Kawa z kolagenem – nowa moda czy sposób na zdrowie? Sprawdź, czy warto dodawać kolagen do kawy

Kolagen to białko, które występuje w naszym organizmie, a które odpowiada za kondycję kości, więzadeł, skóry i mięśni. Jego suplementacja, szczególnie w starszym wieku, bywa bardzo ważna. Czy kawa z kolagenem jest rozwiązaniem?
kawa z kolagenem

Badania potwierdzają, że kolagen występuje w kościach, mięśniach czy skórze ludzkiego ciała. Stanowi aż jedną trzecią całkowitej masy białka. Istnieje wiele rodzajów kolagenów, ale jego trzy podstawowe typy odpowiadają za wypełnienie wspomnianych już obszarów naszego organizmu. Nietrudno się domyślić, że zmniejszona produkcja kolagenu w podeszłym wieku może być sporym problemem. Rozwiązaniem jest suplementacja. Czy kawa z kolagenem będzie dobrym wyjściem?

Zachęcamy do zapoznania się z materiałem, który powstał przy współudziale weselnemedia.pl

Suplementacja kolagenu – dlaczego jest tak ważna?

Dostarczanie do organizmu kolagenu może mieć na niego bardzo pozytywny wpływ. Naukowe badania potwierdzają, że wpłynie on na:

  • jakość cery;
  • złagodzenie bólu stawów;
  • zmniejszenie ryzyka rozpadu kości w starszym wieku.

Korzyści są zatem bardzo duże. Ostatnio popularna jest kawa z kolagenem. Czy jej picie faktycznie ma sens?

Kawa z kolagenem jako sposób na lepsze zdrowie

Dodawanie kolagenu do kawy (lub kupowanie kawy z kolagenem) jest o tyle dobrym wyjściem, że nie wpływa on na jej smak. Jest on neutralny, dlatego jego obecność w napoju będzie niezauważalna. Dodatkowo to wygodne w przypadku osób, które piją kawę regularnie. Nie zapomną, żeby przyjąć dawkę kolagenu każdego dnia. Oczywiście kluczem jest wyrobienie sobie odpowiedniego nawyku.

Czy dodawanie kolagenu do kawy ma sens?

Istniały obawy, że kawa, która w momencie parzenia ma przecież wysoką temperaturę, może niszczyć białko zwarte w kolagenie. Najnowsze badania sugerują jednak, że degradacja następuje przy około 150 ºC. Oznacza to, że nawet zalana wrzątkiem kawa nie powinna wpłynąć negatywnie na dodany do niej kolagen.
Kawa z kolagenem to rozwiązanie praktyczne, które w przypadku osób, które powinny go suplementować, ma sens. Podobnie jak dodawanie białka do innych napojów czy potraw. Najważniejsze, aby przyjmować go regularnie.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
biała herbata

Biała herbata – właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien parzyć herbatę białą?

Następny artykuł
drip kawa

Zastanawiasz się, czym jest drip? Kawa parzoną tą metodą może być dobrą opcją dla ciebie!

Zobacz też