Wiele osób miało okazję spróbować domowej nalewki z głogu. Jest niezwykle aromatyczna, jednak ze względu na zawartość alkoholu nie powinno się jej pić zbyt często. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja w przypadku herbaty z głogu. Poznaj jej prozdrowotne właściwości.
Odmiany głogu
Głóg to roślina lecznicza z rodziny różowatych. To gatunek, który nie wymaga specjalnej pielęgnacji, w związku z czym często można go spotkać nie tylko w ogrodach czy parkach, ale i w dzikich zaroślach. Występuje w Ameryce Północnej oraz w Europie, w tym na terenie całej Polski, ale najłatwiej znaleźć go na niżu zachodnim lub w niższych partia gór.
Głóg dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha) jest najczęściej spotykaną odmianą tego gatunku. Rozpoznasz go po drobnych kwiatach zawierających dwuszyjkowe słupki oraz czerwonobrunatnych owocach z dwoma pestkami w środku. Liście głogu dwuszyjkowego są lśniące i ciemnozielone.
Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) występuje jako krzew lub drzewo o wysokości od 3 do 6 metrów. Posiada drobne, podłużne liście i białe kwiaty z pojedynczym słupkiem. Owoce również są czerwonobrunatne, ale mają tylko jedną pestkę.
Głóg pośredni stanowi mieszankę dwóch powyższych odmian.
Jakie składniki odżywcze zawierają owoce i kwiaty głogu
Herbata z głogu wykazuje wiele leczniczych właściwości, dzięki zawartości substancji aktywnych. Są to między innymi:
- Witamina C, która doskonale wzmacnia układ odpornościowy.
- Potas odpowiedzialny za kontrolę ciśnienia krwi oraz pracę nerek.
- Flawonoidy wykazujące silnie działanie przeciwutleniające, a w efekcie zmniejszające ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową.
- Błonnik, który pęczniejąc w żołądku, wywołuje uczucie sytości i korzystnie wpływa na pracę jelit.
- Olejki eteryczne działające odprężająco i relaksująco.
Oczywiście kwiaty i owoce głogu zawierają również wiele innych substancji wykazujących właściwości zdrowotne, ale mechanizm działania większości z nich nie został jeszcze dokładnie poznany. Niewątpliwe jest to, że ekstrakt z owoców głogu ma korzystny wpływ na zdrowie i krążenie krwi.
Właściwości lecznicze – działanie głogu na układ sercowo-naczyniowy
Czy picie herbaty z głogu wspomaga pracę serca i układu krążenia? Istnieje coraz więcej badań potwierdzających pozytywny wpływ głogu na układ sercowo-naczyniowy. Przede wszystkim ma ona działanie uspokajające, co ma niebagatelne znaczenie w przypadku osób przyjmujących leki nasercowe i obniżające ciśnienie. Oprócz tego głóg zawiera substancje, które rozszerzają naczynia krwionośne, a w efekcie poprawiają przepływ utlenionej krwi. Długotrwałe picie naparu z głogu obniża ciśnienie krwi i wyraźnie poprawia pracę układu krwionośnego.
Herbata z głogu – właściwości prozdrowotne
Właściwości głogu były doceniane już kilka wieków temu, kiedy zaczęto wykorzystywać go do leczenia zapalenia śluzówki jamy ustnej i gardła. Wtedy jeszcze nie znano dokładnego składu tej cennej rośliny leczniczej i nie wiedziano, w jaki sposób dokładnie działa. Obecnie wiemy, że herbata z głogu, dzięki wysokiej zawartości flawonoidów ma działanie przeciwzapalne.
Napar ma także cenne właściwości antyoksydacyjne, w związku z czym zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Wyciąg z głogu działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo, więc doskonale sprawdzi się w przypadku osób cierpiących z powodu nawracających infekcji.
Przeciwwskazania do stosowania głogu
Herbata z głogu pomaga uporać się z wieloma uciążliwymi dolegliwościami, jednak tak samo, jak w przypadku spożywania każdego innego produktu istnieje niewielkie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Osoby cierpiące z powodu niskiego ciśnienia krwi przed zastosowaniem głogu powinny skonsultować się ze swoim lekarzem. Nie zaleca się również spożywania preparatów z tej rośliny kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Przepis na herbatę z głogu
Do przygotowania własnego naparu potrzebujesz jedynie owoców lub kwiatów głogu. Możesz je kupić w sklepach zielarskich lub samodzielnie ususzyć. Składniki na herbatę zbiera się w maju, więc to świetny pretekst do zabrania rodziny na wiosenny spacer.
Jeśli udało ci się zdobyć kwiaty lub liście głogu użyj jednej łyżeczki suszu, w przypadku przygotowywania naparu z owoców rośliny dorzuć jeszcze jedną. Głóg należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez przynajmniej dziesięć minut.
Herbata z głogu działa, a w dodatku jest pyszna!
Preparaty z głogiem stają się coraz bardziej popularne. Trudno się temu dziwić, ponieważ ta roślina pomaga uporać się z wieloma uporczywymi dolegliwościami. Jednak o wiele zdrowsze, a przede wszystkim tańsze jest picie wykonanych z niej herbat.
Może Cię też zainteresować:
- Suszone liście i owoce rokitnika zwyczajnego – jak przygotować z nich napar? Poznaj herbatę z rokitnika na odporność!
- Kwiaty bzu czarnego – do herbatek, soków i syropów. Jak parzyć herbatę z czarnego bzu o właściwościach leczniczych?
- Herbata z kurkumą – właściwości zdrowotne i zastosowanie. Sprawdź, jak przygotować własny napar i złote mleko!
- Herbata z żurawiną – smaczny napój o wielu prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź jak przygotować własny napar!
- Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie. Przeciwwskazania do stosowania wyciągu, naparu i herbaty z dziurawca
- Herbata na cholesterol – zadbaj o jego prawidłowy poziom we krwi!
- Herbata z morwy białej na odchudzanie – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
- Herbata z dzikiej róży to świetne źródło witaminy C i nie tylko. Dowiedz się więcej o tej owocowej herbatce!