Kawa smakowa – rodzaje, przepisy, porady

kawa smakowa

Kawa smakowa to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią nudy w kuchni. Bogactwo dodatków i smaków zaskoczy cię. Sprawdź i znajdź swój ulubiony smak kawy.

Najczęściej kawa smakowa jest aromatyzowana. Warto zakupić produkt dobrej jakości. Czytanie etykiet pozwoli wybrać tę najlepszą, czyli najzdrowszą kawę. Bariści, czyli specjaliści, którzy na kawach znają się jak nikt inny, zachęcają by przyprawy czy inne produkty podkreślające smak, były świeżo dodane do napoju. Wyłączne bazowanie na olejkach oraz aromatach, które były dodane podczas produkcji, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jest tak, ponieważ bardzo często są one syntetyczne, a nie naturalne, dlatego zanim wypijesz kawę zbożową, sprawdź jej skład.

Jak powstaje kawa smakowa?

Kawa smakowa powstaje na wskutek dodania do niej substancji zapachowych, niekiedy też smakowych. Ma to miejsce podczas produkcji. Najlepiej ziarna przyjmują te substancje podczas wypalania oraz chłodzenia. A jak to wygląda dokładnie? Spryskuje się prażone ziarna kawy wodą z dodatkiem olejku aromatycznego. To czas, kiedy są one najbardziej podatne na wchłanianie się różnych substancji. Niekiedy niestety producent dodaje sztuczny aromat po to, aby zamaskować defekt ziaren lub ich nieświeżość. Oczywiście większość produktów dostępnych na rynku jest wysokiej jakości, a bogactwo smaków sprawia, że zdecydowanie kawa smakowa, to jeden z ulubionych napojów dorosłych konsumentów.

Kawa smakowa – rodzaje

  • kawa rozpuszczalna – podczas jej suszenia dodawany jest specjalny ekstrakt (najlepiej sprawdza się podczas parzenia w kubku czy filiżance, gdzie dodany smak rozpuszcza się wraz z kawą);
  • kawa mielona – taką kawę można użyć na kilka sposobów: w kawiarce, w ekspresie ciśnieniowym bądź przelewowym lub bezpośrednio w kubku czy filiżance;
  • kawa ziarnista – wymaga zmielenia przed zaparzeniem (w młynku, ekspresie lub osobnym urządzeniu);

Kawa smakowa – jakie smaki można kupić?

Warianty kaw smakowych są niemal nieograniczone. Często mogą podkreślać porę roku czy święta. Na przykład latem smak cytryny daje orzeźwienie, a z kolei święta Bożego Narodzenia przywodząc na myśl smak piernika czy jabłek z cynamonem. Wybór dostępnych smaków na rynku jest niemal nieograniczony.

Najpopularniejsze z nich, to:

  • wanilia;
  • czekolada;
  • truskawka;
  • pomarańcza;
  • banan;
  • karmel;
  • cynamon;
  • szarlotka;
  • orzechowa;
  • kokosowa;
  • whisky;
  • adwokat.

Jaka jest dobra kawa smakowa?

Istnieje kilka cech, na które warto zwrócić uwagę, kupując kawę smakową. Najczęściej wybieranym gatunkiem kawy jest arabica. Cechuje ją to, że jest najbardziej aromatyzowana, która równocześnie jest łagodna i ma delikatny smak. Idealnie nadaje się do tego, aby dodać do niej mleko lub inne produkty. Również zawartość kofeiny jest nie bez znaczenia. Chcąc się wyciszyć, należy wybrać tą o niskiej zawartości kofeiny. Z kolei chcąc się pobudzić oraz w przypadku, jeśli nie masz problemów z nadciśnieniem, możesz wybrać taka, która ma większą zawartość kofeiny.

Czy cena ma znaczenie?

Niezależnie czy kawa smakowa jest rozpuszczalna, czy nie, to warto kupić znaną markę. W przypadku takich napojów cena i marka jest gwarancją jakości. Podczas kupowania koniecznie sprawdź, czy opakowanie jest szczelnie zamknięte, ponieważ kawa, to produkt, którego aromat szybko ulatuje przy nieszczelnym przechowywaniu.

Przykładowe przepisy na domową kawę smakową

Choć tradycyjnie kupiony napój w sklepie może smakować i z pewnością ma szerokie grono zadowolonych konsumentów, to nic nie zastąpi świeżo przygotowanej kawy w domu. Można na przykład zaopatrzyć się w syropy smakowe, laskę wanilii czy cynamon. Dodając takie lub inne produkty, można sprawić, że kawa smakowa będzie wyjątkowa.

Kawa z wanilią i cynamonem

  1. Zaparz świeżo mieloną kawę w kawiarce.
  2. Dodaj cynamon oraz wanilię (starte na tarce).
  3. Podgrzej i spień mleko oraz posłodź je cukrem trzcinowym.
  4. Gotową kawę przelej do kubka lub filiżanki, dodając w następnej kolejności mleko.

Kawa czekoladowa

  1. Zaparz świeżo zmieloną kawę w kawiarce, dodając do niej startą czekoladę.
  2. Podgrzej i spień mleko, a następnie je ostudź.
  3. Przelej kawę smakową do kubka lub filiżanki, dodając mleko.
  4. Teraz możesz ją posłodzić i udekorować startą czekoladą.

Podsumowanie

Napój kawowy jakim jest kawa smakowa, możesz pić nawet kilka razy dziennie. Jednak pamiętaj, aby nie była w takim przypadku za mocna. Nie potrzebne są dodatkowe słodkości, ponieważ taka kawa to dobry pomysł na deser. Wystarczy rozkoszować się jej smakiem i odkrywać kolejne ulubione jej rodzaje. 


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa sypana

Kawa sypana czy rozpuszczalna? Która z nich ma lepszy wpływ na zdrowie? Jak zaparzyć dobrą kawę sypaną?

Następny artykuł
herbata koperkowa

Herbata koperkowa – co musisz wiedzieć o naparze z kopru włoskiego? Poznaj właściwości herbaty koperkowej!

Zobacz też