W sklepach możesz znaleźć produkty o różnych podobnie brzmiących nazwach:
- herbata granulowana,
- rozpuszczalna,
- instant.
Wbrew pozorom każda z nich oznacza coś innego. Herbata instant nie ma właściwie nic wspólnego z pełnymi antyoksydantów, aromatycznymi liśćmi. Na czele jej składu widnieje tylko cukier i syrop glukozowy. Rozpuszczalna herbata jest podobnej klasy produktem, co kawa rozpuszczalna – można powiedzieć, że jest to rozpuszczalna w wodzie, przetworzona esencja. Natomiast prawdziwa herbata granulowana wcale nie jest zła ani jakkolwiek szkodliwa!
Herbata granulowana a herbaciany napój rozpuszczalny
Niewątpliwą zaletą herbaty granulowanej jest fakt, że łatwo jest ją przechowywać i przygotowywać. Słodkie, owocowe napoje herbaciane rozpuszczalne w wodzie są wręcz uwielbiane przez dzieci. Niestety, w ich składzie nie znajdziesz prawdziwej herbaty – lub będą to tylko jej niewielkie ilości. Przykładowy skład takiego produktu skierowanego do najmłodszych wygląda następująco:
- cukier;
- glukoza;
- kwas cytrynowy;
- ekstrakt herbaty czarnej;
- sok cytrynowy;
- aromaty;
- witamina C;
- odtworzony sok z suszonego soku cytrynowego.
Jak widzisz, jest to bardzo słodki, wysoko przetworzony i niekorzystny dla zdrowia produkt. Jego jedyną zaletą jest kuszący smak i prostota przygotowania. Podobnie jak w przypadku innych produktów typu instant, tę „herbatę” wystarczy zalać wodą. Nie myl jednak tego granulowanego napoju herbacianego z prawdziwą granulowaną herbatą!
Indyjska herbata granulowana czarna
Inaczej wygląda czarna herbata granulowana. Do jej produkcji wykorzystuje się dużo lepszej jakości surowce – przede wszystkim prawdziwe herbaciane listki. Poddawane są one tym samym procesom suszenia i fermentacji, co herbaty sprzedawane w torebkach lub w formie luźno pakowanych liści. Są one jednak rozdrobnione i zbite w postać granulek. Po zalaniu ich wrzątkiem uwalniają swój głęboki smak i aromat.
Przez lata nawet czarna herbata granulowana uchodziła za najgorszy ze wszystkich rodzajów tego napoju. Wytwarzana była metodą mechaniczną poprzez miażdżenie, rozrywanie i zgniatanie fermentujących łodyg bądź gorzej jakości listków. Przez tak przygotowany surowiec przepuszczano następnie gorące powietrze, by zatrzymać proces utleniania. O złej jakości tego naparu świadczył przede wszystkim jej kolor, brak intensywnego aromatu i cena – nieporównywalnie niższa niż standardowa herbata liściasta. W Polsce wynosiła zaledwie około 1 zł za 100 g.
W dzisiejszych czasach wygląda to jednak całkiem inaczej. Herbata granulowana produkowana jest z delikatnych, ręcznie zbieranych i przygotowywanych listków. Warto jednak pamiętać o tym, że jest to kategoria produktów, z którymi trzeba bardzo uważać. Łatwo o słabej jakości granulaty, które w niczym nie różnią się od dawnej „herbaty”. Najlepiej przed kupnem sprawdzić skład widniejący na opakowaniu. Nie daj się też skusić podejrzanie niskim cenom! To m.in. one świadczą o słabej jakości i wątpliwym pochodzeniu.
Czy herbata czarna granulowana jest zdrowa?
Herbata granulowana czarna podczas parzenia uwalnia do wody większe ilości garbników, a więc tak przygotowany napar jest bardziej gorzki niż niektóre inne rodzaje herbat. Napój ten posiada piękny, brunatno-słomkowy kolor. Poza tym każda filiżanka herbaty jest bogata w:
- przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki;
- pobudzające teiny;
- stymulującą do działania kofeinę;
- cenne minerały.
Parzenie takiego napoju wygląda tak samo, jak parzenie herbaty liściastej. Wystarczy odmierzyć łyżeczkę produktu i zalać go gorącą wodą. Ciekawą opcją podobną do granulowanej herbaty jest też tzw. gunpowder tea – malutkich kuleczek, które po zalaniu wodą dosłownie eksplodują, rozwijając się do pełnych liści.
Herbata granulowana to nie to samo co chemiczne produkty rozpuszczalne typu instant. W prawdziwym granulacie z aromatycznych liści nie znajdziesz żadnych dodatków cukru ani innych substancji wątpliwego pochodzenia. Uważaj jednak, aby podobne nazewnictwo nie zmyliło cię do kupienia napojów gorszej jakości. Granulowana herbata o sprawdzonym pochodzeniu ma takie same właściwości, jak inne czarne herbaty.
Może Cię też zainteresować:
- Mrożona herbata – skąd pochodzi i jak ją przygotować?
- Herbata pobudzająca – zdrowa alternatywa dla kawy
- Herbata na wagę dla miłośników aromatycznego naparu. Zobacz, czym herbata na wagę różni się od tej pakowanej w torebkach
- Herbata sypana – Yunnan, Earl Grey, macha czy herbata owocowa? Naturalna herbata liściasta to ulubiony napój wielu ludzi
- Biała herbata w ciąży – o czym powinna wiedzieć każda przyszła mama?
- Herbata liściasta – głębia smaku naparu herbacianego
- Ile herbaty na litr wody? Wskazówki dla poszukiwaczy idealnego naparu
- Jak zrobić herbatę? Stwórz aromatyczny napar