Picie herbaty to element tureckiej kultury. Kto choć raz odwiedził ten kraj, ten wie, że temu naparowi poświęcono wiele miejsca i uwagi. Funkcjonują liczne restauracje i knajpki, w których podawana jest jedynie herbata. Dostępne są różne gatunki suszonych liści do sporządzania naparu we własnym domu. W końcu kupić można niezbędne naczynia i odpowiedni czajnik. Herbata turecka to część tamtejszej tradycji, a samo jej podawanie uznawane jest za swego rodzaju rytuał.
Historia herbaty tureckiej. Skąd wziął się ten aromatyczny napój?
Kilka wieków temu dużo popularniejszym ciepłym napojem w Turcji była kawa, która była tańsza i łatwiej dostępna. Herbata, owszem, pojawiała się na stołach, jednak uchodziła za napitek dla bogatszych przedstawicieli wyższych kręgów. Importowaną ją oczywiście z Chin, co bezpośrednio wpływało na jej cenę. Wszystko zmieniło się w XX wieku.
Kawa zdrożała (w wyniku zmian granic i konieczności importu), a herbatę zaczęto uprawiać na terenie Turcji, co wpłynęło bezpośrednio na jej dostępność oraz oczywiście cenę. Najwięcej krzewów herbacianych pojawiło się w północno–wschodniej części kraju, w okolicach Rize, gdzie jest odpowiedni klimat – wilgotny i umiarkowanie ciepły. W kolejnych latach turecki rynek herbaty zaczął prężnie się rozwijać, aż kraj ten został jej piątym producentem na świecie. Turcja stała się miejscem czarną herbatą płynącym.
Herbata turecka – w jakich okolicznościach ją pić?
Tak jak w wypadku kawy są określone, optymalne pory jej spożywania (na przykład unika się jej w godzinach popołudniowych i wieczornych), tak w przypadku herbaty nie ma żadnych konkretnych wytycznych. W Turcji sięga się po nią… kiedy tylko jest sposobność. Jej picie jest momentem w ciągu dnia, w którym następuje tak zwane „zwolnienie z biegu”. Zasiadający do herbaty tureckiej wykorzystują ten fakt do odpoczynku i rozmowy. Jednocześnie ma to również aspekt praktyczny – gorąca herbata przynosi orzeźwienie w ciepłe dni, których w Turcji nie brakuje.
Powolne sączenie naparu jest sposobem na odpoczynek i odprężenie. Podawana jest ona we wszystkich restauracjach czy knajpkach. Podczas rodzinnych czy towarzyskich spotkań w Turcji nikt nawet nie pyta gości, czy mają ochotę na herbatę. Ta przynoszona jest natychmiast po rozpoczęciu spotkania, a każdy przy stole chętnie się nią raczy. Stanowi również dodatek do posiłków, którego nie wypada odmówić.
Przygotowanie tureckiej herbaty
Aby poprawnie zaparzyć herbatę turecką, niezbędny jest specjalny czajniczek, który nazywa się çaydanlık (ewentualnie demli). Ma on – przynajmniej dla nas, Europejczyków, niecodzienny wygląd – ponieważ składa się w zasadzie z dwóch małych czajników. Może on być szklany, stalowy, a nawet porcelanowy. Do dolnego pojemnika należy wlać wodę, którą następnie doprowadza się do wrzenia. Liście herbaty czarnej wsypuje się na specjalne sitko znajdujące się w górnej części. Następnie zalewa się je niewielką ilością zagotowanej wody. W tym miejscy powstaje esencja, która musi pozostać w czajniku przez około pół godziny. Dopiero wtedy – przynajmniej zdaniem Turków – herbata ma odpowiedni smak, kolor i aromat. Jest ona mocna oraz bardzo intensywna.
Prawidłowo dobrane szklanki i odpowiedni czajnik
Dopełnieniem rytuału jest wlanie tak przygotowanej herbaty do odpowiednich szklanek. Swoim kształtem przypominają one tulipany. Są niewielkie, stworzone tylko i wyłącznie do spożywania herbaty po turecku. Do takich naczyń wlewa się najpierw esencję z górnego czajnika, a następnie dolewa wrzątku z dolnego. Ma to na celu uzyskanie odpowiednio mocnego naparu, co można kontrolować podczas łączenia obu płynów.
Turecka herbata. Jak ją parzyć we własnym domu?
Choć przygotowanie prawdziwej tureckiej herbaty nie jest wcale takie oczywiste, opanowanie tej umiejętności nie wymaga wiele czasu. Najważniejsze to posiadanie odpowiednich przyrządów, a kluczowym jest oczywiście czajnik. Na pewno jednak – jeśli chce się być wiernym tradycji – warto również pokusić się o zakup szklanek.
Dawniej przywożono wszystko z Turcji, ale obecnie można kupić niezbędne przedmioty również w Polsce. Oczywiście z odpowiedniego, pochodzącego z Turcji źródła. Samo parzenie nie jest procesem złożonym, choć na początku łatwo o błąd, a najlepszą metodą jest ćwiczenie i poprawianie swoich umiejętności parzenia.
Kluczowy jest również dobór odpowiedniej herbaty z Turcji. Te także dostępne są na polskim rynku, ale – jeśli chcesz uzyskać zadowalający efekt – sięgaj raczej po produkty premium. Herbaty z Turcji mogą być bardzo różne, dlatego warto mieć na ten temat pewne rozeznanie.
Herbata turecka to tradycyjny ciepły napój pochodzący z tego kraju. Przygotowuje się go zupełnie inaczej niż w innych częściach świata. Każdy, kto choć raz spróbował prawidłowo przygotowanego naparu, ma świadomość, że to zdecydowanie bardziej aromatyczna herbata niż ta, która ląduje na polskich stołach. Posiadając odpowiednie narzędzia oraz podstawowe umiejętności można samodzielnie podjąć się próby przygotowania tureckiej czarnej herbaty. Warto się na to zdecydować, ponieważ będzie ona – nie mamy co do tego wątpliwości – smakowała każdemu domownikowi. Oczywiście pod warunkiem, że zostanie przygotowana zgodnie ze sztuką. Szczęśliwie to proces stosunkowo prosty, który każdy powinien wcześniej czy później opanować.
Może Cię też zainteresować:
- W jaki sposób parzy się kawę po turecku?
- Kawa po turecku – jak ją parzyć? Poznaj zalety kawy tureckiej i tajniki jej prawidłowego przygotowania
- Herbata kwiaty – rodzaje i porady dotyczące zakupu. Poznaj herbatę kwitnącą, której kwiaty rozwijają się podczas parzenia
- Herbata świąteczna – rozgrzewający napój, który idealnie wpasuje się w bożenarodzeniowy klimat
- Herbata pobudzająca – zdrowa alternatywa dla kawy
- Herbata na laktację – czy herbatka laktacyjna pomoże w karmieniu piersią?
- Herbata na wagę dla miłośników aromatycznego naparu. Zobacz, czym herbata na wagę różni się od tej pakowanej w torebkach
- Herbata z prądem – jak ją przygotować? Sprawdzone przepisy i porady dotyczące rozgrzewającego napoju