Kawa z miodem o poranku to zdecydowanie idealne rozpoczęcie dnia. Piękny słoneczny dzień, aromat kawy unoszący się w powietrzu, delikatna nutka słodyczy wyczuwalna za sprawą miodu – czy może być coś lepszego? Takie rozpoczęcie dnia z pewnością pozwoli ci naładować się pozytywną energią, która jest niezbędna do podejmowania codziennych wyzwań zarówno w pracy, jak i domu. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy, zdecydowanie nie należy z niej rezygnować, gdyż kawa ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Czy warto zamienić cukier na miód? Jakie są zalety kawy z miodem? Jak przygotować kawę z miodem? Sprawdź!
Czy warto zamienić cukier na miód?
Twoje kubki smakowe zdecydowanie mogą nie być zachwycone gorzką kawą bez cukru. Jednak nie da się zaprzeczyć, że biały cukier nie jest pożądanym składnikiem diety. To produkt, który nie ma żadnych wartości odżywczych i jest po prostu zbędny w codziennej diecie. Pojawia się więc bardzo ważne pytanie – na co zamienić biały cukier, jeśli nie jesteś w stanie wypić gorzkiej kawy lub herbaty? Niektórzy decydują się na słodzenie napojów miodem. Dietetycy są zgodni co do tego, że miód jest lepszą alternatywą dla cukru, bo zawiera cenne witaminy i minerały. Jednak należy mieć świadomość, że miód ma sporo kalorii i warto ograniczyć jego spożycie.
Zalety kawy z miodem
Miód ma wiele cennych właściwości. Przede wszystkim wpływa na poprawę odporności organizmu, pomaga walczyć z przeziębieniem i osłabieniem organizmu, obniża ciśnienie, przyspiesza gojenie ran, może pomóc przy leczeniu wrzodów żołądka, pobudza pracę mózgu. To oczywiście tylko kilka z podstawowych właściwości miodu, gdyż jest ich znacznie więcej. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej codziennej diety w rozsądnych ilościach.
Jak przygotować kawę z miodem?
Przygotowanie kawy z miodem nie jest skomplikowane, z pewnością sobie poradzisz. Do przygotowania takiej mikstury będziesz potrzebował:
- Świeżo zaparzoną kawę,
- Łyżeczkę ulubionego miodu.
Jeśli chcesz przygotować kawę z miodem, musisz wiedzieć, że miód w wysokich temperaturach traci swoje cenne właściwości, a tego zdecydowanie wolałbyś uniknąć. W związku z tym, zanim dodasz miód do kawy, poczekaj chwilę, aż wystygnie. Warto także podkreślić, że poszczególne rodzaje miodów mogą mieć trochę inne właściwości i smak.
Kawa z miodem to połączenie, które z pewnością przypadnie ci do gustu. Miód może być bardzo dobrym zamiennikiem białego cukru, jednak nie należy przesadzać z jego ilością w diecie.
Może Cię też zainteresować:
- Kawa z pianką – jak przygotować pyszną kawę z delikatną pianką? Poznaj sprawdzone przepisy!
- Kawa z mlekiem kokosowym – jak ją przygotować? Poznaj prosty przepis na pyszną i aromatyczną kawę!
- Czy warto pić herbatę z miodem? Poznaj jej właściwości. Przepisy na herbatę z cytryną, imbirem i miodem
- Latte macchiato – jak przygotować pyszną kawę z mlekiem samodzielnie w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
- Kawa barraquito – czym jest kawa po kanaryjsku? Poznaj przepis na ten wyjątkowy przysmak z Teneryfy!
- Tort kawowy na kilka sposobów. Poznaj przepisy!
- Kawa z jajkiem – sekret smaku i tradycji
- Najlepsza herbata na przeziębienie – rozgrzewający napar, który szybko postawi Cię na nogi!