiej prezentuje się w szklance, przeważnie o pojemności 250 ml. Równie często napar podaje się w szerokiej filiżance. Do kawy po wiedeńsku dobrze jest dobrać słodki deser. Sprawdza się tutaj np. sernik po wiedeńsku, tort Sachera czy kruche ciastka.

Ciekawe połączenia z kawą po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku z dodatkiem lodów może również orzeźwiać w letnie, gorące dni. Najlepiej sprawdza się tutaj smak waniliowy lub śmietankowy. Niektórzy serwują również napój, wzmacniając jego smak ulubionym likierem. Jeśli nie chcesz przesadzić ze słodyczą, ciasta możesz zastąpić słonymi przekąskami. Ten pomysł może wydać się zaskakujący, jednak połączenie kontrujących ze sobą smaków może okazać się strzałem w dziesiątkę. Ciekawym rozwiązaniem będą różnego rodzaju precelki pestki słonecznika czy dyni.

Kawa po wiedeńsku – jakie ziarna kawy wykorzystywać?

By mieć pewność, że kawa po wiedeńsku będzie miała idealny smak i aromat, warto postarać się o ziarna jak najwyższej jakości. Do parzenia tego typu naparu najlepiej sprawdzają się ziarna arabica. Charakteryzują się one takimi smakowymi nutami, jak:

  • orzech;
  • karmel;
  • czekolada.

Czasami arabikę miesza się z mocniejszą robustą.

Różne rodzaje kawy wiedeńskiej

W kawiarniach w stolicy Austrii do perfekcji opanowano tworzenie tego szczególnego naparu i współcześnie można (nie tylko w Wiedniu) wybierać spośród wielu jego rodzajów. Do najpopularniejszych należą:

  • melange – napój bardzo podobny do cappuccino. To mieszanka mocnej kawy z dodatkiem ciepłego mleka. Na jej powierzchni pozostawia się mleczną piankę z wybranym dodatkiem smakowym;
  • einspänner – to czarna kawa, którą serwuje się z dużą ilością bitej śmietany;
  • kleiner schwarzer – typowo wiedeńska wersja tradycyjnego espresso;
  • Maria Theresia – kawa, do której dodaje się likier o smaku pomarańczowym i tworzy się ją na bazie podwójnego espresso. Tutaj także dodaje się bitą śmietanę;
  • brauner – porcja espresso, której towarzyszy dzbanuszek spienionego mleka. Można samemu decydować o tym, jaką jego porcję doda się do naparu;
  • fiaker – to podwójne Espresso z dodatkiem alkoholu, przeważnie brandy albo rumu;
  • wiener eiskaffee – kawa serwowana na zimno, która szczególną popularnością cieszy się latem, w gorące dni. Spożywa się ją z dodatkiem bitej śmietany, a także lodów o smaku waniliowym.

Ze względu na ilość i rodzaj dodatków kawa wiedeńska uchodzi za jedną z najbardziej kalorycznych wersji tego napoju. W tym wypadku nie powinno to jednak zniechęcać, ponieważ pieczołowicie przygotowana filiżanka naparu zapewnia wspaniałe doznania smakowe i gwarantuje poprawę nastroju.

Jak widać, kawa po wiedeńsku to napój z naprawdę długą tradycją, w której znaleźć można polski akcent. Tę wersję kawowego naparu z powodzeniem wykorzystasz jako propozycję na eleganckie przyjęcie czy odrobinę słodkiej przyjemności w zaciszu własnego domu. W kawie po wiedeńsku najciekawsze jest to, że możesz dowolnie dobierać dodatki według własnego uznania i preferencji smakowych. Spróbuj zaparzyć kawę po wiedeńsku według tradycyjnej receptury, a następnie udekoruj ją bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Wykorzystaj słodkie dodatki, by zaproponować swoim gościom filiżankę oryginalnej kawy, do smaku której będą chętnie powracać.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa z mniszka lekarskiego

Bezkofeinowa kawa z mniszka lekarskiego. Eko dar natury i jego właściwości

Następny artykuł
herbata z koki

Herbata z koki to nie narkotyk! Sprawdź, jak ją przygotować i poznaj właściwości zdrowotne herbaty z liści koki!

Zobacz też