Każdy, kto ma w domu Thermomix, wie, o jak przełomowym urządzeniu tutaj mowa. Pozwala na przygotowanie pysznych posiłków, a także stanowi doskonałe zastępstwo dla wielu sprzętów, które zwykle zagracają kuchnię każdego z nas. Okazuje się również, że młynek do kawy również może pójść w odstawkę, ponieważ wielofunkcyjne urządzenie potrafi również mielić ziarna kawy. Jak zmielić kawę w Thermomiksie? Sprawdź!
Jak zmielić kawę w Thermomiksie? Banalnie prosty przepis!
Chcesz zmielić ziarna kawy w Thermomiksie? Nie ma problemu, a cały przepis zawiera się w dwóch bardzo prostych krokach, które obejmują również podgrzanie ziaren. Kawa jest wówczas o wiele bardziej aromatyczna! Oto co musisz zrobić:
- Do naczynia miksującego wsyp kawę, a następnie ją podgrzej – preferowane ustawienie to 3 min/temperatura 60 stopni/obr. 2;
- Podgrzane ziarna kawy mogą zostać zmielone. Ustawienie Thermomix to: 2 min/obr. 10.
To szybki i skuteczny przepis na uzyskanie pysznej i aromatycznej kawy, która nada się zarówno do bezpośredniego zaparzenia, jak i do kawiarki, french pressa, a także ekspresu do kawy.
Thermomix a mielenie kawy – czy to dobry pomysł?
Zastanawiasz się, czy używać Thermomiksa do mielenia kawy? Nie ma przeciwwskazań, a producent rekomenduje taką funkcję urządzenia. Świeży aromat i niepowtarzalny smak mielonej kawy to coś, o czym trudno zapomnieć, ale posiadając wspomniane urządzenie wielofunkcyjnie, nie potrzebujesz już młynka. To wygodna rozwiązanie.
Jeśli zmieliłeś zbyt dużo kawy to nie problem. Możesz ją przechowywać w lodówce. Pamiętaj, żeby była szczelnie zamknięta – najlepiej w pojemniku. Następnego dnia będzie smakowała równie dobrze. Warto jednak mieć świadomość, co potwierdzają bariści, że najlepiej smakuje świeżo zmielona kawa, dlatego odpowiednio dobieraj ilość kawy mielonej do swojej filiżanki.
Wiesz już, jak zmielić kawę w Thermomiksie, a także jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem. To dwie podstawowe kwestie, jeśli marzy ci się pyszna mała czarna jak z dobrej kawiarni. Korzystaj z możliwości urządzenia Thermomix również podczas przygotowywania pysznego naparu, oszczędzając swój czas i przestrzeń w kuchni. Postaw na wygodę, a kawę ziarnistą zawsze miel właśnie w tym niezwykle popularnym urządzeniu. Na pewno nie pożałujesz tego rozwiązania, które jest coraz bardziej cenione na całym świecie.
Może Cię też zainteresować:
- Jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem – 5 pomysłów
- Kawa mielona jako efekt obróbki ziaren kawowca. Jaka jest najlepsza kawa mielona – arabica czy robusta?
- Jak przechowywać kawę ziarnistą, by smakowała najlepiej?
- Zastanawiasz się, czym jest drip? Kawa parzoną tą metodą może być dobrą opcją dla ciebie!
- French press – kawa parzona w prostym urządzeniu. Jak ją zrobić?
- Kawa Nitro – jaki ma smak i czy warto ją wypróbować?
- Jak zrobić kawę z pianką? Nie masz ekspresu? To nie problem!
- Kawa z brandy – jak ją zrobić?