Zdrowy tryb życia staje się coraz bardziej popularny. Większość osób nie potrafi bez bólu zrezygnować ze smaku słodkich naparów herbaciany. Na szczęście jest na to sposób – poznaj herbatę z miodem, która ma szereg cennych właściwości.
Do jakich rodzajów herbat warto dodawać miodu?
Najczęściej słodzi się czarne herbaty, ponieważ ze względu na poddawanie ich wszystkim procesom fermentacji charakteryzują się najmocniej wyczuwalną goryczą. Stanowią doskonałą bazę do stworzenia napoju z miodem. W przypadku zielonych odmian lepiej dodawać jego niewielkie ilości, by nie zdominował delikatnego aromatu naparu. Z kolei białe herbaty cechuje wyjątkowo subtelny smak, który mogłyby całkowicie stracić po posłodzeniu ich miodem. To słodzidło doskonale sprawdza się w roli dodatku do mieszanek owocowych lub ziołowych.
Jaki miód do herbaty wybrać?
Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, czego oczekujesz od herbaty z miodem. Jeśli zależy ci na walorach smakowych napoju, powinieneś wybierać jasne odmiany, które charakteryzują się delikatnym aromatem. W tej roli doskonale sprawdzają się miody akacjowe oraz lipowe, które dzięki wysokiej zawartości węglowodanów nadają słodkiego, ale nie intensywnego smaku. Miody gryczane, spadziowe czy leśne cechuje ostry i wyrazisty aromat, w związku z czym mogą całkowicie zdominować delikatne nuty herbat lub ziół. Mimo wszystko warto eksperymentować z ich użyciem, by odrywać nowe, smaczne kompozycje.
Wiele osób sięga po herbaty z miodem, by łagodzić różnego rodzaju dolegliwości. Największą popularnością wśród pasjonatów zdrowego trybu życia cieszy się odmiana Manuka. Jest ona produkowana jedynie w Nowej Zelandii, w związku z czym charakteryzuje ją wysoka cena. Doskonale wspomaga leczenie chorób skóry oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Z kolei miód rzepakowy stanowi świetny sposób na wspomaganie pracy układu krwionośnego, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdżycy.
Herbata z miodem – właściwości zdrowotne
Herbata z miodem to połączenie pełne dobroczynnych właściwości. Dlaczego? Zacznijmy od korzyści wynikających ze spożywania herbaty. Liście rośliny są wyjątkowo bogate w kofeinę (nazywaną w tym przypadku teiną), która dodaje energii i pobudza nas do działania. Posiadają w swoim składzie wiele przeciwutleniaczy, zwłaszcza biała odmiana dostarcza wiele polifenoli, czyli związków hamujących rozwój nowotworów i spowalniających procesy starzenia się organizmu. Z kolei zielona herbata jest szczególnie ceniona wśród osób na diecie, ponieważ świetnie wspomaga metabolizm i ułatwia odchudzanie.
Lista zdrowotnych właściwości miodu jest niezwykle imponująca. Wszystkie odmiany wykazują działanie antybakteryjne, a w przypadku części chorób radzą sobie nawet lepiej niż dostępne w aptekach antybiotyki. Bez trudu radzą sobie z łagodzeniem uporczywych objawów jesiennego przeziębienia. Dzięki zawartości potasu i acetylocholiny poprawiają wydolność serca. Między innymi z tego powodu zalecane jest ich spożycie po ciężkim wysiłku fizycznym. Szczególnie odmiana lipowa jest polecana w przypadku kaszlu, ponieważ wykazuje działanie wykrztuśne.
Co dodać do zimowej herbaty? Imbir czy może cytrynę?
Nie przekonuje cię smak herbaty z miodem? To wcale nie oznacza, że musisz z niej rezygnować! Istnieje wiele dodatków, dzięki którym możesz stworzyć pyszny i zdrowy napój. Jakie warto wziąć pod uwagę?
- Imbir nada charakterystycznego aromatu. Doskonale rozgrzewa podczas zimowych wieczorów i świetnie łagodzi mdłości w czasie ciąży lub te występujące podczas choroby lokomocyjnej. Możesz użyć startego na tarce, świeżego korzenia lub dodać szczyptę suszonego.
- Cynamon doda słodkawo-korzennego i lekko piekącego smaku. To przyprawa, która pomaga regulować poziom glukozy we krwi, w związku z czym zaleca się jej regularne spożywanie cukrzykom. Pamiętaj, by wybierać odmianę cejlońską, a nie chińską – ma ona zdecydowanie szlachetniejszy aromat.
- Skórka pomarańczy nadaje orzeźwiającego i cytrusowego smaku. Ma działanie wykrztuśne, więc doskonale łagodzi objawy uporczywego mokrego kaszlu. Możesz sam wysuszyć skórkę, jednak owoc, którego użyjesz, powinien pochodzić z upraw ekologicznych.
- Cytryna doda mocno kwaśnego smaku. Zawiera duże ilości witaminy C, która jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem. Nie powinno dodawać się jej do gorącej herbaty, by kwas askorbinowy nie uległ rozpadowi.
Idealny przepis na herbatę z miodem i cytryną na przeziębienie
Do przygotowania szklanki napoju o pojemności 250 mililitrów potrzebujesz: łyżeczki sypanej, czarnej herbaty, łyżeczki miodu wielokwiatowego oraz soku wyciśniętego z ćwiartki cytryny. Absolutnie nie powinno się dorzucać dodatków do wrzątku. Użyj wody o temperaturze maksymalnie 55 stopni Celsjusza, by nie zniszczyć substancji odżywczych składników. Spożywanie miodu traci sens, kiedy zostanie poddany działaniu tak wysokiej temperatury.
Czy warto pić herbatę z miodem?
Ciepła herbata z miodem to doskonały towarzysz zimowych wieczorów i nie tylko. Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami suszu oraz miodu i wykorzystywać nowe dodatki, by stworzyć swoje ulubione kompozycje smakowe. To słodzidło, które stanowi zdrową alternatywę dla białego cukru i poprawia samopoczucie.
Może Cię też zainteresować:
- Kawa z miodem – czy warto zamienić cukier na miód? Poznaj zalety połączenia kawy z miodem!
- Najlepsza herbata na przeziębienie – rozgrzewający napar, który szybko postawi Cię na nogi!
- Herbata z żurawiną – smaczny napój o wielu prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź jak przygotować własny napar!
- Herbata imbirowa – smaczna i zdrowa. Dlaczego warto pić herbatę z imbirem?
- Herbata z majeranku – czy leczy przeziębienie? Poznaj jej wszystkie właściwości i sprawdź, jak przygotować ziołowy napar!
- Masala chai – przepis na herbatę z mlekiem i przyprawami. Czym zaskoczy cię indyjski przysmak?
- Rozgrzewająca herbata z imbiru i cytryny – jak ją parzyć i jakie są jej właściwości? Poznaj napar z imbiru!
- Herbata rozgrzewająca idealna na jesienne i zimowe wieczory. 5 prostych przepisów