Zastanawiasz się, czym jest drip? Kawa parzoną tą metodą może być dobrą opcją dla ciebie!

Metoda parzenia kawy drip – coś dla wielbicieli tego naparu, którzy pragną czegoś więcej niż filiżanki zwykłej kawy. To doskonały sposób przygotowywania naparu wydobywający całą głębię smaku ziaren.
drip kawa

Metoda parzenia kawy przelewowej jest znana od dawna. To pierwszy sposób, żeby uzyskać czysty napój w domu bez konieczności udawania się do kawiarni, gdzie królował ekspres ciśnieniowy. Drip kawa szybko jednak ustąpiła miejsca espresso, ponieważ pojawiły się domowe wersje ekspresów ciśnieniowych. Dopiero niedawno miłośnicy kawy zaczęli wracać do starych dobrych sposobów parzenia, głównie ze względu na zmianę myślenia o kawie. Stała się ważna na wielu poziomach, nie tylko jako dająca energię dzięki zawartej w niej kofeinie.

Dripper do kawy przelewowej – stare urządzenie w nowej odsłonie

Tajemniczo brzmiący drip to jedno z najprostszych urządzeń wykorzystujących czas i grawitację. Pierwowzór w 1908 r. stworzyła Melitta Bentz, gospodyni domowa z Niemiec. Podziurawiła dno mosiężnego dzbanka i wyłożyła go kartką papieru. Motywacją było pozbycie się z ulubionego naparu fusów. Firma Melitte skupiła się na produkcji filtrów do kawy. Nie była jedyną, której przeszkadzało, że na dnie filiżanki znajdują się drobinki, które wraz z ostatnim łykiem zawsze dostają się do ust.

Prostą metodę przelewową wybrali też inni pasjonaci kawy

Równocześnie z nią poszli inni twórcy, którzy swoje urządzenia produkują do dziś. Między innymi japońska firma, która zajmowała się wcześniej żaroodpornym szkłem laboratoryjnym zaprojektowała swój V60. Ich projekt trafił początkowo w zły okres, kiedy furorę robiła kawa rozpuszczalna. W XXI wieku wrócili na rynek wraz z coraz większym popytem na drip kawy.

Dowiedz się, czym jest popyt. Kliknij: https://magazynprzedsiebiorcy.pl/popyt

Obecnie na rynku urządzenia typu drip są dostępne w wielu rozmiarach i zrobione są z różnych materiałów: ceramiczne, szklane, plastikowe, metalowe. Cały zestaw akcesoriów jest łatwo dostępny w różnych kategoriach cenowych.

Parzenie kawy z dripa należy zacząć od wyboru ziaren

To jedna z ważniejszych decyzji, jakie trzeba podjąć: wybór odpowiedniej kawy. Do dripa polecane są ziarna single origin (speciality) jasno, średnio i najlepiej świeżo palone ze sprawdzonej palarni. Czym się wyróżniają? Są to kawy jednorodne, bez domieszki. Ich siła tkwi w tym, że pochodzą z jednego regionu, plantacji, a nawet zbioru. Dzięki temu posiadają niepowtarzalne w innych warunkach walory smakowe, które czerpią z klimatu, rodzaju gleby, aktualnej pogody. Wyczuwalne w nich nuty są oczywiste i głębokie. Jak w przypadku dobrego wina można określić po smaku ich pochodzenie.

Kawy z różnych stron świata

Region, w którym rosły kawowce ma ogromny wpływ na jakość ziaren i ich smak. Czy to nie jest dobry powód, żeby chronić naszą planetę przed zniszczeniem, zaśmieceniem i zmianami klimatycznymi? One już wpływają na dostępność kawy na świecie. Meksykańskie ziarna mają słodką karmelową nutę. Te pochodzące z Etiopii są ewidentnie owocowe podobnie jak kenijskie. Ziarna pochodzące z Ameryki Środkowej ceni się za nutę kakaową. Jedne są słodsze, inne bardziej kwaskowate. Wybór jest ogromny i potrzeba dużo czasu, żeby spróbować ich wszystkich.

Zmielić dobrze kawę to czasem trudna sztuka

Najlepsze aromaty możemy uzyskać, jeśli zmielimy kawę tuż przed zaparzeniem. Do mielenia najlepszy jest młynek żarnowy, który miażdży ziarna, zamiast siekać i w krótkim czasie zmieli je bez ich niepotrzebnego podgrzewania.

