Jak przechowywać kawę ziarnistą, by smakowała najlepiej?

Jak przechowywać kawę ziarnistą w domu? Poznaj nasze wskazówki, a ziarna kupionej przez ciebie kawy nie będą narażone na szkodliwe czynniki – ciepło, wilgoć i światło słoneczne. Dzięki temu będziesz cieszyć się jej smakiem i aromatem przez długi czas!
Jak przechowywać kawę ziarnistą

Świeżo palona kawa smakuje najlepiej przez około 4 tygodnie od otwarcia. Jeśli jednak masz w domu duże opakowanie, może być ci trudno zużyć je w tak krótkim czasie. W takim przypadku warto wiedzieć, jak kawa ziarnista powinna być przechowywana. Dowiedz się, jakie rodzaje pojemników najlepiej się do tego nadają!

Co może szkodzić kawie w ziarnach?

Dlaczego właściwe przechowywanie kawy ziarnistej jest tak ważne? Chodzi tu nie tylko o zapach i smak. Trzymane w kuchni ziarna kawy są narażone na kilka czynników, które mogą im poważnie zaszkodzić. Są to:

  • ciepło i dostęp światła słonecznego – wysoka temperatura sprawia, że procesy chemiczne, które zachodzą w ziarnach, zmieniają trwale jej smak;
  • zbyt niskie temperatury – trzymanie kawy w lodówce, a tym bardziej zamrażanie kawy niszczy związki eteryczne zapewniające odpowiedni smak i zapach, najlepiej sprawdza się temperatura pokojowa;
  • wilgoć – może powodować zbijanie się ziaren w grudki, a nawet powstawanie pleśni;
  • powietrze – a dokładnie tlen, który powoduje utlenianie związków zawartych w ziarnach kawy, ma to niekorzystny wpływ na aromat i smak kawy.

Jak przechowywać kawę ziarnistą, by zachowała swój smak jak najdłużej?

Gdy przechowujesz kawę w domu, zapewnienie odpowiednich warunków nie jest wcale trudne. W swojej kuchni bez problemu znajdziesz miejsca, w których ziarnom nie będzie groziło ani ciepło, ani wilgoć, ani nadmiar powietrza. Najlepiej przechowywać ziarna kawy w zamkniętej szafce. Unikaj natomiast trzymania jej na blacie kuchennym, zwłaszcza w pobliżu okna.

Jak przechowywać kawę ziarnistą – w oryginalnym opakowaniu czy w specjalnym pojemniku na kawę? Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju jest to opakowanie. Najlepiej sprawdzą się takie wykonane z nieprzezroczystego papieru lub plastiku, wyposażone w specjalny wentyl, który zapobiega wydostawaniu się powietrza z wnętrza paczki i przedostawanie się go do środka. Warto także, by opakowanie było wyposażone w struny do wielokrotnego otwierania i zamykania. W innym przypadku możesz je zamknąć za pomocą klipsa.

Jakie są inne dobre rozwiązania, gdy chcesz zachować świeżość dobrej kawy na dłużej? Do przechowywania możesz wykorzystać:

  • hermetyczny pojemnik, najlepiej szklany;
  • metalowa puszka ze szczelnym zamknięciem;
  • słoik z nakrętką – przed użyciem sprawdź jednak jego szczelność;
  • specjalny pojemnik próżniowy do przechowywania ziaren.

Lepszy smak i aromat kawy uzyskasz nie tylko dzięki odpowiedniemu przechowywaniu. Pamiętaj także o tym, by kupować mniejsze opakowania kawy, tak aby móc jak najszybciej spożyć wszystkie ziarna. Warto też mielić kawę w młynku bezpośrednio przed zaparzeniem.

Delikatna kawa ziarnista w filiżance może ci smakować nawet przez wiele tygodni od otwarcia opakowania. Wiesz już, jak przechowywać kawę – wykorzystaj nasze wskazówki!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
czystek herbata

Czystek – herbata o wielu cennych właściwościach

Następny artykuł
włoska kawa

Co ma do zaoferowania włoska kawa i w jaki sposób można ją przygotowywać? Sprawdź przydatne informacje na ten temat!

Zobacz też