Herbata na zgagę to naturalny, domowy sposób, który pomoże ci pozbyć się uciążliwej dolegliwości. Dowiedz się więc, które herbatki najlepiej przysłużą ci się w walce z pieczeniem w przełyku!
Czym jest zgaga i kiedy pojawia się pieczenie przełyku?
Zgaga, czyli nieprzyjemna dolegliwość przełyku najczęściej pojawia się z powodu nieprawidłowej pracy przełyku lub osłabienia jego mięśni (a dokładnie tzw. dolnego zwieracza przełyku). W efekcie treść żołądkowa cofa się z żołądka do przełyku. Ponieważ jednak wcześniej zadziałały na nią soki trawienne, kiedy treść żołądka dostaje się do pozbawionego ochrony przed nimi przełyku, podrażnia go. To właśnie odczuwalne jest jako pieczenie lub palenie w przełyku. Czasem jest ono na tyle silne, że może nawet utrudniać normalne funkcjonowanie! Do przyczyn zgagi zalicza się m.in.: stres, zbyt częste, ciężkostrawne posiłki lub posiłki kwaśne oraz zażywanie niektórych leków.
Jeśli zgaga pojawia się u ciebie jedynie po posiłkach i udaje ci się nad nią zapanować domowymi sposobami, nie jest to powód do zmartwień. Jeśli jednak towarzyszy jej pieczenie w okolicach mostka, ból w nadbrzuszu albo wypływanie treści żołądka aż do gardła, warto skonsultować się z gastrologiem. Takie objawy mogą świadczyć o jednej z chorób układu pokarmowego, czyli refluksie przełyku. W takim przypadku domowe sposoby (jak np. herbata na zgagę) uśmierzą dolegliwości i mogą być stosowane doraźnie. Nie rozwiążą jednak problemu całkowicie – refluks należy leczyć, stosując środku przepisane przez lekarza.
Herbata na zgagę w wersji ziołowej
Przy problemach z trawieniem i cofaniem się treści żołądkowej, najbardziej skuteczne są różne ziołowe herbatki na zgagę. Do najbardziej skutecznych zalicza się napary z: rumianku, kminku, prawoślazu oraz rdestu wielokwiatowego. Sprawdzić może się również melisa, szałwia oraz siemię lniane. Zalecane są także zioła, które działają żółciotwórczo i wspierają produkcję soku żołądkowego. Do takich należą np. mięta, koper włoski, kłącze kuklika czy nasiona dzikiej marchwi. Uważać powinny na nie jedynie osoby, u których zgaga jest efektem refluksu żołądka. W takim przypadku pobudzanie wydzielania soków trawiennych może nasilić objawy choroby!
Najbezpieczniejsze z wymienionych, czyli rumianek, rdest oraz prawoślaz ułatwiają trawienie, zapobiegają wzdęciom i bólom brzucha. Ułatwiają też pozbycie się nagromadzonych w jelitach gazów oraz działają rozkurczowo. Jeśli więc w przeszłości kłopoty ze zgagą już się u ciebie pojawiły, po zioła te możesz sięgać zawsze po większym, bardziej obfitym i tłustym posiłku. Zminimalizujesz dzięki temu ryzyko ponownego wystąpienia zgagi.
Zioła na zgagę warto dokładnie przygotowywać. Jak? Przede wszystkim sprawdź opis na etykiecie i zawsze stosuj się do wytycznych producenta. Najczęściej są one bardzo proste: herbatkę ziołową wystarczy zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Po tym czasie możesz powoli wypić napój. Zioła pij tak często, jak wskazano to na opakowaniu (zwykle 2-3 razy dziennie).
Inne domowe sposoby na zgagę, czyli które herbaty jeszcze warto pić
Co jeszcze może pomóc ci uporać się ze zgagą? U niektórych osób sprawdza się… czerwona herbata! Ułatwia ona trawienie tłuszczów oraz reguluje procesy trawienne – stąd dobroczynne działanie tej herbaty w czasie choroby refluksowej albo odczuwania zgagi.
Ostrożnie z kolei trzeba podchodzić do popijania innych popularnych rodzajów herbaty: zielonej i czarnej. Zawierają one niewielkie ilości kofeiny, które mogą dodatkowo podrażniać przełyk i cały układ pokarmowy. Co więcej, w zielonej herbacie znajduje się tanina, która zwiększa produkcję soków trawiennych. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie dnia bez naparu z liści zielonej herbaty, możesz pozwolić sobie na 1-2 filiżanki tego napoju. Nigdy nie pij go jednak na pusty żołądek!
Zgaga to bardzo nieprzyjemna i uciążliwa dolegliwość. Jeśli doświadczasz jej często, a pieczeniu w przełyku towarzyszą również inne niepokojące objawy, koniecznie sprawdź, czy nie masz choroby refluksowej. W innych przypadkach najpierw wypróbuj naturalne, domowe sposoby. Jednym z nich może być np. ziołowa herbata na zgagę oraz dokonanie drobnych zmian w diecie. Lekkie, zdrowe posiłki popijane naparem ziołowym powinny pomóc ci szybko uporać się z problemem!
Może Cię też zainteresować:
- Herbaty na żołądek – napary, które wspomogą trawienie i pracę Twojego brzucha
- Kawa na zaparcia – czy jest to remedium na problemy z niedrożnością jelit?
- Kawa na biegunkę – czy można ją pić przy rozwolnieniu? Dlaczego kawa może wywoływać biegunkę?
- Herbata na wzdęcia i ból brzucha, czyli sposób na lepsze trawienie
- Herbata na przeczyszczenie, czyli jak poradzić sobie przy uciążliwych zaparciach.
- Herbata na ból brzucha – jak zminimalizować dolegliwości ze strony układu pokarmowego?
- Kawa na ból głowy – czy mała czarna może zastąpić lek przeciwbólowy? Kofeina jako sposób na ból głowy i silne migreny
- Herbata na zaparcia – jakie zioła pomogą uregulować wypróżnianie?