W artykule powiemy, kiedy warto stosować napary i preparaty z ostropestem. Herbata zaparzona z jego nasion ma nie tylko wiele właściwości leczniczych, ale charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Nauczymy cię ją przygotowywać i przedstawimy środki ostrożności, które warto zachować podczas jej spożywania.
Ostropest plamisty – roślina lecznicza, która wesprze wątrobę i nie tylko
Ostropest plamisty cieszy się dużą popularnością ze względu na właściwości lecznicze, które zawdzięcza przede wszystkim sylimarynie. To substancja, która stabilizuje błony śluzowe komórek wątroby, wskutek czego chroni narząd przed szkodliwym wpływem toksyn i wspomaga jego regeneracje. W dodatku wpływa na zmniejszenie stężenia bilirubin i normalizuje parametry takie jak AST, ALT i GGT. Co ciekawe ta roślina lecznicza sprawdzi się w tej roli nie tylko u ludzi, ale i u zwierząt, jednak jej podanie pupilowi zawsze powinno być poprzedzone konsultacją weterynaryjną.
Wspieranie pracy wątroby to nie jedyna zaleta ostropestu. Herbata przyrządzona z jego nasion wspomaga również leczenie kamicy żółciowej i zmniejsza ryzyko zapalenia dróg żółciowych i woreczka żółciowego. W dodatku ziele ma korzystny wpływ na procesy trawienne i skutecznie zwalcza dolegliwości żołądkowo-jelitowe takie jak wzdęcia, nudności, zgagi czy bóle brzucha. Jest szczególne doceniany przez kobiety cierpiące z powodu endometriozy, ponieważ pomaga uregulować czas krwawienia miesiączkowego, można stosować go również w celu hamowania krwawień z nosa, jelita grubego oraz żylaków odbytu.
Jak wykorzystać ostropest? Herbata z tej rośliny jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna
Na rynku istnieje wiele preparatów czy olejków wyprodukowanych z ostropestu. Herbata przyrządzona z tego zioła będzie równie skuteczna, a o wiele tańsza i w dodatku smaczna. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. W kubku umieść łyżeczkę zmielonego ostropestu lub dwa razy tyle jego suszonych liści. Zalej wrzątkiem i parz przez przynajmniej 10 minut, by wszystkie substancje aktywne dostały się do wody. Po tym czasie twój prozdrowotny napar jest gotowy do picia.
Jeśli nie lubisz jego wyrazistego, ziołowego smaku, możesz wzbogacić go w inne składniki. Cytryna i mięta doskonale orzeźwią, a miód doda słodyczy i dodatkowych właściwości prozdrowotnych.
Przeciwwskazania do stosowania preparatów i herbaty z ostropestu
Spożywanie ostropestu zwykle nie wywołuje skutków ubocznych. Jednak ze względu na brak wystarczających ilości badań potwierdzających bezpieczeństwo jego stosowaniu u dzieci poniżej 12. roku życia i kobiet w ciąży, lepiej zrezygnować z picia przygotowanego z niego naparu wśród tych grup. Osoby z uczuleniami na rośliny z grupy astrowatych powinny zachować szczególną ostrożność podczas jego spożywania. Nie zaleca się także picia naparu z ostropestu pacjentom z chorobą nowotworową piersi lub prostaty, ponieważ może on upośledzać gospodarkę estrogenową.
Herbata z ostropestu – napój, który zadba o twoją wątrobę
Herbata z ostropestu to najlepszy napar dla osób zmagających się z chorobami wątroby. Warto ją stosować również w przypadkach, kiedy ten narząd jest obciążany (na przykład poprzez picie alkoholu lub spożywanie ciężkostrawnych potraw) jeszcze przed wystąpieniem dolegliwości. Pamiętaj, że aby zauważyć pozytywny skutki spożywania tego zioła, kurację trzeba stosować przez przynajmniej miesiąc.
Może Cię też zainteresować:
- Herbata z majeranku – czy leczy przeziębienie? Poznaj jej wszystkie właściwości i sprawdź, jak przygotować ziołowy napar!
- Poznaj piołun! Herbata z niego przyrządzona pomoże ci uporać się z wieloma dolegliwościami i wzmocni twoje zdrowie
- Herbata z żurawiną – smaczny napój o wielu prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź jak przygotować własny napar!
- Herbata na wątrobę – które ziołowe składniki wspomagają pracę wątroby?
- Herbata z goździkami – właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania. Poznaj przepis na leczniczy napar!
- Herbata na przeczyszczenie, czyli jak poradzić sobie przy uciążliwych zaparciach.
- Rozgrzewająca herbata z imbiru i cytryny – jak ją parzyć i jakie są jej właściwości? Poznaj napar z imbiru!
- Herbata z dzikiej róży to świetne źródło witaminy C i nie tylko. Dowiedz się więcej o tej owocowej herbatce!