Miazga nie może być drobna, jak do ekspresu gdzie wysokie ciśnienie szybko przepuszcza przez nią wodę. Zalecany jest kaliber piasku, żeby woda miała w co wsiąkać. Czy kawa jest prawidłowej grubości będzie widać podczas procesu parzenia. Ekstrakt z ziaren powinien lać się cienkim strumieniem. Jeśli jest inaczej, trzeba popracować nad procesem mielenia.

Czy parzenie kawy w dripperze jest trudne

Nie należy traktować zaparzania kawy w dripie w kategorii łatwe – trudne. Trzeba poznać zasady i próbować. To alternatywna metoda, żeby wydobyć niezwykły smak naparu bez pośpiechu, z naciskiem na wydobycie z ziaren ich największej wartości. Parzenie tą metodą jest znane od początków XX wieku. Obecnie drip kawa to celebracja chwili, podczas gdy powstaje ulubiona esencja. Skupienie się na szczegółach, dobór proporcji zapewnia smak i chwilę wytchnienia. Zamiast pędzić po następny kubek pierwszego lepszego napoju, wybierasz niespieszny rytuał, który sam w sobie wprowadza w stan relaksu.

Przygotuj się, zanim zaparzysz kawę

Masz już wybraną kawę, przygotowane urządzenie do zaparzania, młynek, wagę, stoper. Woda najlepiej filtrowana, bo jest neutralna i nie zaburza smaku zawartego w ziarnach. Termometr będzie potrzebny, ponieważ temperatura wody powinna oscylować między 90 – 95 C. Jeszcze tylko filtr i … koniecznie chwila czasu. Porcję kawy należy odmierzyć i zmielić. Polecane proporcje na początek to 6 g kawy na 100 ml wody.

Filtry do kawy jest niezbędny

Jeszcze kilka słów o papierowym filtrze, który chroni nie tylko przed drobinkami kawy w gotowym napoju, ale także szkodliwe substancje takie jak kaweol i kafesol, które podnoszą cholesterol.

Filtry są białe – bielone i mają mniejszy wpływ na smak przelewu lub żółte – niebielone. Przy wyborze należy zwrócić jednak uwagę bardziej na grubość (im grubszy, tym delikatniejszy ekstrakt) i dopasowanie do swojego urządzenia.

Pamiętać należy o przelaniu filtra gorącą wodą przed wsypaniem do niego ziaren kawy, dzięki czemu pozbywamy się papierowego posmaku, który mógłby zepsuć nam napar.

Koniec gadania, czas wziąć się do parzenia kawy

Filtr przepłukany, kawa nasypana, woda o odpowiedniej temperaturze gotowa. Stoper czas start.

  1. Zalewamy ziarna niewielką ilością wody, tylko żeby je namoczyć i zostawiamy na 30 sekund. Następuje preinfuzja, czyli otwarcie się drobinek pod wpływem ciepła i wilgoci.
  2. Zalewamy kawę powoli. Polewamy stopniowo okrężnymi ruchami, omijając ścianki zaparzacza i filtr.
  3. Mimo że dripp oznacza kapanie, napar powinien płynąć cienkim strumieniem.
  4. Czas całkowity procesu to 3 minuty (razem z pierwszym przelaniem).
  5. Kawa przygotowana. Single origin najlepiej smakują bez dodatku mleka.

Więcej w tej metodzie przygotowań niż samego parzenia. Celebracja zaczyna się od świadomego wyboru ziaren, mielenia kawy, ustalenia odpowiedniej grubości i odmierzenia tylu gram kawy, żeby była dla nas tak intensywna jak lubimy. Drip kawa to może być sposób na odpoczynek, zgłębienie tajników poszczególnych gatunków w celu znalezienia swojej ulubionej kawy.


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa z kolagenem

Kawa z kolagenem – nowa moda czy sposób na zdrowie? Sprawdź, czy warto dodawać kolagen do kawy

Następny artykuł
herbata imbirowa

Herbata imbirowa – smaczna i zdrowa. Dlaczego warto pić herbatę z imbirem?

Zobacz też