Yerba mate – intensywnie pobudzający napar zdrowszy od kawy

Yerba mate (ilex paraguariensis), to napar powstający z rośliny, jaką jest ostrokrzew paragwajski. Jego wyjątkowo silnie pobudzające właściwości oraz bardzo dobry wpływ na cały organizm, powodują, że jest to roślina, w jaką warto się zaopatrzyć.
yerba mate

Nie tylko mocne pobudzenie niczym mocna kawa to znak rozpoznawczy yerba mate. Picie tego napoju ma również między innymi właściwości oczyszczające, wzmacniające czy regulujące. Wiele osób uważa, że posiada ona w składzie niemal wszystkie możliwe witaminy i minerały. To, co charakteryzuje przygotowywanie naparu z yerba mate, to oryginalny i nietypowy sposób zaparzania. Nie wystarczy do tego zwykły kubek czy zaparzać. Należy się zaopatrzyć w specjalne akcesoria. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się, co należy kupić.

Yerba mate – skąd pochodzi i jak wygląda

Ostrokrzew paragwajski, z którego pochodzi yerba mate, rośnie tylko na jednym obszarze na świecie. Jest to obszar pomiędzy rzeką Paraguay a Oceanem Atlantyckim. Picie yerba mate w niektórych krajach, to narodowy zwyczaj.

Są to:

  • Paragwaj;
  • Urugwaj;
  • Argentyna;
  • Brazylia;
  • Chile.

Jak wygląda krzew, z którego powstaje yerba mate?

Ostrokrzew paragwajski to wiecznie zielone drzewo. Jego wysokość sięga aż do 20-30 metrów wysokości. Takie paramentry osiąga ta roślina najczęściej rosnąc dziko. Napar herbaciany powstaje z suszu, na który składają się liście i patyczki. Istnieje kilka odmian yerba mate w zależności od miejsca, gdzie znajduje się dana plantacja. A jakie to odmiany?

  1. Yerba brazylijska – ma słodki, trawiasty smak. Nie leżakuje, dlatego jest on taki świeży. Ta odmiana jest zmielona na drobną mąkę, a jej kolor jest zielony. Mate green jest delikatniejsza od innych odmian oraz jest zdrowsza dzięki temu, że jest suszona gorącym powietrzem, a nie dymem.
  2. Yerba argentyńska – jej smak jest łagodny, ale bardziej gorzki. Susz jest grubiej cięty i ma mniej pyłu.
  3. Yerba paragwajska – smak i aromat jest mocniejszy, wędzony, dymny. Susz yerba mate jest drobniej cięty, a pyłu jest więcej. Popularna odmiana z tego obszaru, to yerba mate Pajarito.
  4. Yerba urugwajska – ten susz jest drobno zmielony, pylasty. Nie posiada żadnych gałązek. Ten rodzaj długo leżakuje. Co ciekawe yerba nie rośnie bezpośrednio w Urugwaju.

Skład yerba mate i jej właściwości

Yerba mate skutecznie pobudza mimo tego, że kofeina w jej składzie nie jest w dużej ilości. Napar taki jak ten bogaty jest w mnóstwo witamin i minerałów.

Zawiera składniki odżywcze, takie jak:

  • magnez;
  • żelazo;
  • potas;
  • wapń;
  • cynk;
  • fosfor;
  • krzem;
  • witamina C;
  • witamina E;
  • witaminy z grupy B, takie jak: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9;
  • kwas chlorogenowy.

Yerba mate – właściwości

Listek yerba mate zawiera kwas chlorogenowy, który jest silnym przeciwutleniaczem. Wspomaga on odchudzanie, a także leczenie cukrzycy czy insulinooporności. Liczne właściwości zdrowotne powinny zachęcić, chociaż do spróbowania tego naparu.

Jakie jeszcze korzyści niesie picie yerba mate? Są to:

  • obniżanie ciśnienia krwi;
  • poprawa krążenia;
  • wspomaganie leczenia astmy;
  • ujędrnia skórę;
  • oczyszcza organizm z toksyn;
  • stymulowanie układu nerwowego;
  • zwiększenie zdolności koncentracji;
  • wpływa rozluźniająco na mięśnie;
  • reguluje trawienie;
  • stymuluje wydzielanie się soku żołądkowego;
  • zwiększa odporność organizmu;
  • skutecznie zmniejsza uczucie głodu oraz zmęczenia.

Yerba mate a umysł

Warto rozwinąć wcześniej wymieniony bardzo dobry wpływ yerby na umysł człowieka. Skuteczne poprawianie koncentracji i uwagi sprawia, że napar z ostrokrzewu paragwajskiego nadaje się idealnie dla osób pracujących umysłowo. Osoby pijące kawę niemal nałogowo, będą mogły cieszyć się dłuższym skupieniem oraz energią, jeśli wybiorą jako swój główny napój yerbę, zamiast kawy. Stany lękowe oraz depresyjne są łagodzone, dzięki temu, że yerba mate to napar z dużą ilością witaminy B.

