Prozdrowotne właściwości to jedne z wielu zalet, jakie daje zielona herbata. Wspomaganie odchudzania, czy pobudzanie niczym kawa, dzięki zawartości kofeiny, to przykładowe korzyści z picia listków z takiego krzewu herbacianego. Walory smakowe, które często są wzbogacane o rozmaite dodatki, sprawią, że napar taki jak ten przypadnie każdemu do gustu. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się między innymi, komu szczególnie będzie służyć zielona herbata. Poznasz przeciwwskazania, a sposób jej parzenia już nie będzie ci obcy.
Co zawiera zielona herbata?
Choć czarna herbata i jej zielona odmiana powstają z tego samego krzewu, to ich właściwości się różnią. Zielona herbata zawiera wiele witamin oraz cennych składników.
Należą do nich:
- wapń;
- potas;
- cynk;
- miedź;
- fluor;
- mangan;
- aminokwasy;
- garbniki;
- polifenole;
- katechiny;
- witaminy: C, B, E, K.
Zielona herbata – na co pomaga?
Regularne picie zielonej herbaty wspomaga leczenie wielu schorzeń. Ważny jest odpowiedni czas parzenia oraz temperatura wody, aby wpływ tego naparu na zdrowie był skuteczny.
Właściwości zdrowotne zielonej herbaty to:
- wspomaganie profilaktyki antynowotworowej;
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób wieńcowych (udar, zawał);
- wspomaga regulację nadciśnienia;
- stymulowanie całego układu krążenia i zapobieganie jego schorzeniem;
- zmniejszenie objawów w przypadku chorób dziąseł, parodontozy;
- wspomaganie metabolizmu wątroby;
- pozytywny wpływ na psychikę człowieka (pomocna szczególnie przy depresji);
- poprawienie pamięci i zapobieganie chorobom starczym, takim jak demencja.
Herbata zielona – przeciwwskazania
Pewne grupy osób powinny unikać naparu z liści zielonej herbaty. Choć można pić jej kilka filiżanek dziennie, to niektórzy nie powinni. Jest to w pierwszej chwili zaskakujące, skoro ta herbata jest tak zdrowa. Pewne jest, że jedynie woda nikomu nie szkodzi. Każdy inny produkt może uczulić lub wywołać pewne działania niepożądane. Warto sprawdzić, czy zdrowa zielona herbata jest dla ciebie.
Do najczęstszych przeciwwskazań należą:
- osteoporoza;
- anemia;
- refluks;
- choroby przewodu pokarmowego;
- problemy z ciśnieniem;
- niedobory żelaza oraz kwasu foliowego;
- wiek dziecięcy, bądź podeszły;
Jak parzyć zieloną herbatę?
Warto wybrać herbatę liściastą, ponieważ ma zdecydowanie więcej smaku i aromatu niż ta kupiona w saszetkach. Liście herbaty zielonej nadają się do kilkukrotnego zaparzenia, dlatego produkt taki jak ten jest bardzo wydajny.
Oto kilka cennych wskazówek odnośnie parzenia takiego suszu.
- Użyj płaską łyżeczkę produktu na filiżankę.
- Zalej herbatę wodą o temperaturze 70-80°C, a nie wrzątkiem.
- Parz zieloną herbatę maksymalnie przez 3 minuty, aby uniknąć gorzkiego smaku.
- Używaj specjalnych zaparzaczy, aby pić napar bez fusów.
Japońska ceremonia parzenia zielonej herbaty
Choć zielona herbata pochodzi z Chin, to Japończycy pokochali ten rodzaj herbaty i stworzyli rytuał jej parzenia. Jej zadaniem jest odprężenie i kontemplacja, która najlepiej, aby była w absolutnej ciszy. Przed jej rozpoczęciem powinno się pójść na oczyszczający krótki spacer po ogrodzie. Osoby biorące udział w takiej ceremonii parzenia herbaty wchodzą w odpowiedniej kolejności do pomieszczenia, które jest przeznaczone tylko do tego tradycyjnego spotkania.
Etapy parzenia są następujące:
- Wytarciem kawałkiem jedwabiu wszystkich akcesoriów.
- Nałożenie suszu bambusową łyżeczką i przełożenie do miseczki.
- Przy użyciu bambusowej chochli zalanie gorącą wodą (70-80°C).
- Zamieszanie pędzelkiem bambusowym, aż do powstania pianki na wierzchu.
- Przed wypiciem naparu, miseczka jest dwa razy obracana zgodnie ze wskazówkami zegara.
- Wytarcie prawym kciukiem krawędzi miseczki oraz obrócenie dwa razy miseczki w kierunku przeciwnym.
- Oddanie miseczki właścicielowi.
- Jeśli są kolejni goście, to proces obracania i wycierania miseczki się powtarza.
