Kawa z cytryną ­– czy warto ją pić? Nowy trend na poranną kawę. Poznaj Espresso Romano

Kawa z cytryną ­– to ostatnio modny sposób podawania kawy zwłaszcza na dolegliwości bólowe głowy. Znana od bardzo dawna, ale nie ma włoskich korzeni. Espresso Romano zyskało sobie całkiem spore grono zwolenników.
kawa z cytryną

Możliwe, że cytryna bardziej kojarzy ci się jako dodatek do czystej wody lub herbaty. Jak widać, można ją łączyć także z kawą. Będzie działać podobnie, odświeży i orzeźwi. Czy to jednak prawda, że takie zestawienie ma szereg innych właściwości? Możliwe, ponieważ zarówno kawa, jak i cytryna posiadają mnóstwo zalet, które dobrze wpływają na organizm człowieka i są znane od dawna.

Ból bólowi nierówny ­– kac, migrena. Czy jest na to jakiś pewny lek?

Na ból głowy wciąż poszukiwany jest skuteczny i uniwersalny lek, gdyż na każdego działa coś innego, a i nie każdy ból jest taki sam. Przyczyny jego powstawania są różne:

  • zmęczenie;
  • odwodnienie;
  • ciśnienie;
  • reakcja na stres.

Niezależnie od tego, czy to zwykły ból głowy, migrena, czy wynik kaca, staramy się go jak najszybciej pozbyć. Jest uciążliwy, męczący i rujnuje nam dzień.

Czy to możliwe więc, że w tej małej filiżance kawy z cytryną zawiera się skuteczny środek przeciwbólowy? Bezpieczny, niezawodny, dostępny dla każdego?

Mała filiżanka, a tyle w niej właściwości kawy. Czy rzeczywiście łagodzi ból głowy?

Aktualizacja: 02/05/2023 o gościnną wypowiedź ekspertów z portalu ratownikmed.pl.

Z pewnością na ból głowy pomaga zawarta w kawie kofeina, która ma działanie zwężające naczynia krwionośne i w ten sposób zmniejsza przepływ krwi w kierunku głowy. Jednocześnie kofeina podnosi ciśnienie i poprawia metabolizm. Wpłynie na szybsze usunięcie toksyn z alkoholu (jeżeli powodem bólu jest kac). Dodatkowo pobudza wtedy zmęczony układ nerwowy i dodaje energii. Kawa stymuluje produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny, które pozytywnie wpływają na nastrój i poprawiają funkcje poznawcze, dlatego jest idealnym wyborem na rozpoczęcie dnia.

Picie samej kawy na kaca nie jest najlepszym pomysłem, gdyż odwadnia, a organizm potrzebuje wtedy odwrotnego działania. Może lepsza w tej sytuacji będzie woda z cytryną. Najlepiej wypić jedno i drugie. Nawodnić ciało i usunąć ból.

Gościnnie zapytaliśmy ekspertów z portalu ratownikmed.pl o wypowiedź na ten temat:

Kawa na kaca może przynieść krótkotrwałą ulgę ze względu na swoje pobudzające działanie kofeiny. Jednak warto pamiętać, że kawa może również nasilać odwodnienie, które często towarzyszy kacowi, dlatego ważne jest równoczesne nawadnianie organizmu wodą czy napojami izotonicznymi.

Podkreślają ratownicy medyczni z portalu ratownikmed.pl

Podkręć swój metabolizm. Picie kawy z cytryną wspomaga odchudzanie

Poza leczeniem bólu głowy to właśnie informacja o tym, jakoby kawa z cytryną odchudzała, wzbudza najwięcej emocji. Czy faktycznie połączenie tych dwóch składników ma taką moc? Dietetycy mówią wprost, że na utratę wagi nie ma jednego cudownego środka. Konieczne jest działanie całościowe, czyli ruch połączony z odpowiednią dietą. W tej diecie mogą, a nawet powinny znaleźć się, nasze ulubione produkty, a kawa do nich zdecydowanie należy. Bez kalorycznych dodatków, takich jak mleko, śmietanka, słodziki ten napój nie tuczy, a ma wiele potwierdzonych badaniami cech prozdrowotnych.

Kawa na odchudzanie? Może warto pić

Trzeba jednak przyznać, że kawa działa na nasz układ pokarmowy. Ma właściwości przyspieszające metabolizm, w tym usuwa wodę z organizmu, a to realnie pomaga schudnąć. Po wypiciu kawy najczęściej przestajemy odczuwać głód, nie jest to jednak dobry pomysł, żeby zastępować nią posiłek. Może jednak zlikwidować nawyk podjadania. To właśnie kawę wypijamy po obfitym posiłku, żeby pozbyć się uczucia ciężkości. Kofeina w niej zawarta bierze udział w procesie spalania tłuszczy.

