Mrożona herbata – skąd pochodzi i jak ją przygotować?

Nie ma nic lepszego w upalny dzień niż pyszna mrożona herbata. Czy można ją pić tylko latem? Nie! Ice tea możesz pić przez cały rok, niezależnie od pory roku. Sprawdź, jak przyrządzić ten pyszny napój.
mrożona herbata

Lato to pora roku, w której mrożona herbata jest wybierana niemal tak często jak woda. Ten orzeźwiający napój może być przygotowany z różnych rodzajów herbat i dodatków. Znajdziesz ją jako gotowy produkt w sklepie czy restauracji, ale najlepiej będzie smakować przygotowana ze świeżych produktów w domu. Poznaj łatwe sposoby na jej przygotowanie i przekonaj się, że taka herbata zasmakuje każdemu.

Skąd pochodzi mrożona herbata?

Aromatyczny napój herbaciany znany jest od setek lat. Kiedy natomiast wymyślił ktoś ice tea? Pierwsza mrożona herbata pojawiła się w 1870 roku. Na początku podawano ją w hotelach, a następnie na stacjach kolejowych. Około w 20 lat później w USA podczas trwających upałów, zaproponowano ten zimny napój gościom odwiedzającym Międzynarodowe Targi. Dzięki temu już wkrótce popularność tej herbaty rozsławiła się na cały świat. Obecnie można ją znaleźć w każdym sklepie i zamówić w większości restauracji i kawiarni.

Podstawowy przepis na mrożoną herbatę

Choć najczęściej wybiera się do przygotowania tego napoju herbatę czarną, to nie trzeba tylko ograniczać się do jej jednego rodzaju. Idealnie sprawdzi się również napar z zielonej herbaty. Można do przygotowanego napoju dodać same kostki lodu i to już wystarczy. Jednak ograniczeniem jest tylko twoja wyobraźnia. Mrożona herbata idealnie smakuje z dodatkiem owoców lub ziół. Najchętniej dodawana jest cytryna.

Lista potrzebnych składników:

  • 1 litr zagotowanej wody;
  • kostki lodu;
  • 2 saszetki czarnej herbaty;
  • 1 cytryna (wyciśnięty sok);
  • mięta;
  • opcjonalnie: 5–6 łyżeczek cukru lub miodu, plastry cytryny, limonki lub pomarańczy.

Jak wygląda proces przygotowania ice tea?

  1. Przygotuj wszystkie powyższe składniki i dzbanek.
  2. Następnie trzeba parzyć herbatę we wrzątku, dosładzając ją lub nie.
  3. Czekaj aż napój ostygnie i następnie schowaj go do lodówki.
  4. Dodaj lód.
  5. Dodaj resztę dodatków wedle uznania.

Co w przypadku, gdy upał jest męczący i nie chcesz czekać? Możesz zrobić napar nieco inaczej. Należy zalać torebki bądź listki rośliny wrzątkiem, ale nie całym litrem, tylko mniejszą ilością wody. Następnie dodaj zimną wodę. W ten sposób herbata mrożona powstanie znacznie szybciej.

Domowa mrożona herbata – inne przepisy

W przypadku, jeśli czarna herbata z dodatkiem cytryny ci nie wystarcza, bo preferujesz bardziej owocowy smak, to poniżej znajdziesz pomysły na inne rodzaje mrożonych herbat:

  • mrożona zielona herbataużyj więcej torebek niż w poprzednim podstawowym przepisie (3–4 saszetki). Taki napar trzeba zaparzyć przez 4–5 minut, tak aby w efekcie nie był zbyt intensywny. Po schłodzeniu i ewentualnym osłodzeniu dodaj kostki lodu i idealnie podkreślającą smak miętę. Plasterek cytryny będzie również świetnie się komponował;
  • mrożona herbata miętowa – to połączenie dwóch saszetek czarnej herbaty z dwoma torebkami mięty. Oba rodzaje herbat należy parzyć pod przykryciem przez około 3 minuty w osobnych bądź tym samym naczyniu. Po schłodzeniu i dodaniu soku z cytryny włóż do dzbanka kostki lodu listek mięty i plastry wybranego cytrusa;
  • mrożona herbata brzoskwiniowa – zaparz czarną herbatę. Równocześnie wrzuć do garnka bądź rondelka: 5 połówek brzoskwiń z puszki, szklankę zimnej wody i opcjonalnie ulubiony słodzik. Podgrzewaj na ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając, a następnie zblenduj. Połącz owoce z herbatą i przecedź, jeśli nie chcesz mieć gęstszego napoju. Po schłodzeniu dodaj kostki lodu i mrożona herbata jest już gotowa;
  • mrożona herbata malinowa – torebki tej herbaty zaparzaj przez około 5 minut. Dodaj sok z cytryny oraz miód (3–4 łyżki). Po schłodzeniu dodaj kostki lodu i wybrane dodatki, takie jak: gałązkę rozmarynu, miętę, plastry wybranego cytrusa.

Podsumowanie

Niezależnie od tego, który smak napoju wybierzesz, to pewnym faktem jest to, że mrożona herbata jest idealnym rozwiązaniem w upalny dzień. Stoi na podium wraz z wodą czy lemoniadą. Warto zaopatrzyć się w szklany dzbanek, który jest praktyczny, estetyczny i ukazuje dodatki, które wyglądają jak naturalne ozdoby. Istotne jest również to, w jakich naczyniach podasz ten napój. Wybierz szklanki przeznaczone do zimnych napojów. Mają one grubsze ścianki i podwyższone dno, dzięki czemu mrożona herbata będzie dłużej zimna.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Czy można uprawiać kawę w doniczce?

Czy można uprawiać kawę w doniczce?

Następny artykuł
kawa z adwokatem

Kawa z adwokatem – podróż do świata niepowtarzalnych doznań kulinarnych

Zobacz też