Kawa z kakao – jak ją przygotować? Prosty przepis na pyszny napój

Kawa sama w sobie jest bardzo smaczna. Nie oznacza to jednak, że nie można pokusić się o jej podrasowanie. Jednym z powszechnie stosowanych połączeń jest kawa z kakao. Sprawdź, jak ją przygotować, aby zachwycała smakiem.
kawa z kakao

Kawa z kakao to połączenie, któremu nie można się oprzeć. Wszystko dlatego, że ich smak i aromat wzajemnie się uzupełniają. Jednocześnie napój doskonale sprawdza się jako sposób na rozgrzanie podczas zimnych wieczorów. Jego dodatkową zaletą jest łatwość w przygotowaniu, bo polecenia z naszego przepisu będzie w stanie wykonać każdy bez wyjątku.

Dlaczego warto wybrać kakao?

Kakao jest nieocenionym źródłem składników odżywczych, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego. Zawiera magnez i wapń. To naturalne, że powinno znaleźć się w diecie każdego z nas. Jeśli jednak nie przepadasz za kakao, zawsze możesz pokusić się o połączenie go z kawą. Okazuje się, że to świetny pomysł, ponieważ doskonale się uzupełniają, a jednocześnie oferują niesamowite doznania smakowe. Kawa z kakao pobudza, łagodzi stres i wycisza… Najwyższa pora, żeby przygotować sobie taki napar! Jeśli jednak spodziewasz się dziecka – sprawdź najpierw czy kakao w ciąży to dobry pomysł.

Kawa z kakao – nasz przepis. Zrób to sam!

Oczywiście jedynym słusznym wyborem jest gorzkie, naturalne kakao, a nie słodzone zamienniki, po które (niestety!) tak chętnie sięgają dzieci. Ważna jest również dobra kawa – najlepiej świeżo zmielone ziarna arabiki. Jednym z rozwiązań jest dodanie kakao do kawy i zaparzenie jej w kawiarce.

Jeśli jednak taką nie dysponujesz, to nic straconego. Przygotuj filiżankę mocnej kawy, wykorzystując ulubiony sposób jej zaparzania. W drugiej filiżance rozpuść dwie łyżki kakao, dodając do niego niewielką ilość wody. Połącz zawartości obu naczyń i… to tyle! Możesz rozkoszować się pysznym i zdrowym naparem.

Rozgrzewa, dodaje energii i uzupełnia naszą dietę w witaminy oraz składniki odżywcze – mowa o kawie z kakao, która szybko powinna znaleźć się codziennym menu każdego z nas. Nie dość, że jest pyszna, to dodatkowo bardzo zdrowa.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa w ciąży

Kawa w ciąży a zdrowie matki i dziecka

Następny artykuł
kawa liofilizowana

Jak powstaje kawa liofilizowana i czemu może się przydać? Sprawdź pomysły na jej przygotowanie i wykorzystanie w kuchni!

Zobacz też