Kawa żołędziowa – skąd popularność żołędziówki? Przepis i najważniejsze informacje o napoju

Kawa żołędziowa była podobno jednym z ulubionych napojów Fryderyka Chopina. Pili ją również partyzanci w czasie II wojny światowej. To i wiele innych ciekawych faktów o żołędziówce znajdziesz w naszym tekście!
kawa żołędziowa

Kawa żołędziowa znana jest od dawien dawna. Można przygotować ją samodzielnie, choć sam proces jest dość złożony. Zachwyca smakiem i właściwościami prozdrowotnymi, ale również fakt, że nie zawiera kofeiny. Właśnie dlatego stanowi ciekawą alternatywę względem popularnej „małej czarnej”. 

Kawa żołędziowa i jej fascynująca historia

Popularną żołędziówkę pito podobno już kilka wieków temu. Jaj miłośnikiem był podobno sam Chopin. Sięgali po nią również żołnierzy walczący na frontach II wojny światowej. Również Polacy, którzy nie mieli wówczas dostępu do ziaren kawy. Chociażby z tego powodu napój nazywany kiedyś był „kawą partyzantów”. Wciąż cieszy się uznaniem, ale oczywiście nie jest już tak popularna. Ponieważ jest bardzo zdrowia, wciąż są osoby, które chętnie po nią sięgają.

Jak przygotować kawę żołędziową?

Możliwe jest samodzielne przygotowanie kawy żołędziowej, choć proces nie należy do najprostszych:

  • umyte żołędzie należy zalać wodą i odstawić na przynajmniej dobę;
  • wymoczone żołędzie ugotuj (i gotuj przez kilka godzin) w wodzie, w której się moczyły;
  • po ostudzeniu obierz żołędzie z łupin;
  • uzyskany w ten sposób miąższ wypraż, aż będzie zupełnie suchy;
  • zmiel to, co pozostało, na proszek.

Jest to proces jak najbardziej wykonalny, ale czasochłonny. Na szczęście nie musisz tego robić, ponieważ w sprzedaży dostępna jest kawa żołędziowa, którą parzy się przez kilka minut.
Kawa żołędziowa nie jest niestety tak popularna, jak dawniej. Szkoda, ponieważ świetnie smakuje i jest bardzo zdrowa. Nie zawiera kofeiny, więc jest odpowiednia dla osób, które jej nie przyswaja. Warto spróbować kawę żołędziową i sprawdzić, jak smakuje. Będziecie miło zaskoczeni!


Może Cię też zainteresować:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
kawa z topinamburu

Kawa z topinamburu – bezkofeinowa alternatywa dla „małej czarnej”. Dlaczego warto ją pić?

Następny artykuł
napar z imbiru

Napar z imbiru, czyli idealny napój na przeziębienie. Dlaczego warto pić rozgrzewający napar z imbiru?

Zobacz też