Biała kawa – to nie zwykła kawa z mlekiem! Czy się różni od flat white, latte macchiato i cappuccino?

Świat kawy jest pełen aromatów i smaków, które podkreślają walory palonych ziaren. Wśród wielu propozycji każdy znajdzie coś dla siebie. Jedną z nich jest biała kawa – można ją dostać nie tylko w kawiarni, ale także w zaciszu własnego domu.
biała kawa

Biała kawa to jeden z rodzajów kawy z mlekiem, wyróżniający się delikatnym smakiem. To idealna propozycja dla osób, które nie mogą przyzwyczaić się do kawowej goryczki, a potrzebują dawki kofeiny. Nie można jej mylić z cappuccino ani latte, a już tym bardziej z flat white!

Biała kawa – znakomity napój na śniadanie

Czasami każdy zadaje sobie pytanie, jaka kawa – biała czy czarna – stanowi lepszy początek dnia? Kawa biała to jeden z najpopularniejszych mlecznych napojów kawowych, który w dodatku nie jest skomplikowany w przygotowaniu. To po prostu klasyczna czarna kawa serwowana z dodatkiem mleka. Tak jak każda inna kawa zawiera kofeinę, ale jej smak jest bardzo łagodny, nie podrażnia żołądka ani nie powoduje bólu brzucha. Właśnie dlatego można nią rozpocząć dzień – nie zastąpi pełnowartościowego, zbilansowanego śniadania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypić ją już po posiłku.

Jak ją przygotować? Czy trzeba mieć ekspres do kawy?

Przygotowanie tzw. white coffee nawet w domu nie stanowi większego problemu, ponieważ główną rolę odgrywa tu gorące mleko. Bazą jest kawa ziarnista z ekspresu, kawa parzona a ostatecznie może być kawa rozpuszczalna. Wszystko zależy od tego, co znajduje się w kuchennych szafkach. W rondelku należy podgrzać mleko – najlepszy smak daje mleko krowie o zawartości tłuszczu wynoszącej 2 procent. Kiedy osiągnie już odpowiednią temperaturę, można dolać je do naparu. Co ważne, mleko w białej kawie nie może być spienione. Warto pamiętać, że nie ma tu określonego sposobu podania ani narzuconych proporcji, trzeba jedynie pamiętać, by napój zachował kremowy i delikatny smak.

Biała kawa bez mleka zwierzęcego

Wiele osób rezygnuje z mleka zwierzęcego, co nie musi oznaczać jednocześnie rezygnacji z mlecznych kaw. Można skorzystać z opcji wege, czyli napojów roślinnych. Powstają poprzez ekstrakcję zbóż, roślin strączkowych albo orzechów, które rozcieńczane są wodą, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dostępnych jest wiele rodzajów, więc każdy znajdzie swój smak. Najpopularniejsze napoje roślinne to:

  • mleko owsiane – ma lekko słodki smak, zawiera sporo błonnika i białka, ale też nie jest pozbawione cukru;
  • mleko sojowe – najczęściej spotykany zamiennik mleka zwierzęcego, stanowi bogate źródło między innymi białka i wapnia;
  • mleko ryżowe – najbardziej odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej;
  • mleko kokosowe – jest bogate w magnez, cynk i żelazo.

Rodzaje kaw z mlekiem – hity prosto z kawiarni

Biała kawa to nie wszystko, na co może liczyć kawosz. Kawiarnie na całym świecie prześcigają się w wymyślaniu coraz to ciekawszych propozycji. Na temat kawy z mlekiem powstały już prawdziwe wariacje. Warto przyjrzeć się tym najpopularniejszym – jak bardzo różnią się od klasycznej, delikatnej białej kawy?

Kawa flat white

Kawa biała jest często mylona z flat white, czemu trudno się dziwić. Dla laika jest to właściwie ten sam napój, czyli zwykła kawa z mlekiem. Tymczasem przyrządzając „białą płaską” trzeba trzymać się przepisu, który powstał prawdopodobnie w Australii lub Nowej Zelandii i to przez pomyłkę. Okazała się ona na tyle szczęśliwa, że teraz na całym świecie ludzie zamawiają flat white. Jest to podwójne espresso (nawet nie próbuj użyć rozpuszczalnej) z delikatnie spienionym mlekiem, podgrzanym do temperatury około 75 stopni Celsjusza. Pianka ma być kremowa i puszysta, ale nie wysoka ani sztywna. Kawę najlepiej podawać w filiżance.

Latte macchiato

Latte macchiato to kolejna kawa z dodatkiem mleka, którą nie sposób porównać do białej kawy. Chociaż składniki są takie same, to jej przygotowanie wymaga sporej wprawy. Przede wszystkim zmienia się kolejność, bo to nie mleko jest wlewane do kawy, a odwrotnie. Najpierw należy przygotować gorące, spienione mleko, do którego dodaje się porcję espresso. Cała trudność polega na zachowaniu warstw: mleko, mleko zmieszane z kawą oraz mleczna pianka. Niekiedy kawa latte macchiato podawana jest z bitą śmietaną.

Cappuccino

Cappuccino to jedna z najpopularniejszych kaw na świecie. Jej ojczyzną są Włochy, a nazwa pochodzi od koloru habitu kapucynów. Podobno „wynalazcą” cappuccino był jeden z mnichów tego zakonu, który żył w czasach, gdy kawa była prawdziwą nowością. Nie odpowiadał mu jednak smak, który złagodził mlekiem. Współczesne cappuccino to espresso ze spienionym mlekiem, podczas przygotowywania napoju trzeba trzymać się proporcji. Potrzebne jest 100 ml mleka, które po spienieniu powinno zwiększyć objętość do 125 ml. Pianka musi mieć odpowiednią konsystencję (gęstą i kremową) bez żadnych pęcherzyków powietrza, a do tego grubość 1-2 cm.

Kawa z mlekiem ma całe mnóstwo wariantów. Wielbiciele prostoty i klasyki na pewno będą wierni białej kawie, która odpowiednio przyrządzona nie ma sobie równych. Od czasu do czasu można pozwolić sobie również na odrobinę szaleństwa, ponieważ cappuccino albo latte nie są tak dużym grzechem, jak słodkie ciasto (o ile zrezygnujesz z cukru). Możesz je wypić po obiedzie, traktując jak deser. Prawdziwi kawosze właśnie tak robią.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Herbata z lipy – właściwości lecznicze. Napar z kwiatów lipy na przeziębienie i inne zastosowania lipy

Następny artykuł
herbata na zgagę

Herbata na zgagę, czyli domowe sposoby, które łagodzą uczucie pieczenia w przełyku i niestrawność

Zobacz też