Herbata paragwajska – czy znasz ten napój? Sposoby parzenia i właściwości naparu nazywanego herbatą z Paragwaju!

Wpisując w internecie frazę herbata paragwajska, znajdziesz mnóstwo informacji dotyczących rodzajów, sposobów parzenia czy właściwości Yerba mate. Oba napoje mają wiele cech wspólnych, ale czy właściwe jest określanie Yerby herbatą?
herbata paragwajska


Yerba mate od lat zyskuje popularność na całym świecie. Przez wiele osób, a także mnóstwo sklepów internetowych nazywana jest herbatą paragwajską. Nie jest to określenie poprawne mimo podobieństw w sposobie parzenia i wyglądzie suszu. Sprawdź, z czego wytwarza się pobudzającą Yerbę, jej rodzaje i sposoby parzenia.

Paragwajska herbata czy Yerba mate?

Według definicji tradycyjna herbata to napar przyrządzany z liści określonej grupy roślin należących do rodzaju kamelia. Wszystkie rośliny z tej grupy są do siebie podobne i traktuje się je jako odmiany jednego gatunku chińskiej herbaty, która nie występuje w Ameryce Południowej. Natomiast Yerba mate to napar przygotowywany z ostrokrzewu paragwajskiego – drzewa, które poza Paragwajem uprawiane jest również w Brazylii, Argentynie oraz Urugwaju.

Nieścisłość w poprawnym nazewnictwie powstała najprawdopodobniej z powodu ogromnej popularności herbaty w naszym kraju. Język jest żywy, w każdym kraju inny dlatego nie ma większego znaczenia czy nazywasz Yerbę po prostu Yerbą Mate, czy herbatą. Warto jednak poznać lepiej różnice i właściwości tego pobudzającego napoju.

Krótka historia popularności Yerba mate

W dorzeczu Parany na terenie dzisiejszej Brazylii, Paragwaju i Argentyny orzeźwiające i pobudzające działanie liści ostrokrzewu znane jest już od tysięcy lat. Mimo tego Yerba mate trafiła do Polski dosyć późno, bo dopiero pod koniec XX wieku. Ciekawostką jest, że pierwsze próby sprowadzania na masową skalę suszu mate miały miejsce w dziewiętnastym wieku, ale zostały skutecznie powstrzymane przez Rosjan.

Właściwości zdrowotne paragwajskiego naparu

Ludność zamieszkująca dorzecze Parany regularnie piła Yerba mate ciesząc się doskonałym zdrowiem. Dziś wiemy o wiele więcej na temat zdrowotnych właściwości tego napoju. Jednak jak wszystko na świecie należy pić go z umiarem. Osoby spożywające napar z ostrokrzewu w nadmiarze borykają się z problemami nowotworowymi, a najwięcej przypadków odnotowano w krajach, w których stał się narodowym napitkiem, czyli w Argentynie, Urugwaju, Brazylii oraz Paragwaju. Mieszkańcy tych państw najbardziej narażeni są na nowotwór jamy ustnej, pęcherza moczowego oraz gardła.

Jeśli spożywasz „herbatę paragwajską” w umiarkowanych ilościach, będziesz cieszyć się jej licznych, prozdrowotnych właściwości. Wśród nich można wymienić: obniżenie cholesterolu, leczenie otyłości, podniesienie odporności, ochrona układu sercowo-naczyniowego i wątroby, ale ma również działanie pobudzające. Udowodniono, że Yerba mate zawiera antyoksydanty, dzięki czemu podnosi sprawność intelektualną, poziom energii, a dodatkowo regularne jej picie gwarantuje lepsze kojarzenie oraz przyspieszenie procesów myślenia.

Jak powinna być parzona Yerba mate?

Aby móc przygotować napar z ostrokrzewu i cieszyć się jego smakiem i aromatem w zaciszu własnego domu, powinieneś wyposażyć się w kilka niezbędnych rzeczy. Koniecznie zaopatrz się w specjalną tykwę oraz słomkę. Każdy region ma swój sposób na przyrządzenie napoju, ale najczęściej do tykwy wsypuje się suszone liście w ilości od 25% do 75% objętości naczynia w zależności od intensywności naparu, jaką chcesz uzyskać.

Yerba mate daje ci wiele możliwości, ponieważ nie ma jednego słusznego sposobu przygotowania. Nadaje się zarówno na gorące, jak i mroźne dni, ponieważ możesz przyrządzić ją na zimno i na ciepło. Optymalna temperatura wody, którą należy wykorzystać to od 60 do 85 stopni Celsjusza.

Rodzaje naparu potocznie nazywanego herbatą paragwajską

Yerba mate dzieli się na cztery główne rodzaje. Yerba argentyńska jest polecana dla osób zaczynających swoją przygodę z parzeniem liści ostrokrzewu. To odmiana łagodniejsza w smaku z lekko wyczuwalną nutą goryczy. Odmiana paragwajska posiada dymny, wędzony smak i aromat oraz charakteryzuje się większą zawartością pobudzających związków.

Dla entuzjastów słodkich napojów poleca się zazwyczaj odmianę brazylijską, która mielona jest na drobny pył i wyróżnia się świeżym, trawiastym posmakiem. Ostatnim dającym się wyróżnić rodzajem jest Yerba urugwajska. Poznasz ją po drobno zmielonym suszu i dłuższym czasie leżakowania.

Yerba mate – idealne uzupełnienie zdrowej diety

Bez znaczenia czy nazywasz ją herbatą paragwajską, czy po prostu Yerba matą, wybierając ten napój i spożywając regularnie, wspomagasz swój układ odpornościowy i poprawiasz ogólne samopoczucie. Połączenie różnorodności smaków, aromatów, a także wielu sposobów przyrządzania sprawia, że jest to napar na każdą okazję.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata liściasta

Herbata liściasta – głębia smaku naparu herbacianego

Następny artykuł
kawa żołędziówka

Kawa żołędziówka – tradycyjny napój z głębi lasu

Zobacz też