Irish coffee – przepis na przygotowanie kawy po irlandzku. Jak połączyć whisky ze śmietanką, by uzyskać pyszny napój?

Irish coffee to idealny przepis na kawę zimową porą. Podstawą receptury jest ciemna i aromatyczna kawa, do której dodaje się alkohol i lekko ubitą śmietanę. Poznaj pyszną irish coffee i przekonaj się, czy to napój dla ciebie.
Irish coffe

Irish coffee ma wiele wspólnego z Irlandią i jej mieszkańcami. Co ciekawe, historia powstania tej rozgrzewającej kawy głosi, że wymyślono ją zupełnie przypadkiem, przy okazji niefortunnej podróży samolotem. Dziś napar z dodatkiem oryginalnej irlandzkiej whisky to nie lada gratka dla smakoszy zarówno kawy, jak i mocniejszego smaku zaprawionego alkoholem. Świetnie sprawdzi się jako rozgrzewający deser w długie zimowe wieczory. Wypróbuj najlepszy przepis na kawę po irlandzku.

Jak powstała kawa po irlandzku?

Irish coffee miała powstać całkiem przypadkowo, kiedy w wyniku złej pogody irlandzcy pasażerowie lotu do Kanady, a dokładnie do Nowej Fundlandii, musieli spędzić noc na lotnisku w Foynes, niewielkim miasteczku stanowiącym bazę połączeń lotniczych Europy z Ameryką Północną. Wydarzenie to miało miejsce w 1942 roku – poproszono wówczas szefa kuchni miejscowej restauracji o przygotowanie dla czekających podróżnych jakiegoś rozgrzewającego napoju. Pomysłowy Irlandczyk do świeżo zaparzonej czarnej kawy dodał nieco whisky oraz brązowego cukru oraz bitą śmietanę. Efekt był znakomity i znalazł powszechne uznanie, szybko zyskując oficjalne miano irish coffee.

Jak kawa po irlandzku stała się znana w USA?

W 1951 roku kawa po irlandzku trafiła do Stanów Zjednoczonych za sprawą dziennikarza gazety San Francisco Chronicle Stantona Delaplane’a, który przeprowadzał na napoju rozmaite eksperymenty, dążąc do idealnego smaku.

Istnieje także inna legenda, zgodnie z którą irish coffee to efekt pomysłu żołnierzy II wojny światowej, którzy rzekomo mieli dolewać whisky do kawy, by czuwać w trakcie ataków ze strony Niemców.

Prosty przepis na irish coffee

Aby zaparzyć prawdziwą irish coffee w domu, przygotuj:

  • 150 ml mocnej, aromatycznej kawy;
  • 50 ml irlandzkiej whisky;
  • 2 łyżeczki cukru (ważne, by był brązowy);
  • śmietankę 30% lub 36% (powinna być schłodzona).

Oto instrukcja przygotowania idealnej kawy irlandzkiej krok po kroku:

  1. Ogrzej szklankę przed rozpoczęciem komponowania napoju. Możesz wcześniej zalać ją na chwilę wrzątkiem.
  2. Do ogrzanej szklanki wlej również pogrzaną whisky.
  3. Dodaj łyżeczki brązowego cukru i mieszaj z alkoholem, dopóki się nie rozpuści.
  4. Dodaj do tego świeżo zaparzoną czarną kawę i znowu wszystko razem wymieszaj.
  5. Zimną śmietankę ubij na bitą śmietanę (to, jak mocno ją ubijesz zależy od ciebie, jednak w oryginalnej recepturze śmietana jest ubita raczej lekko).
  6. Udekoruj powierzchnię gotowego napoju wybranymi dodatkami.

Pamiętaj, by podczas ogrzewania whisky robić to bardzo ostrożnie, aby alkohol nie wyparował. Śmietanka powinna utworzyć na wierzchu kawy kożuch o grubości około 2–3 cm. Choć przepis na kawę po irlandzku wydaje się dość złożony, jej przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut!

