Herbata pobudzająca – zdrowa alternatywa dla kawy

Chcesz ograniczyć ilość pitej kawy, ale boisz się, że zabraknie ci energii w ciągu dnia? Pomoże ci herbata pobudzająca. Sprawdź, jak ją przyrządzić i jakie są jej właściwości!
Herbata pobudzająca

Czy wiesz, że nie tylko kawa zawiera naturalną kofeinę, która pomoże ci poradzić sobie z codziennym zmęczeniem i brakiem energii? Herbata pobudzająca to alternatywa dla kolejnej „małej czarnej” (lub z mlekiem). Przygotowanie takiej herbaty to nic trudnego. Dowiedz się, jak to zrobić!

Czy herbata pobudza tak samo jak kawa?

Wiele osób nie wie, że w liściach herbaty jest więcej kofeiny niż w ziarnach kawy. W przypadku herbaty substancję tę nazywa się teiną, jej właściwości i skład są jednak takie same.

Nie oznacza to jednak, że herbata pobudzająca działa mocniej niż kawa. Ważne jest to, jak dużo teiny lub kofeiny przedostaje się do naparu. Pod tym względem skuteczniejsza jest kawa – w jednym kubku tego napoju znajduje się około 95 mg kofeiny. W kubku herbaty teiny jest jedynie około 47 mg teiny.

Jaka herbata pobudzająca – czarna, zielona, a może jeszcze inna?

Zarówno herbata czarna, jak i zielona czy biała to tak naprawdę ten sam gatunek rośliny. Poszczególne rodzaje herbat różnią się sposobem przetwarzania liści. Różnice te mają także odzwierciedlenie w ilości pobudzającej teiny, która znajduje się w poszczególnych rodzajach herbaty.

Jaka herbata pobudzająca będzie dla ciebie najlepsza? Wieczorem najlepiej napić się zielonej herbaty. Ma ona około 30–50 mg teiny w 200 ml naparu – taka ilość pomaga pozbyć się senności, a jednocześnie poprawić funkcjonowanie mózgu. W ciągu dnia możesz spożywać herbatę czarną. W jej przypadku ilość teiny jest większa, około 50–80 mg teiny w 200 ml. Najmocniejsza herbata pobudzająca to biała – w 200 ml naparu znajduje się aż 75 mg teiny.

Sposób przyrządzania herbaty pobudzającej

Herbata pobudzająca zadziała tylko wówczas, gdy przygotujesz ją w odpowiedni sposób. Kluczowy jest czas parzenia – teina potrzebuje czasu, by połączyć się z obecnymi w herbacie garbnikami. Podczas przyrządzania poszczególnych rodzajów herbaty pamiętaj o:

  • temperaturze wody – w przypadku czarnej herbaty powinna ona wynosić 95°C, zielonej – 60-80°C, białej – 80-90°C;
  • czasie zaparzania – czarną i zieloną herbatę parzy się przez 2–3 minuty, białą przez 2–5 minut.

Pamiętaj także, że choć liście zielonej herbaty można parzyć trzykrotnie, pobudza tylko napar sporządzony ze świeżych liści.

Herbata pobudzająca nie obciąży twojego układu trawiennego ani nerwowego, ale pomoże ci łagodnie pozbyć się uczucia zmęczenia. Koniecznie wypróbuj jej właściwości!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
napar z liści laurowych

Napar z liści laurowych – jak go przygotować? Wpiera wątrobę, obniża cukier i ma wiele innych właściwości

Następny artykuł
kawa z brandy

Kawa z brandy – jak ją zrobić?

Zobacz też