Jak zrobić kawę w kawiarce?

Jak zrobić kawę w kawiarce? To wyjątkowo proste! Proces parzenia trwa zaledwie kilka minut, a w efekcie będziesz cieszyć się aromatycznym, gorącym naparem. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a na pewno ci się uda!
Jak zrobić kawę w kawiarce

Chcesz zaparzyć idealną kawę w kawiarce? Skorzystaj z naszej instrukcji krok po kroku, a napar w twojej filiżance będzie smakował zupełnie jak ten przyrządzany przez włoskich mistrzów espresso. Dowiedz się, jak zrobić kawę w kawiarce i cieszyć się pełnym smakiem bez goryczy!

Jak działa kawiarka?

Kawiarka jest prostym urządzeniem wykorzystywanym pierwotnie we Włoszech do parzenia espresso. Takie urządzenie składa się z dwóch części – dolnej, do której wlewa się wodę i umieszcza sitko ze zmieloną kawą, a także górnej, do której trafia gotowy napar. Pod wpływem temperatury w dolnym zbiorniku wytwarza się wysokie ciśnienie. To powoduje, że woda przelewa się przez sitko z kawą i z dolnej części kawiarki gotowy napar trafia do górnego zbiornika. Każda kawiarka jest wyposażona także w zawór i uszczelkę, dzięki którym woda nie wydostaje się na zewnątrz.

Na jakiej kuchence możesz przygotowywać kawę z kawiarki?

Wiedza na temat tego, jak zrobić kawę w kawiarce, nie przyda ci się na nic, jeśli będziesz korzystać z nieodpowiedniego urządzenia. Tradycyjnie espresso w kawiarce zaparza się na palniku kuchenki gazowej. Standardowe urządzenia nie są odpowiednie do stosowania na kuchenkach indukcyjnych. Jeśli masz taką w swojej kuchni, kup specjalną kawiarkę.

Polecanymi przez miłośników kawy producentami są:

  • Bialetti – słynna firma założona przez Alfonso Bialetti;
  • GAT;
  • Moka;
  • Ariete;
  • Florina.

Jak zrobić kawę w kawiarce – krok po kroku

Sam proces parzenia kawy w kawiarce trwa bardzo krótko, zaledwie kilka minut. Pamiętaj jednak, że zanim zaczniesz, będziesz potrzebować zmielonej kawy. Najlepiej zrobić to bezpośrednio przed zaparzaniem – wówczas smak i aromat będą pełniejsze.

Masz już zmieloną kawę? Teraz możesz przystąpić do procesu parzenia. Sprawdź, jak zrobić kawę w kawiarce:

  1. Nasyp odpowiednią ilość kawy do sitka. Co oznacza „odpowiedni”? Wszystko zależy od pojemności kawiarki. W takiej, z której przygotujesz espresso dla dwóch osób, mieści się około 10 g kawy.
  2. Wlej wodę do dolnego zbiornika. Powinno jej być tyle, by znajdowała się poniżej zaworu bezpieczeństwa. Woda może być ciepła, wówczas czas parzenia będzie krótszy.
  3. Dokładnie zakręć kawiarkę i postaw ją na źródle ciepła – palniku kuchenki gazowej lub na kuchence indukcyjnej.
  4. Podgrzej wodę. Gdy zacznie wrzeć, zaparzona kawa zacznie wypływać z otworów w górnej części urządzenia.
  5. Trzymaj kawiarkę na palniku tak długo, aż cały napar trafi do górnego zbiornika.
  6. Gdy tylko zauważysz, że zamiast kawy w otworach pojawia się piana, zdejmij kawiarkę z kuchenki.
  7. Po zaparzeniu od razu przelej kawę do filiżanek.

Jak przygotować kawę w kawiarce, by smakowała idealnie?

Nawet gdy wiesz już, jak zrobić kawę w kawiarce, z czasem może ci to nie wystarczyć. Jako doświadczony miłośnik kawy z pewnością będziesz chciał, by przyrządzany przez ciebie napar miał idealnie wyważony smak i aromat. Jak osiągnąć taki efekt?

Przede wszystkim dzięki dobraniu odpowiedniego rodzaju ziaren kawy. Zdecydowanie powinna to być kawa świeżo palona. W przypadku kawiarek najlepiej sprawdzają się kawy średnio palone, o łagodnym smaku. Warto pamiętać, że kawa z kawiarki ma nieco bardziej gorzki smak niż np. ta z ekspresu.

Pamiętaj również o odpowiednim mieleniu. Kawa do przyrządzania w kawiarce powinna być dość drobno zmielona. W młynku powinny się znajdować drobinki wielkości kryształków cukru. Uważaj, by kawa nie była zbyt drobno zmielona.

O idealny smak przez długie lata zadbasz także dzięki kontrolowaniu na bieżąco stanu kawiarki. Elementem, który niszczy się najczęściej, jest uszczelka. Może to mieć wpływ na proces przygotowywania kawy i na jej smak. W przypadku kawiarek renomowanych producentów bez problemu wymienisz zużytą uszczelkę na nową, oryginalną.

Wiesz już, jak używać kawiarki i zaparzać swoją ulubioną kawę? Poznaj także inne sposoby na to, jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa mokka

Aromatyczna kawa mokka na twoim stole. Prosty przepis na czekoladowy napój

Następny artykuł
masala chai

Masala chai – przepis na herbatę z mlekiem i przyprawami. Czym zaskoczy cię indyjski przysmak?

Zobacz też