Yerba mate – przeciwwskazania

Mimo tego, że yerba mate ma tak wiele korzystnych właściwości, to istnieje jednak kilka przeciwwskazań odnośnie jej picia. Jest ich niewiele i są w zasadzie takie jak przy większości produktów zawierających kofeinę. Są to dzieci, które bezwzględnie nie mogą pić takiego naparu oraz tak samo wygląda sytuacja w przypadku kobiet w ciąży. Jeśli chodzi o kobiety karmiące piersią, to wygląda to nieco inaczej. Nie zaleca się im picia takiej herbaty jak yerba, ale jest to dozwolone w ilości maksymalnie dwóch filiżanek w ciągu dnia. Lepiej, aby nie przygotowywały one mocnego naparu, tylko zrobiły go z minimalnej zalecanej porcji suszu, czyli z nasypanego do 1/4 wysokości naczynia do zaparzania.

Jak parzyć yerba mate?

Tradycyjne naczynko do picia takiego naparu, to owoc tykwy (matera) ozdobiony metalowymi elementami. Odmiana tego produktu, która pochodzi z Palo Santo, to produkt drewniany. Nadaje nieco żywiczny smak pitej w niej yerbie. Często można znaleźć w sklepach gliniane naczynie do zaparzenia yerba mate. Można użyć również zwykłego kubka oraz łyżeczki. Niezbędna do przygotowania napoju herbacianego w tradycyjny sposób jest bombilla, która jest metalową rurką zakończoną odkręcanym sitkiem.

Parzenie yerba mate można opisać w kilku krokach:

  1. Włożenie bombilli do naczynia.
  2. Wsypanie suszu na 3/4 objętości naczynia (można wsypać mniej, w celu otrzymania łagodniejszego naparu).
  3. Na lanie do pełna przegotowaną i ostudzoną wodą o temperaturze 70–75°C.
  4. Czas oczekiwania na pełen smaku napar wynoszący 3-5 minut.

O czym należy pamiętać, parząc yerba mate w naturalnej tykwie?

Taki przedmiot musi być w specjalny sposób przygotowany. Na początku należy zalać tykwę wrzątkiem i zostawić tak to naczynie na maksymalnie 12 godzin. Po wylaniu wody należy delikatnie oczyścić wnętrze tykwy za pomocą łyżeczki. Po wykonaniu tej czynności powierzchnie czyszczone nie będą idealnie gładkie. Takie naczynie podczas parzenia yerby może się czasami skraplać na zewnątrz, co jest normalnym zjawiskiem. Świeżo po przygotowaniu tykwy za pomocą wrzątku oraz jej oczyszczeniu, może być wyczuwalny zapach palonego drewna, co jest charakterystyczne.

Jak przechowywać i dbać o tykwę?

  1. Po użyciu wypłucz naczynie pod bieżącą wodą.
  2. Susz naczynie w pozycji stojącej otworem do góry.
  3. Nie należy myć tykwy środkami chemicznymi.
  4. Nie można konserwować oraz pielęgnować naczynia za pomocą tłuszczy.
  5. Nie myj tykwy w zmywarce.
  6. Nie wkładaj naczynia do kuchenki mikrofalowej oraz nie podgrzewaj nad ogniem.

Yerba mate – ile razy dziennie?

Nie ma w tym przypadku restrykcyjnych wytycznych, dlatego każdy może pić napój z ostrokrzewu wedle własnych preferencji. Warto dobrać ilość spożywanych porcji zależnie od tego czy to produkt smakowy, czy bez dodatków oraz jaki to napar yerba mate. Yerba mate produkowana w jednym kraju, różni się nie tylko smakiem, aromatem, ale również właściwościami. Mimo wszystko należy mieć na uwadze, że w składzie takiego napoju jest kofeina, która ma właściwości pobudzające. Zaleca się picie naparu 1-2 razy dziennie. O czym warto wspomnieć, herbata yerba mate jest bardzo wydajna, ponieważ jedno zasypanie można zalewać aż 5-7 razy.

Podsumowanie

Liczne rodzaje yerba mate z dodatkami lub w wersji klasycznej sprawiają, że każdy może znaleźć swój ulubiony smak. Niezwykłe właściwości tego naparu, są warte jej spróbowania i wprowadzenia na stałe do swojej kuchni. Smak yerba mate może być dla niektórych zbyt mocny, jednak jest to kwestia wyboru odpowiedniego gatunku.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa z konopi

Kawa z konopi – niezwykły napój pełen korzyści

Następny artykuł
niebieska herbata

Niebieska herbata, czyli klitoria ternateńska. Właściwości zdrowotne picia Butterfly Pea Tea

Zobacz też