Kawa, whisky i śmietana – jak podawać irish coffee?

Po przyrządzeniu kawy po irlandzku nie należy jej mieszać łyżeczką. Chodzi o możliwość sączenia napoju przez rurkę przez chłodną warstwę śmietany, co gwarantuje pożądane efekty smakowe i łagodzi moc alkoholu i kawy.

W kawiarniach czy pubach kawę w wersji irlandzkiej serwuje się zwykle w specjalnych szklanych naczyniach z uchwytem. W domowym warunkach możesz jednak z powodzeniem wykorzystać filiżankę, szklankę do latte czy kubek.

Irish coffee w domu – jakie ziarna wykorzystać?

Najlepszą bazą do irish coffee będzie mocne americano, do zaparzenia którego najlepiej jest wykorzystać ziarna arabica albo robusta (w zależności od tego, jak intensywny napar ci odpowiada). Arabica to łagodna, choć wyrazista kawa, której smak przywodzi na myśl owoce, takie jak śliwki, wiśnie czy porzeczki. Robusta to o wiele mocniejsza mieszanka z większą zawartością kofeiny (ok. 2,5%). Odznacza się ciemnym, czekoladowym posmakiem.

W powszechnej opinii do parzenia takiej kawy najlepiej nadaje się jednak arabica, która ma w sobie o wiele mniej kwasowości niż robusta.

Przepis na kawę po irlandzku – czym zastąpić whisky?

Jeśli nie przepadasz za smakiem klasycznej whisky, możesz wypróbować jedną z alternatyw przygotowania irish coffee. Doskonale sprawdzi się tutaj np. Baileys Irish Cream.

Co ciekawe, w Azji tego rodzaju kawę podaje się w wersji mrożonej z dodatkiem lodów. W innych częściach świata irish coffee występuje z rumem albo innymi, lokalnymi alkoholami. Są również zwolennicy wzmacniania smaku likierem kawowym, miodem albo czekoladą.

Powstała też receptura przygotowania kawy irlandzkiej z piwem Guinness. W tym wypadku podgrzane piwo należy wymieszać ze śmietanką, która posłuży do dekoracji wierzchu naparu.

Drink czy kawowy napój? – wartości odżywcze w irish coffee

Warto wiedzieć, że kawa po irlandzku w 100 gramach zawiera ok. 70 kalorii (mieści się w tym 5 g tłuszczu i tyle samo węglowodanów). Jeśli parzysz irish coffee w średniej wielkości filiżance, zmieści się w niej ok. 120 g napoju. Ilość whisky czy innego alkoholu dodawanego do tego rodzaju kawy nie wprowadza raczej w typowy stan upojenia, jednak nie jest to propozycja wskazana dla kobiet w ciąży czy karmiących piersią, kierowców, a także osób uzależnionych od alkoholu.

Irish coffee jest znana od lat 40. XX wieku, a dzięki swoim walorom szybko zyskała popularność w pozostałych zakątkach świata. Do jej największych zalet należy to, że możesz dowolnie eksperymentować z recepturą jej przygotowania. Kawa po irlandzku to nie zawsze whisky, kawa americano i bita śmietana, tak jak przewidywano w tradycyjnej recepturze. Spróbuj tej wersji kawowego deseru, by rozgrzać się w chłodniejsze, zimowe popołudnia i doprowadź do ideału swój własny przepis na idealną kawę irlandzką z dodatkiem ulubionego alkoholu. A może latem wypróbujesz irish coffe w orzeźwiającej wersji z lodami?


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
matcha latte

Matcha latte, czyli latte na bazie zielonej herbaty matcha

Następny artykuł
kawa czekoladowa

Kawa czekoladowa – pyszna, aromatyczna i słodka! Jaką kawę czekoladową wybrać? Sprawdź!

Zobacz też