Ciasto kawowe – poznaj łatwe przepisy

Co na deser do kawy? Może… dodatkowa porcja kofeiny? Ciasto kawowe doskonale komponuje się z czarnym naparem, a do tego jest łatwiejsze do wykonania, niż mogłoby się wydawać. Poznaj nasze przepisy!
ciasto kawowe

Jaki deser doskonale komponuje się z kawą? To zdecydowanie ciasto kawowe! Pokażemy ci przepisy, które mogą cię zaskoczyć – przekonasz się, że przygotowanie ciasta z dodatkiem kawy jest wyjątkowo proste. Sprawdź, jak zrobić ten lubiany przez kawoszy przysmak!

Zrobienie pysznego ciasta kawowego jest łatwiejsze, niż myślisz!

Przepisy na ciasto kawowe wydają ci się skomplikowane? Taki deser możesz przygotować samodzielnie nawet wtedy, gdy nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. Ciasto z dodatkiem kawy nie musi mieć formy eleganckiego tortu przełożonego kremem i pełnego wyszukanych ozdób. Skorzystaj z naszych prostych przepisów, a pyszne ciasto kawowe zrobisz w dosłownie kilka chwil!

Przepis na biszkopt kawowy

Biszkopt kawowy to doskonała baza dla wielu rodzajów ciast. Po pokrojeniu go na części możesz przełożyć go kremem (także kawowym), powidłami, dżemem, bitą śmietaną. Taki biszkopt będzie smaczny również z dodatkiem owoców sezonowych.

Pieczenie biszkoptu wydaje się wielu osobom początkującym bardzo trudnym zadaniem. Jeśli jednak będziesz trzymać się przepisu i wykonywać wszystkie prace krok po kroku, ciasto na pewno ci się uda. Biszkopt nie wymaga dodawania proszku do pieczenia. Ciasto jest mocno wyrośnięte i puszyste dzięki ubitym białkom. To dlatego ważne jest, by ten składnik ciasta ubić na sztywną pianę. Poznaj nasz przepis na pyszne ciasto kawowe!

Biszkopt kawowy – lista składników:

  • 3 duże jajka (powinny mieć temperaturę pokojową);
  • mąka pszenna – 80 g;
  • mąka ziemniaczana – 80 g;
  • cukier drobny do wypieków – 100 g;
  • cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią – 2 łyżki;
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej kawy (niezaparzonej);
  • 3 łyżki mocnego espresso lub kawy z kawiarki.

Będziesz potrzebować także tortownicy o średnicy około 18 cm, dużej miski, miksera, szpatułki lub drewnianej łyżki.

Biszkoptowe ciasto kawowe – instrukcja krok po kroku.

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij je mikserem.
  2. Pod koniec dodaj do masy oba rodzaje cukru, kolejno po jednym żółtku i po łyżce espresso, cały czas miksując, aż składniki się połączą.
  3. Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz zmieloną kawę.
  4. Wymieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki.
  5. Ciasto przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj jego powierzchnię.
  6. Upiecz w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut, do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a następnie wyjmij ostrożnie z blachy, używając nożyka.

Łatwy przepis na ciasto kawowe bez pieczenia

Obawiasz się, że biszkopt może ci się nie udać? Skorzystaj z jeszcze prostszego sposobu na pyszne kawowe ciasto – bez pieczenia! Pamiętaj jedynie, by przygotować je z wyprzedzeniem, ponieważ wymaga schłodzenia w lodówce.

Ciasto kawowe bez pieczenia – lista składników:

  • kawa rozpuszczalna – 2 łyżki;
  • cukier puder – 2 łyżki;
  • śmietanka kremówka, 30 lub 36% – 1 szklanka;
  • 2 opakowania herbatników;
  • kakao do posypania;
  • ewentualnie aromat waniliowy.

Takie ciasto kawowe możesz zrobić także z kremem budyniowym. Potrzebujesz wówczas 1 opakowania budyniu, 0,5 litra mleka, pół kostki masła, 1 żółtka, 1 łyżki mąki pszennej i 0,5 szklanki cukru (lub mniej, jeśli używasz budyniu z cukrem).

Szybkie ciasto z kremem kawowym bez pieczenia – instrukcja krok po kroku:

  1. Rozpuść kawę w gorącej wodzie i odstaw, aby przestygła.
  2. Śmietankę ubij z cukrem pudrem – pamiętaj, by była dobrze schłodzona.
  3. Przygotuj blaszkę lub miskę z płaskim dnem i wyłóż ją folią aluminiową.
  4. Herbatniki zanurzaj w kawie i układaj blisko siebie na folii – uważaj, ponieważ po nasączeniu ich kawą może to być trudne.
  5. Na ciastkach ułóż warstwę bitej śmietany, a na niej – ponownie herbatniki. Możesz ułożyć kilka takich warstw.
  6. Całość dość mocno ściśnij i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (możesz też pozostawić ciasto przez całą noc).
  7. Po schłodzeniu ciasto jest gotowe do spożycia. Możesz udekorować je sproszkowanym kakao, minibiszkopcikami lub posypać odrobiną kawy rozpuszczalnej.

Uniwersalny przepis na krem kawowy do ciasta

Przepyszne ciasto z delikatnym kremem to najlepszy sposób na udane sobotnie lub niedzielne popołudnie z rodziną lub znajomymi. Taki krem, na bazie serka mascarpone, śmietanki i kawy łatwo przygotujesz samodzielnie. Nie musisz do niego dodawać żelatyny – wystarczą podstawowe składniki.

Krem do ciasta kawowego – lista składników:

  • schłodzona śmietanka 30 lub 35% – nieco ponad 1,5 szklanki (430 ml);
  • serek mascarpone – 300 g;
  • cukier puder – 4 łyżki;
  • schłodzone espresso – 3 łyżki;
  • opcjonalnie – wiórki czekolady gorzkiej lub mlecznej.

Krem kawowy – instrukcja krok po kroku:

  1. Śmietankę ubij na sztywną pianę – zrób to mikserem pracującym na wysokich obrotach.
  2. Dodaj mascarpone i cukier puder, nie przerywając miksowania.
  3. Dodawaj stopniowo espresso.
  4. Na koniec możesz wsypać wiórki czekoladowe i wymieszać całość łyżką.

Postaw kropkę nad „i” – czyli jak udekorować ciasto kawowe?

Ciasto kawowe pachnie i wygląda tak apetycznie, że chciałoby się je zjeść od razu. Warto jednak uzbroić się w nieco cierpliwości i poczekać, aż będzie odpowiednio udekorowane. Jakie ozdoby będą pasowały do ciasta kawowego? Najlepiej, by nie były one bardzo słodkie. Postaw na cytrusowe, kwaskowate lub lekko gorzkie smaki, które zrównoważą słodycz deseru.

Do ozdabiania ciasta kawowego najlepiej nadają się:

  • plasterki cytrusów;
  • galaretka;
  • gorzka czekolada w kawałkach lub starta na tarce;
  • kakao w proszku;
  • ziarna kawy;
  • pestki granatu;
  • czarna porzeczka.

Teraz wiesz już, czym ugościć rodzinę lub przyjaciół. Ciasto kawowe to deser, który na pewno ci się uda!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
herbata z imbiru i cytryny

Rozgrzewająca herbata z imbiru i cytryny – jak ją parzyć i jakie są jej właściwości? Poznaj napar z imbiru!

Następny artykuł
kawa z sokiem pomarańczowym

Kawa z sokiem pomarańczowym – jak przygotować taki napój?

Zobacz też