Jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem – 5 pomysłów

Nie wiesz, jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem? Jest przynajmniej kilka możliwości, które nie wymagają dużego nakładu czasu i środków. Co jeszcze ważniejsze, smak naparu będzie niemalże taki jak w dobrej kawiarni.
Jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem

Miłośnicy kawy, choć jeszcze kilka lat temu, wcale nie są zdania, że najlepszym sposobem na zrobienie pysznej kawy jest profesjonalny ekspres. Są dużo tańsze i wygodniejsze rozwiązania, które pozwalają na przygotowanie aromatycznych naparów. Jeśli więc masz dość polskiej „kawy po turecku”, w której pływają duże ilości fusów, zapoznaj się z najpopularniejszymi sposobami przygotowania napoju. Jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem? Sprawdź!

Jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem – 5 sprawdzonych sposobów na pyszną kawę

Nie wydając wiele, możesz zaopatrzyć się w sprzęt, który pozwoli ci na przygotowanie pysznej kawy w zaciszu domowej kuchni. Oczywiście będziesz musiał nauczyć się obsługi, a także dowiedzieć się, jak długo parzyć kawę, ale są to informacje ogólnodostępne i łatwe do przyswojenia. Gotowy do parzenia kawy alternatywnymi sposobami?

French press

Prosty, tani i wygodny. Nazywany również zaparzaczem french press to prosty dzbanek z tłokiem i sitkiem, który pozwala na zaparzenie kawy bez fusów. Zalej kawę wrzątkiem, pozostaw ją i odczekaj kilka minut. Dociśnij fusy do dna. Dzięki temu nie uwalniają się podczas przelewania naparu do kubka czy filiżanki. Kawa z french pressu cechuje się intensywnym smakiem i aromatem. Zakup urządzenia nie nadszarpnie domowego budżetu, a jego używanie jest banalnie proste. Podobnie jak mycie – pod bieżącą wodą lub w zmywarce (poza tłokiem!).

Kawiarka

Nazywany również bywa zaparzaczem typu Moka. To proste urządzenie składa się z trzech skręcanych ze sobą elementów – pojemnika na wodę, sitka, a także pojemnika na zaparzoną kawę. Doprowadzona do wrzenia woda pod ciśnieniem przenika przez nasypaną do sitka kawę, a następnie zostaje dostarczona do górnego zbiornika. Kilka minut na palniku kuchenki i… pyszna kawa jest gotowa, możesz ją przelać do szklanek! Kawiarka świetnie nadaje się do przygotowywania intensywnych kaw espresso. 

Aeropress

Choć wygląda jak coś, co powinno znajdować się w pracowni chemicznej, w rzeczywistości to proste urządzenie do zaparzania pysznej i mocnej kawy. Stopień zmielenia ziaren jest dowolny. Aeropress jest niewielkich rozmiarów, dlatego może być zabrany nawet w podróż. Choć wygląda niepozornie, ma niesamowite możliwości, dlatego polecany jest nawet przez profesjonalnych baristów. Składające się z trzech części urządzenie, podobnie jak kawiarka, przygotowuje kawę pod ciśnieniem, co wpływa na jej aromat oraz smak.

Chemex

Szklane naczynie z wetkniętym u góry papierowym filtrem wygląda bardzo niepozornie, ale nie daj się zwieść. Pozwala na zaparzenie pysznej kawy. Co prawda jego obsługa wymaga nieco wprawy, gdyż kluczowe mogą okazać się nawet sekundy dodatkowego parzenia, szybko można dojść do perfekcji. Chemex jest odpowiednim wyborem również dla większych rodzin, w których przynajmniej kilkoro domowników pije kawę, ponieważ jednorazowo można zaparzyć nawet kilka filiżanek. Jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem? Chemex to świetny wybór!

Hario V60

Wygoda, wygoda i jeszcze raz – wygoda. Hario V60 to również niecodzienny design. Pozwala na zaparzanie kawy bezpośrednio do kubka. Wystarczy nałożyć szklaną lub porcelanową filiżankę na górę kubka, a następnie umieścić w niej papierowy filtr. Do niego wsypać mieloną kawę (żeby nie zbyt drobno!), a następnie zalać gorącą wodą. Ta przeniknie przez drobno zmielone ziarna i będzie powoli skapywała wprost do kubka. Jeśli więc szukasz czegoś, co sprawdzi się również w pracy czy podróży, Hario V60 będzie odpowiednim wyborem. A smak? Nieskazitelny!

Wiesz, jak zmielić kawę w termomiksie? Możesz w ten sposób przygotowane ziarna użyć do zaparzenia kawy bez fusów – znasz już przynajmniej pięć dobrych sposobów. Każdy ma swoje mocne i słabsze strony, dlatego powinieneś wybrać metodę z myślą o swoich potrzebach i możliwościach. Dobra kawa do filiżanek i natychmiast dzień staje się lepszy! W zależności od metody nie musisz długo czekać – wystarczy, że opadną fusy albo woda przefiltruje się przez kawę. Zapomnij o gorzkich, pełnych fusów naparach. 


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa po grecku

Kawa po grecku – jak smakuje i jak ją przygotować?

Następny artykuł
krem kawowy

Krem kawowy – doskonały dodatek do tortu

Zobacz też