Kawa czekoladowa – pyszna, aromatyczna i słodka! Jaką kawę czekoladową wybrać? Sprawdź!

Kawa czekoladowa to wyśmienita propozycja dla największych miłośników słodkości. Jeśli zaliczasz się do tego grona, sprawdź, jak przygotować kawę czekoladową!
kawa czekoladowa

Kawa czekoladowa rozbudza zmysły, dodaje energii i poprawia nastrój. Co więcej, możesz ją w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu, choć oczywiście napój z kawiarni również będzie świetnie smakował. Gorąca kawa czekoladowa idealnie sprawdzi się w chłodniejsze jesienne lub zimowe dni, kiedy potrzebujemy trochę energii, aby sprostać codziennym wyzwaniom i słodkości na poprawę humory, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Natomiast latem możesz przygotować orzeźwiającą mrożoną kawę czekoladową. Z pewnością każda wersja tego napoju przypadnie ci do gustu. Jak przygotować pyszną kawę czekoladową samodzielnie w domu? Sprawdź!

Codzienny rytuał picia kawy

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez pysznej i aromatycznej kawy. Jeśli zaliczasz się do tego grona, koniecznie powinieneś spróbować kawy czekoladowej. Mokka, czyli kawa czekoladowa smakuje znacznie lepiej niż niejeden deser – koniecznie przekonaj się o tym na własnej skórze. Codzienny rytuał picia kawy jest bardzo ważne, to chwila tylko dla siebie i czas, w którym możesz się spokojnie rozbudzić i przywitać nowy dzień. Oczywiście pewnie nie zawsze masz czas na to, aby celebrować picie ulubionej kawy o poranku, jednak warto zadbać o ten aspekt. Rozpoczęcie dnia w ten sposób pozwoli ci naładować się pozytywną energią na cały dzień. 

Kawa czekoladowa – jak ją przygotować w domu?

Mokka to marzenie wielu smakoszy kawy i osób uwielbiających pyszne słodkości. Na szczęście, aby wypić tę wyjątkową kawę, nie musisz jechać do kawiarni. Możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Do przygotowania kawy czekoladowej będziesz potrzebował:

  • 60 ml espresso,
  • 120 ml mleka,
  • około 30 g czekolady,
  • dodatkowo możesz użyć bitej śmietany, cynamonu i kostki czekolady do udekorowania napoju. 

Przygotowanie kawy czekoladowej jest niezwykle proste. Wystarczy podgrzać mleko i rozpuścić w nim kostki czekolady, następnie uzyskaną miksturę przelać do szklanki i dodać espresso. Na koniec możesz udekorować kawę przygotowanymi wcześniej dodatkami. 

Kawa czekoladowa to pyszny napój, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Połączenie kawy i czekolady wydaje się idealne. Taka mieszanka wpłynie na poprawę humoru i doda ci energii niezbędnej do podejmowania codziennych wyzwań.  


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Irish coffe

Irish coffee – przepis na przygotowanie kawy po irlandzku. Jak połączyć whisky ze śmietanką, by uzyskać pyszny napój?

Następny artykuł
likier kawowy

Jak zrobić likier kawowy i z czym go podawać?

Zobacz też