Jak zrobić herbatę? Stwórz aromatyczny napar

Sposób parzenia herbaty ma kluczowe znaczenie dla jej smaku i intensywności. Poza tym istotny jest też wybór mieszanki wysokiej jakości. Czas parzenia, temperatura wody i pochodzenie herbaty – weź pod uwagę te czynniki przy parzeniu naparu.
Jak zrobić herbatę

Każdy typ herbaty ma szczególne wskazania co do metody parzenia. Stosując się do nich, można wydobyć z mieszanki (sypanej czy w torebce) to, co najelpsze – zarówno jeśli chodzi o smak, jak i właściwości. Jeśli jesteś miłośnikiem herbacianego naparu, powinieneś znać je wszystkie, by czerpać z filiżanki herbaty przyjemność. Jak dobrze zaparzyć aromatyczny napój?

Jak zrobić herbatę? Kilka prostych kroków!

Aby zaparzyć smaczną i aromatyczną herbatę, przygotuj:

  • kubek lub filiżankę, najlepiej o pojemności 300 ml;
  • torebkę herbaty instant lub łyżeczkę sypanej mieszanki;
  • 200 ml wody przegotowanej wody.

W przypadku parzenia klasycznej czarnej herbaty zastosuj się do poniższych wskazówek:

  1. Umieść torebkę lub susz w naczyniu.
  2. Zagotuj wodę w czajniku do temperatury 95–98 stopni Celsjusza.
  3. Po zagotowaniu odczekaj kilka chwil, aż woda przestanie wrzeć. 
  4. Zalej herbatę gorącą wodą.
  5. Odczekaj 2–3 minuty i wyciągnij torebkę z suszem lub wyjmij liściastą mieszankę za pomocą sitka.

Parzenie herbaty – na co zwrócić uwagę?

Unikalny aromat herbaty i jej właściwości można uzyskać, parząc napar świadomie. Z tego powodu warto wiedzieć, które czynniki mają znaczenie dla procesu jego przygotowania.

Woda

Każdą herbatę zalewamy gorącą wodą, jednak w różnych momentach po jej zagotowaniu. O ile herbatę czarną, owocową czy ziołową zalewa się wrzątkiem, o tyle zielona mieszanka potrzebuje nieco niższej temperatury. Należy odczekać, aż woda osiągnie 80 stopni Celsjusza. Znaczenie ma także jakość wody w kranie. Jeśli korzystasz z wody twardej, niższej jakości, daj jej nieco więcej czasu na okrzepnięcie po zagotowaniu.

Czas parzenia

Smak i właściwości herbaty w dużej mierze zależą od czasu jej parzenia, a ten będzie inny dla każdego jej gatunku. Napar parzony przez 3 minuty w istotny sposób wpływa nasz układ nerwowy, a jego smak jest niezbyt intensywny. Po 5 minutach parzenia herbata będzie zbawienna dla żołądka, działając na niego kojąco. Zyska jednak większą cierpkość, a nawet gorzki posmak. Mieszanki owocowe czy ziołowe powinny być parzone przez około 10 minut.

Ulubione dodatki

To, czym okrasimy ulubiony napar, zależy od indywidualnych preferencji. Niektórzy nie wyobrażają sobie klasycznej czarnej herbaty z cukrem i cytryną. Inni wolą dodać jej słodyczy dzięki łyżeczce miodu. Zimą razem z herbatą doskonale rozgrzewa sok malinowy. 

Dowiedziono jednak, że żadnej herbaty nie powinno się spożywać z dodatkiem cytryny, ponieważ zaburza ona właściwy smak naparu.

Proporcje

Warto stosować się do sugestii dotyczących ilości suszu. W ten sposób można kontrolować intensywność napoju. W przypadku herbat w postaci sypanej praktycznym narzędziem może okazać się waga kuchenna. Dzięki niej precyzyjnie odmierzysz pożądaną ilość mieszanki. Łyżka niekoniecznie będzie adekwatnym przelicznikiem, ponieważ mieści się na niej różna ilość herbaty – zależy to od wielkości zebranych liści.

Zastanawiasz się, jak zrobić herbatę, by jej picie było czystą przyjemnością? Przede wszystkim zadbaj o dobrą jakość wody, sprawdzoną mieszankę (warto wybierać wyselekcjonowane liście z dobrego źródła), a dodatki stosuj z rozwagą. Postaw na te, które delikatnie wzmocnią walory smakowe naparu, a nie będą go zaburzać.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata świąteczna

Herbata świąteczna – rozgrzewający napój, który idealnie wpasuje się w bożenarodzeniowy klimat

Następny artykuł
herbata z rokitnika

Suszone liście i owoce rokitnika zwyczajnego – jak przygotować z nich napar? Poznaj herbatę z rokitnika na odporność!

Zobacz też