Każdy typ herbaty ma szczególne wskazania co do metody parzenia. Stosując się do nich, można wydobyć z mieszanki (sypanej czy w torebce) to, co najelpsze – zarówno jeśli chodzi o smak, jak i właściwości. Jeśli jesteś miłośnikiem herbacianego naparu, powinieneś znać je wszystkie, by czerpać z filiżanki herbaty przyjemność. Jak dobrze zaparzyć aromatyczny napój?
Jak zrobić herbatę? Kilka prostych kroków!
Aby zaparzyć smaczną i aromatyczną herbatę, przygotuj:
- kubek lub filiżankę, najlepiej o pojemności 300 ml;
- torebkę herbaty instant lub łyżeczkę sypanej mieszanki;
- 200 ml wody przegotowanej wody.
W przypadku parzenia klasycznej czarnej herbaty zastosuj się do poniższych wskazówek:
- Umieść torebkę lub susz w naczyniu.
- Zagotuj wodę w czajniku do temperatury 95–98 stopni Celsjusza.
- Po zagotowaniu odczekaj kilka chwil, aż woda przestanie wrzeć.
- Zalej herbatę gorącą wodą.
- Odczekaj 2–3 minuty i wyciągnij torebkę z suszem lub wyjmij liściastą mieszankę za pomocą sitka.
Parzenie herbaty – na co zwrócić uwagę?
Unikalny aromat herbaty i jej właściwości można uzyskać, parząc napar świadomie. Z tego powodu warto wiedzieć, które czynniki mają znaczenie dla procesu jego przygotowania.
Woda
Każdą herbatę zalewamy gorącą wodą, jednak w różnych momentach po jej zagotowaniu. O ile herbatę czarną, owocową czy ziołową zalewa się wrzątkiem, o tyle zielona mieszanka potrzebuje nieco niższej temperatury. Należy odczekać, aż woda osiągnie 80 stopni Celsjusza. Znaczenie ma także jakość wody w kranie. Jeśli korzystasz z wody twardej, niższej jakości, daj jej nieco więcej czasu na okrzepnięcie po zagotowaniu.
Czas parzenia
Smak i właściwości herbaty w dużej mierze zależą od czasu jej parzenia, a ten będzie inny dla każdego jej gatunku. Napar parzony przez 3 minuty w istotny sposób wpływa nasz układ nerwowy, a jego smak jest niezbyt intensywny. Po 5 minutach parzenia herbata będzie zbawienna dla żołądka, działając na niego kojąco. Zyska jednak większą cierpkość, a nawet gorzki posmak. Mieszanki owocowe czy ziołowe powinny być parzone przez około 10 minut.
Ulubione dodatki
To, czym okrasimy ulubiony napar, zależy od indywidualnych preferencji. Niektórzy nie wyobrażają sobie klasycznej czarnej herbaty z cukrem i cytryną. Inni wolą dodać jej słodyczy dzięki łyżeczce miodu. Zimą razem z herbatą doskonale rozgrzewa sok malinowy.
Dowiedziono jednak, że żadnej herbaty nie powinno się spożywać z dodatkiem cytryny, ponieważ zaburza ona właściwy smak naparu.
Proporcje
Warto stosować się do sugestii dotyczących ilości suszu. W ten sposób można kontrolować intensywność napoju. W przypadku herbat w postaci sypanej praktycznym narzędziem może okazać się waga kuchenna. Dzięki niej precyzyjnie odmierzysz pożądaną ilość mieszanki. Łyżka niekoniecznie będzie adekwatnym przelicznikiem, ponieważ mieści się na niej różna ilość herbaty – zależy to od wielkości zebranych liści.
Zastanawiasz się, jak zrobić herbatę, by jej picie było czystą przyjemnością? Przede wszystkim zadbaj o dobrą jakość wody, sprawdzoną mieszankę (warto wybierać wyselekcjonowane liście z dobrego źródła), a dodatki stosuj z rozwagą. Postaw na te, które delikatnie wzmocnią walory smakowe naparu, a nie będą go zaburzać.
Może Cię też zainteresować:
- Ile herbaty na litr wody? Wskazówki dla poszukiwaczy idealnego naparu
- Jak zalewać kawę sypaną? Czy używać wrzątku?
- Kawa sypana czy rozpuszczalna? Która z nich ma lepszy wpływ na zdrowie? Jak zaparzyć dobrą kawę sypaną?
- Woda do espresso – dlaczego warto popijać kawę?
- Ranking herbat – poznaj aromatyczne napoje i ich właściwości. Dowiedz się, jak wybierać dobre herbaty
- Herbata jaśminowa, czyli zielona herbata o dodatkowym aromacie. Jak ją parzyć i jakie są właściwości herbaty jaśminowej?
- Biała herbata rozkwitająca – napar z kulek złożonych z listków i kwiatów. Sprawdź jak parzyć herbatę kwitnącą!
- Herbata sypana – Yunnan, Earl Grey, macha czy herbata owocowa? Naturalna herbata liściasta to ulubiony napój wielu ludzi