Także witamina C ma działanie metaboliczne i uczestniczy w spalaniu kalorii.

Witamina C i kofeina. Jakie mają działanie?

Cytryna jest źródłem witaminy C, a ta wspiera układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje. Tak samo jak ziarna kawy zawiera przeciwutleniacze, niweluje więc uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki. Czarna kawa zalecana jest jako zmniejszająca ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2., a poza tym reguluje wydzielanie i poziom dopaminy i serotoniny odpowiedzialnych za nasze samopoczucie i układ nerwowy. Cytryna może tutaj jedynie pomóc. Witamina C w niej zawarta wpływa korzystnie na stan serca. Poprawia przepływ krwi i nawilżenie oraz stan skóry.

Jak zawsze, co za dużo to niezdrowo

Niestety nadmiar kawy nawet połączonej z cytryną w nadmiarze może stać się szkodliwa. Zwłaszcza jeśli będzie zastępować posiłki (w procesie odchudzania). Nie da się nią nawodnić organizmu, nadmiar może skutkować niedoborem wody i złym samopoczuciem. Wypłukuje też potrzebny nam magnez i żelazo. U wrażliwych na działanie kofeiny może powodować podenerwowanie, bezsenność, a także nieprzyjemne uczucie kołatania serca i wzrost ciśnienia krwi. Tak więc trzeba uważać, żeby przypadkiem tego „leku” nie przedawkować.

Jak szybko zrobić Espresso Romano?

To chyba jedna z najprostszych do zrobienia kaw. Jak w innych przypadkach, na smak i zapach, a zapewne także dobroczynne działanie, mają wpływ użyte do jej zaparzenia składniki. Dobry gatunek kawy, świeżo zmielone ziarna zaparzone starannie w odpowiedniej temperaturze przy użyciu właściwych proporcji ziaren i wody. Czyli po pierwsze zaparz dobre espresso.

Plasterek cytryny lub sok z cytryny, a najlepiej obydwa jednocześnie, dla większej dawki powinny być pokrojone i wyciśnięte tuż przed podaniem dla większej intensywności smaku. Słodzik dodaj opcjonalnie.

Skąd pochodzi kawa z cytryną?

Skoro nie przyznają się do niej Włosi, to skąd pochodzi? To nie do końca jasne, ale istnieje kilka wersji i pomysłów na to, kto i jak zapoczątkował zwyczaj picia kawy z dodatkiem cytryny. Przepis powstał najprawdopodobniej w czasie II wojny światowej:

  1. Mówi się, że to amerykańscy żołnierze maczali w tym palce i do prawdziwego espresso dodawali plasterek cytryny, żeby złagodzić jej smak, który był dla nich stanowczo zbyt intensywny.
  2. Cytryna służyła do dezynfekcji filiżanek i jej smak pozostawał na ich brzegu.
  3. Cytryna miała poprawić smak kawy, której jakość w okresie wojny w Europie nie była najlepsza.

Jak smakuje kawa z cytryną?

Tutaj pojawiają się różne poglądy. Dla niektórych to połączenie zupełnie nie do zaakceptowania. Taką opinię wygłaszają zwłaszcza ci, którzy są amatorami delikatnych kaw mlecznych, koniecznie słodkich. Pamiętajmy jednak, że ziarna kawy także dają lekko kwaskowaty i owocowy posmak. Może więc warto się przełamać i spróbować?

Dodanie cytryny do kawy sprawia, że jest ona delikatniejsza w smaku. Jest także znacznie bardziej orzeźwiająca. Doskonała na letnie, gorące popołudnia.

Można się nią delektować lub potraktować jako antidotum na ból głowy, wypić szybko, żeby się go pozbyć.

Kawa z cytryną z pewnością posiada korzyści dla zdrowia, skoro wspiera pracę układu pokarmowego, orzeźwia i czujemy się po niej zdecydowanie lepiej. Nie jest do końca udowodnione, czy rzeczywiście leczy ból głowy, czy to tylko efekt placebo. Skoro jednak wielu pomaga na różne dolegliwości, to z pewnością pita w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi. Zwłaszcza że potrzebne do jej zaparzenia rzeczy znajdą się w każdej kuchni. Skóra, serce, układ pokarmowy, układ odpornościowy ­– całkiem sporo elementów naszego ciała skorzysta na połączeniu kawy i cytryny.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata na trawienie

Herbata na trawienie – jaką wybrać? Które zioła najlepiej wspierają układ pokarmowy?

Następny artykuł
kawa organiczna

Kawa organiczna, czyli jaka? Wszystko, co musisz wiedzieć o ekologicznej uprawie kaw

Zobacz też