Kawa dalgona – jak przygotować kawę po koreańsku? Pyszny kawowy deser ze Wschodu

Czym jest kawa dalgona? Przepis na kawę po koreańsku zyskuje obecne coraz większą popularność ze względu na łatwość przygotowania, estetykę oraz smak. Jakich zasad należy przestrzegać, by zaparzyć idealną dalgona coffee? Jak uzyskać pożądaną kawową piankę?
kawa dalgona

Choć przepis na dalgona coffee wydaje się szybki i prosty, należy pamiętać o kilku zasadach dotyczących jej przygotowania. Na szczęście potrzebne będą ci do tego tylko trzy, łatwo dostępne składniki. W kawiarniach możesz spotkać ją również pod nazwą „kawa ubijana” lub „kawa spieniona”. Z uwagi na dużą ilość cukru przewidzianą w recepturze kawa dalgona może z powodzeniem występować w roli słodkiego deseru. Poznaj historię koreańskiej kawy i wypróbuj przepis, dzięki któremu uzyskasz pożądany efekt.

Jak powstała kawa dalgona?

Przepis na koreańską kawę powstał stosunkowo niedawno, bo w 2020 roku w trakcie kwarantanny spowodowanej pandemią koronawirusa. Dalgona miała stanowić namiastkę popularnego kawowego kremowego napoju z pianką o smaku toffi sprzedawanego od lat w Korei Południowej w każdym lokalu marki Dalgona Candy.

Zdjęcia kawy coraz częściej pojawiały się w sieci w mediach społecznościowych i z czasem każdy chciał wypróbować przepis na kawę dalgona we własnej kuchni. Warto wiedzieć, że nazywana jest ona również whippede coffee albo frothy coffee.

Czym jest dalgona coffee?

Kawa po koreańsku to bardzo słodki napój z dodatkiem mleka oraz warstwy kremowej pianki. W celu uzyskania jej pożądanej konsystencji mleko ubija się z cukrem i wodą w odpowiednich proporcjach (zwykle 1:1:1).

Co istotne, kawę dalgona możesz przygotować także z napojem roślinnym i nie będzie to niekorzystnie wpływało na jej smak. Z powodzeniem może też służyć jako orzeźwiający napój, jeśli zdecydujesz się na wersję z kostkami lodu. Zaskakujący może być fakt, że kawę dalgona tworzy się na bazie kawy rozpuszczalnej.

Dalgona candy – co to takiego?

Jest to określenie tradycyjnych koreańskich cukierków o strukturze toffi i plastra miodu. Przekąska ta zyskała popularność zwłaszcza po wojnie koreańskiej w latach 1950–1953. Trudna sytuacja gospodarcza kraju spowodowała, że słodycze były wówczas dość trudno dostępne, dlatego rodzice dzieci Korei Południowej postanowili samodzielne przygotowywać im słodkie przysmaki.

Podgrzewano więc cukier razem wodą, a następnie dodawano sodę oczyszczoną. Po ostygnięciu tak przygotowana masa tężała i zastygała, wyglądem przywodząc na myśl właśnie miodowy plaster. W smaku najpierw wyczuwalna była słodycz, a następnie lekka goryczka.

Przepis na koreańską kawę – jak ubić idealną piankę?

Do przygotowania idealnej kawy dalgona, potrzebne ci będą:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (podobno najlepiej sprawdza się wersja granulowana);
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 2 łyżeczki gorącej wody;
  • 0,5–1 szklanki zimnego mleka;
  • ewentualnie kostki lodu.

Przygotowanie dalgona coffee krok po kroku

  1. W niewielkiej misce zmieszaj kawę, cukier i gorącą wodę.
  2. Po wymieszaniu ubij te składniki na sztywną i puszystą masę (powinna podwoić swoją objętość, a do ubijania najlepiej wykorzystaj spieniacz do mleka. Sprawdzi się tu również trzepaczka albo rózga, jednak ubijanie zajmie wtedy więcej czasu).
  3. Do szklanki wrzuć kostki lodu, dodaj mleko, a na jego wierzch dodaj wcześniej spienioną kawę z cukrem.

Jeśli chcesz ubić kawę mechanicznie, możesz wykorzystać w tym celu również blender kielichowy albo mikser. Zwróć uwagę na to, czy kawa całkowicie się rozpuściła – jeśli pozostaną grudki, napój straci wyjątkowy efekt.

Czym można zastąpić cukier w dalgona coffee?

Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność przygotowywanego napoju, zwykły cukier możesz zastąpić jedynie erytrolem. Niewskazane jest użycie ksylitolu, syropu z agawy czy innych słodzików, które mogą spowodować, że pianka nie będzie tak zbita i puszysta, jak powinna być.

Przepis na dalgona coffee na bazie espresso

Kawę dalgona można przygotować na podstawie nie tylko kawy rozpuszczalnej, lecz także intensywnego espresso. Przepis w tym wypadku również jest dziecinnie prosty. Przygotuj ok. 30 ml espresso i schłódź, co pomoże w późniejszym ubiciu kawy z cukrem.

Kawa po koreańsku w innych krajach

Kawa dalgona ma swoje odpowiedniki w innych zakątkach świata, oczywiście w rożnych modyfikowanych wersjach. W Europie Zachodniej czy Stanach Zjednoczonych kawę koreańską tworzy się na bazie kawy ziarnistej mielonej, a nie rozpuszczalnej kawy instant, jak to ma miejsce w Azji.

Wraz z migracją przepisu na kawę dalgona powstawały także jej alternatywne nazwy. W Indiach używa się określenia phenti tui. Z kolei na terenie Grecji tak ubijany gęsty napój kawowy zaczęto serwować w 1957 roku pod nazwą frappe, który zyskał popularność także w innych krajach i dziś można go zamówić w wielu europejskich kawiarniach.

W czym i jak podawać dalgona coffee?

Kawę dalgona serwuje się przeważnie w wysokich i wąskich szklankach do latte. Taki sposób podawania pozwala uwydatnić wszystkie walory estetyczne tego kawowego napoju, czyli jego warstwowość.

Niektórzy smakosze wolą najpierw zjeść łyżeczką piankę, a następnie wypić resztę zawartości szklanki, a inni mieszają składniki i od razu wypijają w całości. Pamiętaj, że sama pianka jest bardzo słodka, a napój kawowy dość intensywny w smaku. O sposobie picia kawy dalgona warto zatem zdecydować na podstawie własnych preferencji smakowych.

Gotowy deser możesz na wierzchu udekorować wiórkami czekoladowymi, kakao czy cynamonem. Jednym z popularnych dodatków do koreańskiej kawy jest syrop smakowy.

Kawa dalgona to oryginalna propozycja kawowego napoju o gęstej i kremowej konsystencji. Kawa pochodzi z Korei Południowej jednak serwowana jest w rożnych wariacjach na całym świecie. Przepis na kawę po koreańsku jest tak prosty, że bez problemu samodzielnie przygotujesz ją w domu. Zadbaj o odpowiedni sprzęt i składniki by stworzyć aksamitny i elegancki deser kawowy doskonale nadający się zarówno na popołudniowy relaks, jak i specjalne okazje.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata na przeczyszczenie

Herbata na przeczyszczenie, czyli jak poradzić sobie przy uciążliwych zaparciach.

Następny artykuł
kawa z odchodów nietoperza

Kawa z odchodów nietoperza – czy faktycznie istnieje? Wszystko, co musisz wiedzieć na temat tego niecodziennego napoju

Zobacz też