Popularne odmiany zielonej herbaty – sencha i matcha
Zielona herbata, to nie jeden rodzaj rośliny, tylko można kupić wiele jej gatunków. Spośród nich największą popularnością cieszy się japońska sencha. Ta wyrazista odmiana jest korzenna i owocowa. Można parzyć ją kilkukrotnie, ale zaleca się, aby za każdym kolejnym razem wydłużać czas parzenia oraz zwiększać temperaturę. Drugi rodzaj, który jest często wybierany przez klientów, to matcha. Sposób uprawy tej odmiany różni się nieco od innych herbat tego rodzaju. W przeciwieństwie do herbaty sencha rośnie w zacienieniu. Powoduje to, że taki napój ma więcej składników odżywczych, a smak matchy jest bardzo charakterystyczny.
Istotną różnicą jest sposób zaparzania. Matcha jest po suszeniu rozdrabniana na drobny puder. Powoduje to, że jej sposób zaparzania różni się od przygotowywania innych rodzajów zielonych herbat. Proszek po zalaniu wodą, miesza się specjalną miotełką, a następnie wypija się całość razem z fusami. Matcha nie służy tylko jako napój, ale też może być dodatkiem do koktajli czy przeróżnych dań.
Zielona herbata a uroda
Zielona herbata to nie tylko smaczny i rozgrzewający napój. Regularne jej picie przyspiesza metabolizm. Dzięki temu jej wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej jest istotny w przypadku osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Fakt, że regularnie spożywany napar z zielonej herbaty przeciwdziała tworzeniu się cellulitu, ucieszy wiele kobiet, których dotyka ten problem, a także te, które są na niego szczególnie narażone. W przypadku osób, które mają problem z cerą, napój taki jak ten będzie idealnym wyborem. Powinny parzyć zieloną herbatę zwłaszcza osoby zmagające się z problemem trądziku, a także skóry tłustej. Udowodnione naukowo jest to, że liście tej rośliny przeciwdziałają starzeniu się skóry, dlatego już w młody wieku warto pić zieloną herbatę.
Zielona herbata a kofeina
Kofeina jest zawarta w kawie, natomiast teina to składnik, który posiada zielona herbata. Ten składnik działa nieco wolniej niż kofeina. Działanie substancji zawartej w herbacie jest jednak podobne. Również pobudza, niweluje senność oraz poprawia koncentrację. Aby uzyskać efekt pobudzenia, powinno się parzyć tę herbatę maksymalnie przez 3 minuty. Dłuższy czas zaparzania, spowoduje efekt odwrotny, czyli relaks i wyciszenie.
Zielona herbata w ciąży
Herbata taka jak zielona nie powinna szkodzić podczas ciąży, jeśli nie będzie spożywana w nadmiernej ilości. Pobudzająca teina zawarta jest tu w nieco mniejszej ilości niż w czarnej herbacie, lecz mimo to, dość znacznie oddziaływuje na organizm. W nadmiernej ilości, czyli powyżej wypitych 3-4 filiżanek może spowodować wypłukiwanie się kwasu foliowego. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu w brzuchu mamy, dlatego należy pić głównie wodę i zdrowe soki, przygotowujac zieloną herbatę jako urozmaicenie, a nie główny napój. Najlepiej pić taki rodzaj naparu osobno, a nie podczas posiłków. Zminimalizuje to ryzyko wypłukania kwasu foliowego oraz żelaza, a substancje odżywcze będą się wówczas lepiej wchłaniać.
Podsumowanie
Zielona herbata zapobiega powstawaniu lub postępowi wielu schorzeń. Jej właściwości lecznicze są znane już od czasu jej odkrycia, czyli od VII wieku. Sięgnąć po zieloną herbatę może większość osób. Taki gatunek naparu znacząco wpływa na zdrowie, dlatego należy zachować ostrożność. Herbata działa nieco inaczej zależnie od jej rodzaju, ale nie jest jasno określone, jaka jest najlepsza. Dzięki szerokiej ofercie dostępnej w sklepach oraz ilości dodatków każdy może znaleźć swój ulubiony smak zielonej herbaty.
Może Cię też zainteresować:
- Herbata pobudzająca – zdrowa alternatywa dla kawy
- Zielona herbata na odchudzanie – jak działa? Fakty i mity na temat zielonej herbaty
- Herbata jaśminowa, czyli zielona herbata o dodatkowym aromacie. Jak ją parzyć i jakie są właściwości herbaty jaśminowej?
- Zielona kawa – niezbędne informacje
- Biała herbata rozkwitająca – napar z kulek złożonych z listków i kwiatów. Sprawdź jak parzyć herbatę kwitnącą!
- Herbata na wątrobę – które ziołowe składniki wspomagają pracę wątroby?
- Matcha latte, czyli latte na bazie zielonej herbaty matcha
- Herbata liściasta – głębia smaku naparu herbacianego