Ciasto do kawy. Poznaj proste i szybkie przepisy na deser!

Ciastko do kawy lub herbaty to deser, który można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Wszystko zależy od własnym smakowych preferencji. Możesz wykorzystywać zarówno sezonowe owoce, jak i klasyczne, słodkie składniki, jak czekolada, kakao czy cukier puder.
ciasto do kawy

Ciasto na popołudniowy podwieczorek czy niezapowiedzianą wizytę gości powinno być proste w przygotowaniu, ale jeśli lubisz eksperymentować, a pieczenie sprawia ci przyjemność – pyszne ciasto do kawy może być bardziej skomplikowane, ale przez to wyjątkowe. Jak przyrządzić smaczny deser niezależnie od okoliczności? Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na kulinarne, słodkie cuda.

Szybkie ciasto na niedzielę z truskawkami

Gdy panuje sezon na truskawki, szybkie i tanie ciasto z tymi owocami przygotujesz niemal w kwadrans. To dobra opcja dla osób zabieganych, które wypieki tworzą raczej rzadko. Do placka z owocami będziesz potrzebować:

  • 1 szklanki cukru;
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 4 jajek;
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia;
  • 6 łyżek oleju ( u mnie słonecznikowy)
  • 2 łyżki wody;
  • 600 g truskawek.

Na powyższą ilość składników przygotuj blaszkę o wymiarach 15×15 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  2. Umyj truskawki, a następnie podziel je na mniejsze kawałki (należy je dokładnie osuszyć).
  3. Wbij do miski całe jajka i dodaj cukier.
  4. Ubijaj do momentu do powstania spienionej masy.
  5. Dodaj wodę oraz olej i zmiksuj całość.
  6. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Potem dodaj ją do masy jajecznej.
  7. Przelej całość do blachy, a na wierzchu ułóż cząstki truskawek.
  8. Piecz ciasto przez 30 minut, a po wyjęciu posyp cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe. Pyszny, słodki placek

Ciasto marchewkowe to oryginalny deser o wysokiej wilgotności i puszystości. Za sukces wypieku odpowiada przede wszystkim marchewka i przyprawy korzenne. Jeśli spodziewasz się gości, stwórz idealne ciasto do niedzielnej kawy. Przygotuj:

  • 250 g mąki pszennej tortowej;
  • 180 ml oleju roślinnego;
  • 4 duże jajka;
  • 300 g grubo tartej marchewki;
  • 120 g musu jabłkowego bez cukru;
  • 150 g cukru trzcinowego;
  • 100 g cukru zwykłego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • 1,5 łyżeczki cynamonu, po pół łyżeczki soli i imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Do stworzenia maślanego kremu potrzeba:

  • 150 g masła;
  • 250 g serka Philadelphia lub mascarpone;
  • 150 g cukru pudru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej;
  • kilka orzechów do dekoracji.

Jak stworzyć ciasto marchewkowe z kremem krok po kroku?

  1. Najpierw wyciągnij jajka, masło oraz serek z lodówki. Masło do kremu musi być odpowiednio miękkie.
  2. W jednej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a także sól.
  3. Dodaj przyprawy korzenne.
  4. Sypkie składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  5. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Dodaj do marchewki jajka oraz 250 g cukru, a następnie olej.
  7. Mokre składniki ciasta wymieszaj, wykorzystując drewnianą łyżkę.
  8. Dodaj do nich składniki proszkowane.
  9. Umieść całość z blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Po tym czasie wyjmij ciasto i daj mu ostygnąć. Następnie przekrój je na pół w poprzek.

Gdy ciasto będzie stygnąć, możesz zabrać się za stworzenie waniliowego kremu:

  1. Ubij serek śmietankowy na średnich obrotach, aż nabierze puszystości.
  2. Dozując, dodawaj masło.
  3. Zwiększ obroty i mieszaj serek i masło do całkowitego połączenia się składników.
  4. Dodaj cukier puder z wanilią i wymieszaj do czasu uzyskania puszystego kremu.
  5. Połowę kremu waniliowego wyłóż na jeden z blatów ciasta.
  6. Przykryj drugim blatem i wierzch posmaruj pozostałą częścią masy.
  7. Wierzch warto dodatkowo udekorować cząstkami orzechów.

Przepis na szybkie ciasto bananowe

Najlepszy przepis na ochotę na słodkości to ciasto powstałe ze składników znajdujących się pod ręką. Tak jest w przypadku ciasta bananowego. Ciasto najlepiej upiec w keksówce z wykorzystaniem dojrzałych owoców. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

  • 4 dojrzałych bananów;
  • 0.75 szklanki cukru;
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1.5 szklanki mąki pszennej tortowej;
  • 1 jajka;
  • 50 g roztopionego masła;
  • 100 g bakalii.

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
  2. W jednej misce połącz mąkę z sodą oczyszczoną.
  3. W innym naczyniu rozgnieć widelcem banany, połącz z cukrem i wymieszaj.
  4. Dodaj roztopione masło oraz jajko, a następnie wymieszaj zawartość obu misek (użyj łyżki).
  5. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem formy.
  6. Deser piecz przez ok. 55 minut ( do tzw. suchego patyczka).

Ciasto do kawy powinno sprawiać ci przyjemność i smakować dokładnie tak, jak lubisz. Jeśli szykujesz podwieczorek dla gości, możesz spróbować ich zaskoczyć, wykorzystując oryginalne połączenia smakowe. Większość szybkich przepisów nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni, a efekty mogą być wspaniałe. Wykorzystaj nietypowe połączenia składników i stwórz przepyszne ciasto francuskie, kruche i wiele innych.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
tort kawowy

Tort kawowy na kilka sposobów. Poznaj przepisy!

Następny artykuł

Herbata granulowana czarna – zdrowa czy szkodliwa? Czym różni się indyjska herbata granulowana od rozpuszczalnego napoju?

Zobacz też