Jak każdy zapewne wie, herbata to napar, który przyrządzany jest z liści i pąków roślin z rodzaju Camelia. Są one do siebie podobne i przeważnie traktowane jako odmiany tego samego gatunku, czyli herbaty chińskiej. Różnią się od siebie smakami, sposobem i miejscem upraw, zawartością niektórych substancji i drobnymi cechami morfologicznymi. Herbata sypana to jej najbardziej naturalna forma – wysuszone liście pakowane są do pudełek i transportowane do sprzedaży na całym świecie. W przeciwieństwie do herbaty w torebkach, jej formę liściastą trzeba samemu dawkować podczas zaparzania.
Herbata liściasta – odrobina historii
Według legendy początki tego napoju sięgają prawie 3 tysięcy lat p.n.e. Mityczny cesarz Shennong ponoć przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Prawda jest niestety niemożliwa do ustalenia. Wiadomo jednak, że pierwsze zapiski na ten temat pochodzą właśnie z Chin, z X wieku p.n.e. Dopiero około 800 roku n.e. po raz pierwszy eksportowano liście poza granice kraju – do Japonii. Z czasem zawędrowały też do Mongolii i Tybetu.
Herbata sypana dotarła do Europy dopiero w XVI wieku za sprawą Rosjan – ich kontaktu z Chinami i podbojem Syberii. Prawdziwą popularność na tym kontynencie zyskała w XVII wieku, a komercyjne uprawy na dużą skalę rozpoczęły się w wieku XIX.
Herbata sypana – sposób parzenia suszu
Proces przygotowania naparu wygląda nieco inaczej, w zależności od kategorii herbaty i kultury. Na przykład w Anglii obowiązuje tzw. tea time, w Rosji do jej przygotowania używa się samowaru, a w Japonii znana jest każdemu ceremonia picia herbaty. W większości krajów zachodnich herbata sypana zaparzana jest w dość prosty sposób:
- niewielka łyżeczka liści wsypywana jest do kubka lub szklanki;
- różne rodzaje herbat należy zalewać wodą o odmiennej temperaturze i parzyć przez różny czas: czarna – 100°C i 3–5 minut, zielona – 60–80°C do 3 minut, biała – 85°C i 5–7 minut;
- na koniec należy odcedzić napar. Można go pić samego lub z dodatkiem cukru, miodu, soku owocowego, konfitury, mleka czy cytryny.
Herbata owocowa oraz inne smaki i rodzaje sypanych herbat
Mieszanki suszonych owoców i ziół właściwie herbatami nie są, lecz bywają tak nazywane ze względu na podobny sposób przygotowywania z nich napojów. Prawdziwa herbata sypana obejmuje poniższe rodzaje:
- herbata czarna – najmocniej przetworzona, o wyraźnie ciemnych liściach. Otrzymuje się ją w efekcie zastosowania czterech procesów, a więc więdnięcia liści, skręcania, utleniania i suszenia;
- zielona herbata – wytwarzana z liści, w których na wczesnym etapie zatrzymano proces utleniania. Po zerwaniu zostają suszone i poddawane działaniu wysokiej temperatury. Posiada łagodniejszy smak i aromat od czarnej herbaty, określany jako trawiasty lub warzywny;
- biała herbata – minimalnie przetworzona, wykonana ze zwiędłych i ususzonych liści. Wysokiej jakości herbata sypana biała wykonywana jest wyłącznie z młodych pączków, które nie rozwinęły się jeszcze w pełne liście.
Oprócz tych trzech najbardziej popularnych rodzajów, wyróżnia się także: herbatę żółtą, pu-erh, ulung i aromatyzowane, do których dodaje się różne ekstrakty, kwiaty lub zioła modyfikujące ich smak.
Herbata sypana uchodzi za napój lepszej jakości niż produkt sprzedawany w saszetkach. Jest w tym nieco prawdy, ponieważ liście pakowane luzem pozostają nieuszkodzone, w całości. Tanie herbaty w torebkach mogą być produkowane z łodyg, liści gorszej jakości lub pozostałości po całych, skruszonych liściach. Obojętnie, jaki rodzaj herbaty jest twoim ulubionym – polecamy kupowanie jej w wersji sypanej i dbanie o odpowiedni sposób zaparzania, by cieszyć się możliwie najlepszym smakiem.
Może Cię też zainteresować:
- Herbata pobudzająca – zdrowa alternatywa dla kawy
- Herbata paragwajska – czy znasz ten napój? Sposoby parzenia i właściwości naparu nazywanego herbatą z Paragwaju!
- Herbata na wagę dla miłośników aromatycznego naparu. Zobacz, czym herbata na wagę różni się od tej pakowanej w torebkach
- Herbata liściasta – głębia smaku naparu herbacianego
- Prozdrowotne właściwości żółtej herbaty – naparu znanego za czasów panowania dynastii Qing. Jak parzyć herbatę żółtą?
- Mrożona herbata – skąd pochodzi i jak ją przygotować?
- Zielona herbata – właściwości, niezbędne informacje
- Herbata oolong – jak parzyć turkusowy ulung? Jakie są właściwości herbaty oolong?